ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο κοντά από ποτέ, βρίσκονται Ελλάδα και ΗΠΑ με την ενέργεια να αποτελεί έναν πυλώνα στενής συνεργασίας και κοινών σχεδιασμών, όπως αναδείχθηκε από το επιτυχημένο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου.
“Η ενέργεια μας φέρνει πιο κοντά”, διαμηνύεται από κύκλους κοντά στον υπουργό, που τονίζουν τη θετική υποδοχή από την αμερικάνικη πλευρά όλων των σημαντικών θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Όπως τονίζεται, αναγνωρίστηκε η μεγάλη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων για τη γεωπολιτική σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και άνοιξαν δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας και κοινών στρατηγικών. Συνεκτικός κρίκος και κοινό συμπέρασμα των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο υπουργός στις ΗΠΑ, είναι η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά. Τόσο οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των ιδιωτικών εταιρειών Chevron και Exxon Mobil όσο και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, είχαν κοινό παρονομαστή τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον κεντρικό ρόλο της ενέργειας για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ν.Α Μεσόγειο.
Εκτός από τις εξαγωγές LNG που ενδιαφέρουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ελλάδα που φέτος εισάγει κατά 80% αμερικάνικο LNG, οι συζητήσεις αφορούσαν και τις διασυνδέσεις και το ρόλο τους για την ενεργειακή αυτονομία, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
Συνολικά, η επίσκεψη του Υπουργού Παπασταύρου στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη υδρογονανθράκων και την προώθηση επενδύσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.
Η ενεργειακή σκακιέρα αναδεικνύεται σε ουσιαστικό διπλωματικό εργαλείο, καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας και διαφοροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε μια κρίσιμη συγκυρία μετάβασης και οριστικής απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κεντρικός ενεργειακός κόμβος για όλη την Ευρώπη.
Έμφαση δόθηκε επίσης στον διεθνή διαγωνισμό για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρθηκε οι περιοχές αυτές εμφανίζουν γεωλογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Ζορ, Λεβιάθαν), ενώ η υλοποίηση των ερευνών βασίζεται σε υπερσύγχρονες τεχνολογίες για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα βάθη των θαλασσών και αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο.
Τον Νοέμβριο στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ
Ο κ. Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασία για την ενέργεια (P-TECC),που συντονίζει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, να λάβει χώρα στην Αθήνα, πρόσκληση την οποία και έκανε δεκτή ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας κ. Wright, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα για την διεξαγωγή της συνεδρίασης μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.
Χθες ο κ. Παπασταύρου στην Ουάσιγκτον είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum και με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, John Barrasso, δεύτερο στην ιεραρχία της ηγεσίας του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία, καθώς και με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικανών, Mike Haridopoulos. Το καλά οργανωμένο πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού, έφερε σαν αποτέλεσμα, να μπορέσει να δει και να συνομιλήσει με όλους τους σημαντικούς παράγοντες και κέντρα αποφάσεων στις ΗΠΑ σε σχέση με τα ενεργειακά, στην προσπάθειά του να χτίσει μια σταθερή και στενή ενεργειακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι η Σύμπραξη για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC) είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών που ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία για την ανθεκτικότητα των ενεργειακών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την απανθρακοποίηση των τομέων ηλεκτροπαραγωγής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Χώρες-μέλη είναι οι Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε επίσης
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Παπασταύρου – Weber: Οι 5 άξονες συνεργασίας
Παπασταύρου – Τσάφος στη Chevron: Τι είπε ο υπουργός, ποιο μήνυμα έστειλαν οι Αμερικανοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιστροφές φόρων με διαδικασίες… fast track – Μέσα σε 7 ημέρες πληρώνονται όσοι έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό
- Φάρμακα για την παχυσαρκία: «Πόλεμος» Novo Nordisk – Φαρμασέρβ Lilly
- Aνεβάζει στροφές ο Πάρης Κυριακόπουλος (Μοτοδυναμική) με την ΕV-Porsche του
- Πριγκίπισσα Ειρήνη: Βασιλικά μυστικά και χαμένες αγάπες – Η ζωή της πιο αινιγματικής πριγκίπισσας της Ελλάδας
