• Business

    Τι γυρεύουν στο Παρίσι οι Έλληνες τραπεζίτες ;

    xrysos


    Πόρτα πόρτα πηγαίνουν στα μεγάλα επενδυτικά σπίτια οι έλληνες τραπεζίτες το τελευταίο δεκαήμερο και ενημερώνουν τους επενδυτές για την …επόμενη ημέρα της αξιολόγησης. Αφορμή είναι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αλλά βασικό σημείο αναφοράς στις παρουσιάσεις που γίνονται σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μετά την αξιολόγηση και την επαναφορά του waiver που αναμένεται στις 22 Ιουνίου.

    Τα τραπεζικά στελέχη βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο αυτές τις ημέρες και επισκέπτονται όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης – θα ακολουθήσουν road shows στις ΗΠΑ – ενώ σήμερα και αύριο νέες επαφές θα γίνουν στο European Financial Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι. Το μενού είχε και roadshow και προσωπικές συναντήσεις και conference και θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό όλο το μήνα που είναι παραδοσιακά επενδυτικός.

    Οπως τονίζουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, το κλίμα είναι καλό και καταγράφεται ενδιαφέρον αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς σε ερωτήματα των επενδυτών αν είναι διατηρήσιμη η καλή θέληση της κυβέρνησης όσο αφορά τις επενδύσεις και αν θα εφαρμόζονται εφεξής τα συμφωνηθέντα.

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται μεν ότι θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτών που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις τράπεζες, αν και οι υφιστάμενοι επενδυτές, διατυπώνουν την απογοήτευσή τους τόσο για την πολύμηνη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση όσο και τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
    Καταγράφεται όμως και η ανησυχία, μήπως η επόμενη ημέρα εφαρμογής των υφεσιακών μέτρων που σχεδιάζονται ανατρέψει το στόρι ανάκαμψης του δεύτερου τριμήνου. Οι χαμηλές αποτιμήσεις πάντως «κρατάνε» στις ελληνικές τράπεζες τα ξένα funds που προσδοκούν ότι σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση θα εκκινήσει μια σειρά ευνοϊκών εξελίξεων, ενώ δυνητικοί επενδυτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να ενδιαφερθούν για τον κλάδο.

    Μετά την αξιολόγηση αναμένεται να βελτιωθεί συνολικά το οικονομικό περιβάλλον, επιτρέποντας στις τράπεζες ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των προβλέψεων, στην ενίσχυση των εσόδων από τόκους, στην αποκλιμάκωση του κόστους ρευστότητας και στη μείωση των δαπανών. Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα και θα επιταχύνει τη βελτίωση των επιδόσεων ενώ θα ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για χαλάρωση των capital controls.

    Ακόμη σημαντικότερη ενδεχομένως είναι η τοποθέτηση της πιο κρίσιμης ψηφίδας στο στόρι του κλάδου, καθώς με αφετηρία την αξιολόγηση οι τραπεζίτες είχαν εκπονήσει ένα στόρι ανάκαμψης, στο οποίο πόνταραν και οι επενδυτές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, και φάνηκε να «ξεφτίζει» όσο καθυστερούσε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/52029-2/52029

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/anasa-ekatommirion-gia-tin-dryships-tou-giorgou-ikonomou/52014



    ΣΧΟΛΙΑ