• Business

    Τη Δευτέρα στο υπουργείο Ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Τι θα συζητήσει με τον Κώστα Σκρέκα


    Επίσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει και να συζητήσει με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τις προτεραιότητες του υπουργείου για τους επόμενους μήνες.

    Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο συναντήσεων που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς που ανέλαβαν νέα υπουργεία, για να τους ευχηθεί καλή αρχή και να συζητήσει μαζί τους τις βασικές προτεραιότητές τους.

    Εξάλλου ο κλάδος ενέργειας είναι κομβικής σημασίας,  στην προσέλκυση επενδύσεων με την ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων και στην εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα έχει σοβαρές εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο και αφορούν την ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών για την ελληνική οικονομία,  που ήδη ξεκίνησε αλλά και τρέχοντα θέματα.

    Ο νέος υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έχει σημαντικές εκκρεμότητες να λύσει και αποφάσεις να πάρει. Με δεδομένο ότι το 30% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν το ΥΠΕΝ και 6 σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΛΑΡΚΟ, Αποθήκες Καβάλας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ)  είναι προ των πυλών, το υπουργείο θα είναι διαρκώς στο επίκεντρο. Η λειτουργία της αγοράς με το target model και οι κίνδυνοι που  δημιουργούνται για το ΕΛΑΠΕ και τους προμηθευτές,  το antitrust case της ΔΕΗ για το μονοπώλιο στο λιγνίτη αλλά και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος με την παρουσία του αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα των αποφάσεων του υπουργείου.

    Ενεργειακό κόστος και βιομηχανία

    Δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η μείωση του ενεργειακού κόστους ώστε η βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα η συμβολή της στο ΑΕΠ. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν ληφθεί  μέτρα ώστε το ενεργειακό κόστος να μειωθεί, αλλά και η ΔΕΗ απαιτεί αύξηση των τιμολογίων άνω του 20% από τη βιομηχανία υψηλής τάσης.
    Κι αυτό γιατί δεν λειτουργούν μηχανισμοί, όπως πραγματική προθεσμιακή αγορά, διμερή συμβόλαια κλπ, που θα έδιναν εναλλακτικές λύσεις στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

    Αntitrust case και Αίτημα αποζημίωσης ΔΕΗ για λιγνιτικές μονάδες

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συνδέσει το κλείσιμο του antitrust case (για το μονοπώλιο στο λιγνίτη), με την καταβολή αποζημίωσης της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τις λιγνιτικές μονάδες, για την τριετία 2021- 2023.

    Η Κομισιόν δεν φαίνεται να συμφωνεί για την αποζημίωση στη ΔΕΗ, επιμένει όμως στη λήψη “μέτρων –  για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Η λειτουργία  του target model

    H λειτουργία του target model, ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, όμως για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ενεργειακού κόστους, δεν αρκεί  αυτό. Η μεγάλη άνοδος στις τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης, απέδειξαν ότι το νέο μοντέλο έχει κινδύνους και αναζητείται φόρμουλα που θα μειώνει το ρίσκο για προμηθευτές και ΑΠΕ.

    Οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ που εξετάζονται για να ελεγχθεί η αστάθεια και τα υψηλά κόστη της Αγοράς Εξισορρόπησης (ο ορισμός πλαφόν στους παραγωγούς), βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, καθώς προσκρούουν στις βασικές αρχές του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας των ενεργειακών αγορών.
    Το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ 
    Η δέσμη μέτρων που έλαβε ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για την αντιμετώπιση της τρύπας του ΕΛΑΠΕ προέβλεπε ότι ένα μέρος του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον η Ευρώπη συμφωνήσει.

    Ταυτόχρονα από το target model το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης για τις ΑΠΕ δημιουργεί μια επιβάρυνση που εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ΕΛΑΠΕ.

    Είναι επαρκής η δέσμη μέτρων του Κωστή Χατζηδάκη, ή απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις και αλλαγές; Οι αποφάσεις του υπουργού σε πολιτικό επίπεδο  λαμβάνονται από κοινού με τον Πρωθυπουργό και η παρουσία του τη Δευτέρα στο υπουργείο, δείχνει πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ