• Business

    Θεόδωρος Φέσσας: Δεν μπορούμε καν να εκτιμήσουμε πότε θα μπούμε σε κανονικότητα, αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης

    quest

    Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος Quest, BriQ Properties


    «Θεωρώ ότι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και τους εργαζομένους τους. Οι επενδύσεις αναμφισβήτητα θα πιεστούν. Αισιοδοξώ ότι μετά από μια τέτοια περιπέτεια θα έρθει η ανάπτυξη. Η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πότε θα μπούμε σε κανονικότητα, ούτε και να προβούμε σε σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια αν δεν λήξει ο συναγερμός, άρα αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης».

    Τα παραπάνω δήλωσε χθες μιλώντας στην γενική συνέλευση της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) η οποία πραγματοποιήθηκε και μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Φέσσας.

    Αναφορικά με την Briq ο κ. Φέσσας απαντώντας σε ερώτημα για το αν η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε αλλαγές στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της είπε πως θεωρεί λογικό π.χ. να μην αγοραστούν άλλα ξενοδοχεία (η Briq διαθέτει ήδη 5) αλλά – πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «αφήστε να αρχίσουμε ξανά να αγοράζουμε ακίνητα, έχει βάθος χρόνου αυτή η κατάσταση». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τιμές των ακινήτων θα συμπιεστούν και άρα οι αποδόσεις μπορεί να ανέβουν από το επίπεδο του 6% – 7% αλλά – συμπλήρωσε – «και πάλι κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβείς εκτιμήσεις. Η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, και από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τα ενοίκια».

    Πάντως, όπως επίσης είπε, ο σχεδιασμός για την ΑΕΕΑΠ είναι να μεγαλώσει περαιτέρω: «Την άντληση περισσοτέρων κεφαλαίων για περαιτέρω αγορές ακινήτων θα μπορέσουμε να την συζητήσουμε το 2021, εφόσον αφήσουμε πίσω τα προβλήματα».

    Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Άννα Αποστολίδου, τα διαθέσιμα σήμερα της εταιρείας είναι 30 εκατ. και υπάρχει πάντα η δυνατότητα της άντλησης δανειακών κεφαλαίων, ενώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της έχει αξία 67 εκατ. ευρώ (60 εκατ. τέλος 2019). Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση, εφόσον το κρίνει αναγκαίο να χρησιμοποιήσει τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, για την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει εφόσον εκτιμηθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα προστατεύσει την κερδοφορία.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα η διευθύνουσα σύμβουλος εξήγησε ότι το 63% των ενοικίων προέρχεται από γραφεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για πρόβλημα καταβολής των μισθωμάτων, το 26% είναι από ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν εποχικά, θα άνοιγαν το 2ο τρίμηνο και άρα η εταιρεία είναι σε αναμονή για το τι θα συμβεί και το 9% από καταστήματα σε τμήμα των οποίων η επιχείρηση έχει κλείσει. «Είμαστε σε φάση αναμονής παρακολουθούμε την κατάσταση, άλλωστε το 81% των κλάδων έχει επηρεαστεί» κατέληξε η κα. Αποστολίδου.

    Η γενική συνέλευση της Briq αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών σε διάστημα 24 μηνών και μέχρι του 10% του μετοχικού κεφαλαίου όπως προβλέπει ο νόμος, με ανώτερη τιμή τα 5 ευρώ και κατώτερη τα 10 λεπτά του ευρώ.

    Ακόμη, το μέρισμα που θα διανείμει για την περσινή χρήση είναι 0,039 ευρώ καθαρό. Το 2019 η Briq είχε έσοδα από μισθώματα 2,928 εκατ. ευρώ αυξημένα 34,6% και κέρδη προ φόρων 5,581 εκατ. τα οποία σε μεγάλο τμήμα τους οφείλονται στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της.



    ΣΧΟΛΙΑ