• Business

    Θεαματική ανάκαμψη στο dry bulk – Τα capesizes σέρνουν το χορό

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Εντυπωσιακή ανάκαμψη καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στους ναύλους των πλοίων τύπου capesize, η οποία αντανακλάται και στον δείκτη Baltic Dry Index, αλλά ακόμα περισσότερο στον δείκτη των capesizes, τον Baltic Capesize Index.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης Baltic Capesize Index «σκαρφάλωσε» την Πέμπτη πάνω από τις 2.000 μονάδες, αγγίζοντας επίπεδα που δεν είχε δει από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, και συμπαρασύροντας σε ανοδική τροχιά και τον Baltic Dry Index, που κατέγραψε άνοδο 20 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 974 μονάδες και συνολικά μέσα σε μία εβδομάδα έχει ενισχυθεί κατά 14,72%, επωφελούμενος κυρίως από τα capesizes.

    Πώς εξηγείται αυτή η απότομη ανάκαμψη στον κλάδο του dry bulk; Η ναυλομεσιτική εταιρεία Allied δίνει την απάντηση: το απότομο «ξεσκαρτάρισμα» πλεονάζουσας χωρητικότητας κατά το τελευταίο διάστημα και η αύξηση της ζήτησης για εμπορεύματα έχουν βελτιώσει θεαματικά το κλίμα στην εν λόγω αγορά.

    Η ανάκαμψη των ναύλων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στη γραμμή Κίνα-Βραζιλία, όπου μέσα σε μία μόλις μέρα καταγράφηκε αύξηση άνω του 20% (!), από τα 9.096 δολάρια ανά ημέρα στα 11.075 δολάρια ανά ημέρα! Αυτό συμβαίνει καθώς η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα παραμένει ισχυρή (και φαίνεται πως θα παραμείνει και για το επόμενο διάστημα), την ώρα που και η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

    Μάλιστα, ο οίκος Drewry εκτιμά πως στη γραμμή Βραζιλία-Κίνα, αλλά και στη γραμμή Αυστραλία-Κίνα, τα ναύλα θα κινηθούν ανοδικά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές «φωνές» που προειδοποιούν ότι η πραγματική ανάκαμψη στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση και θα χρειαστεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να συντελεστεί.

    Σε αυτήν την ανάκαμψη, ρόλο-κλειδί διαδραματίζει η κινεζική αγορά, όπως επισημαίνει η ναυλομεσιτική εταιρεία G. Moundreas, καθώς είναι η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών άνθρακα, βωξίτη και σόγιας που κινητοποιεί την αγορά. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί σταθερά το επόμενο διάστημα και δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη μεταβολή στη σχέση διαλύσεων-νεότευκτων πλοίων, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί ομαλά.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ψυχρολουσία στο Υπ. Οικονομικών: Παραγράφονται 110.000 υποθέσεις της εφορίας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΟΥΞ: Ανοίγει τα φτερά της και στη Ρωσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Παλλαδάς: Έφυγε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο του Τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ