• Business

    Θανάσης Ρέτσος: Ποιος ήταν ο συνιδρυτής των Electra Hotels, από τους πρωτοπόρους του τουρισμού

    Θανάσης Ρέτσος


    Τη μεγάλη παρακαταθήκη του στον τουρισμό, που συνταίριαξε με τις αρχές της φιλίας και της συμπόρευσης αφήνει ο Θανάσης Ρέτσος, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 95 χρονών.

    Ο άνθρωπος που πίστεψε ότι μπορεί να βάλει την Αθήνα στη λίστα των city break προορισμών και συνέβαλε στην αναβάθμιση του ταλαιπωρημένου κέντρου της πόλης, μπήκε στο πάνθεον των «παλαιών» ξενοδόχων, μαζί με τον Αριστοτέλη Διβάνη και τους συνοδοιπόρους του, Μάκη Φωκά, Θωμά Σβυριάδη και Μπάμπη Τσαούσογλου.

    Η ιστορία ενός από τους μακροβιότερους ξενοδοχειακούς ομίλους ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια, όταν ο Θανάσης Ρέτσος, ο Θωμάς Σβυριάδης και ο Γεράσιμος Φωκάς ένωσαν τις δυνάμεις τους, δίνοντας στη φιλοξενία το όνομα Ηλέκτρα.

    Ηταν μια εποχή όπου ειδικά στην Αθήνα μεγάλα ξενοδοχεία ήταν ελάχιστα, το Μεγάλη Βρετάννία, το Ακροπόλ Παλάς, το Ατενέ. Οι «σκαπανείς» του ελληνικού τουρισμού είδαν τις μεγάλες προοπτικές που είχε τόσο η πρωτεύουσα όσο και ολόκληρη η Ελλάδα στον τουριστικό τομέα.

    Μια εποχή όπου οι τουρίστες ήταν κατά κύριο λόγο Αμερικανοί, οι υποδομές ήταν κακές και οι επενδύσεις λίγες.

    Από τα 15 του στη βιοπάλη

    Ερχόμενος από το Σκορτσινό Αρκαδίας από τα 15 του χρόνια έφτασε στην Αθήνα, τη διαλυμένη πρωτεύουσα από τον πόλεμο, που αναζητούσε ταυτότητα και κυρίως διέξοδο.

    Μέσα σε αντίξοες συνθήκες ο Θανάσης Ρέτσος κατάφερε να διακριθεί, να δημιουργήσει, να συμπορευτεί με ανθρώπους που είχαν το ίδιο όραμα για το επιχειρείν στο ξενοδοχειακό – τουριστικό τομέα, τους αγαπημένους του Μάκη Φωκά, Θωμά Σβυριάδη και Μπάμπη Τσαούσογλου.

    Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση που εξέδωσε η «δεύτερη οικογένεια» του, αυτή των Electra Hotels & Resorts, την πορεία του Θανάση Ρέτσου συνόδευσαν οι αξίες της επιμονής, της υπομονής, της δικαιοσύνης, της ευγένειας και της τήρησης των ηθικών αξιών του, ακόμα και όταν αυτές ήταν ενάντια στο συμφέρον του.

    Μετά το άνοιγμα του Electra Athens, στην οδό Ερμού, το 1965, ο «Θανάσης ο Ρέτσος» όπως του άρεσε να αυτοαποκαλείται μπαίνει στην παρέα και οι συνεργάτες αναλαμβάνουν τη διοίκηση του Creta Beach Hotel & Bungalows στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ηταν το 1969 όταν ξεκινά η λειτουργία του η οποία ολοκληρώθηκε το 1995.

    Το 1972 ανοίγει το Electra Palace Thessaloniki στην οδό Αριστοτέλους, ένα εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη καθώς πρόκειται και για ένα πανέμορφο κτίριο με κλασσική διακόσμηση 

    Το 1973 ανοίγει το δεύτερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Electra Palace Athens στην Πλάκα, ενώ δύο χρόνια μετά προστίθεται το πρώτο θέρετρο στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, το Electra Palace Rhodes στη Λίνδο, που πωλήθηκε πριν από δύο χρόνια στη βρετανική Ζeltland Capital έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το 2016 η Electra Hotels σηματοδοτεί την τουριστική άνοδο της οδού Μητροπόλεως, μετατρέποντας το παλιό κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο πολυτελές Electra Metropolis Athens, με σημεία αναφοράς το έργο του Αλέκου Φασιανού που κοσμεί το αίθριο και τη θέα στην Ακρόπολη.

    Συνεχιστής του έργου του Θανάση Ρέτσου είναι ο γιος του Γιάννης, ενεργός στα κοινά του τουρισμού – πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ – και επικεφαλής της Electra Hotels & Resorts.

    Οταν το 2019 γιορτάστηκαν τα 70 χρόνια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο Γιάννης Ρέτσος συγκινημένος είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα του, πρωτοπόρο του ελληνικού τουρισμού. «Μεγάλωσα στα Electra. Είναι ο αφανής ήρωας μαζί με τον Μάκη τον Φωκά και τον αείμνηστο τον Θωμά Σβυριάδη. Κάνουν ό,τι μπορούν από το 1963 για τον τουρισμό, για την εταιρεία τους, για τις οικογένειές τους. Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου γιατί στάθηκε πάντα δίπλα μου και μου έμαθε τις τρεις αρχές που πορεύομαι: Εργατικότητα, εντιμότητα και παρρησία. Και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό».

    Η κηδεία του Θανάση Ρέτσου θα γίνει αύριο, Σάββατο στις 11:00 στο Α Νεκροταφείο.



    ΣΧΟΛΙΑ