• Business

    Θα τιμωρηθούν ποτέ οι ένοχοι για τη μεγάλη απάτη των Folli Follie;

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σε είκοσι μέρες συμπληρώνεται ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των Folli Follie. Με την αμαρτωλή εταιρεία να έχει αφήσει πίσω της μια τεράστια, όσο και εξαιρετικά δύσοσμη… κουτσουλιά στον επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό χάρτη της χώρας.

    Εν αντιθέσει με τους λογής-λογής «φτωχοδιάβολους» που οδηγούνται άμεσα στις φυλακές για παραβατικές συμπεριφορές, η αμαρτωλή υπόθεση των Folli Follie συνεχίζει να σέρνεται επί μήνες. Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό μέγεθος της μεγάλης απάτης «μεταφράζεται» σε απώλειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για τους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους της εταιρείας. Η οποία είχε αναγάγει σε… επιστήμη την πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων και την συνακόλουθη παραπλάνηση των επενδυτών.

    Οι απώλειες αυτές είναι 15 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με την, πριν από τρεις δεκαετίες, καταγεγραμμένη υπεξαίρεση των 100 εκατ. ευρώ (33,5 δισ. δραχμές τότε) από την Τράπεζα Κρήτης του «χρυσοδάκτυλου» Γιώργου Κοσκωτά…

    Αν και η σοβαρότητα της υπόθεσης των Folli Follie δείχνει αυταπόδεικτη, εν τούτοις οι ρυθμοί απόδοσης ευθυνών κινούνται με ταχύτητα μπροστά στην οποία η… χελώνα μοιάζει να είναι… σπρίντερ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι μάλλον εύλογα τα ερωτήματα που ανακύπτουν:

    • Υπάρχουν ένοχοι για αυτήν τη μεγάλη απάτη που είχε στηθεί;
    • Θα πληρώσει κανείς;
    • Θα οδηγηθεί κάποιος στη φυλακή;
    • Και πότε μπορεί να γίνει αυτό;

    Μήπως του… «Αγίου… ανήμερα;» όπως θα ‘λεγε κάποιος σαρκαστικά, αναλογιζόμενος την απίστευτη ατάκα του Έλληνα οικονομικού διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής των Folli Follie. O οποίος όταν ρωτήθηκε από υπάλληλο της εταιρείας για το υποτιθέμενο όνομα όπου θα πήγαινε ένα έμβασμα μαϊμού, του απάντησε: «Βάλε Γιώργος Πουτσίδης…».

    Αποτελεί κοινό μυστικό ότι εξαρχής η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων επεδίωξε να κερδίσει χρόνο. Κάτι που το κατάφερε σχετικά εύκολα, έχοντας απέναντί της μια δυσκίνητη και κατώτερη των περιστάσεων Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο πρόεδρος της οποίας είναι ίσως ο μόνος Έλληνας που εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εποπτική αρχή τα έκανε όλα στην εντέλεια και εγκαίρως…

    Η ροή των εξελίξεων που ακολούθησαν ήταν πυκνή και σε αρκετά «μέτωπα».

    Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το πόρισμα-φωτιά του οικονομικού Εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, διαβιβάστηκε σε Τακτική Ανακρίτρια. Πρόκειται για ένα πόρισμα 132 σελίδων, εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, που αφορά το πρώτο από τα πολλά σκέλη που έχει η αμαρτωλή ιστορία των Folli. Για την οποία αποδίδονται οι («δεμένες» νομικά) κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που βαρύνουν 13+1 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Παρά το γεγονός ότι ο πολύπειρος Οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος στο παρελθόν έχει στείλει στη φυλακή ορισμένα από τα φανταχτερά «άνθη του κακού» (Λαυρεντιάδης, Λιακουνάκος, Ρέστης, Μαρτίνης) κατάφερε να φέρει σε πέρας τη στοχευμένη έρευνά του σε χρόνο ρεκόρ, η συνέχεια δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Καθώς όπως όλα δείχνουν, εκείνο που κυριαρχεί εδώ και τέσσερις μήνες είναι η… ακινησία.

    Με το πόρισμα να παραμένει επί της ουσίας «στο συρτάρι» της Τακτικής Ανακρίτριας.

    Αναμφίβολα ο φόρτος εργασίας των δικαστικών λειτουργών είναι μια γνώριμη παθογένεια, που προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες στους χρόνους έκβασης των υποθέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το ζήτημα των Folli Follie δεν είναι κάτι απλό και συνηθισμένο, που περιμένει να πάρει τη σειρά του. Συνιστά ένα μέγα σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς και της ελληνικής επιχειρηματικότητας και, ως εκ τούτου, απαιτεί ταχύτερες πρωτοβουλίες διαλεύκανσης, όπως επισημαίνεται από νομικούς κύκλους. Χωρίς να παραγνωρίζονται και οι πτυχές της περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της όλης υπόθεσης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίσθηση που αρχικά είχε δοθεί σε νομικούς κύκλους ήταν ότι η Ανακρίτρια που είχε αναλάβει να τρέξει την υπόθεση θα ξεκινούσε την κλήτευση μαρτύρων από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Προκειμένου στη συνέχεια και με πιθανές άλλες, δικές της έρευνες, να κριθεί ποιοι και πόσοι από τους εμπλεκομένους θα προφυλακιστούν ή όχι.

    Τουλάχιστον μέχρι τώρα όμως, επικρατεί…. σιγή ασυρμάτου αναφορικά με την πορεία των δικαστικών εξελίξεων, κάνοντας όλους να πιστεύουν ότι αυτές δεν έχουν καν ξεκινήσει…

    Σε όλo αυτό το διάστημα, η οικογένεια Κουτσολιούτσου συνεχίζει ανέμελα την «τρυφηλή» ζωή της. Μπορεί να τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και να τους έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, αλλά μάλλον αυτά δεν τους πτοούν. Τουλάχιστον ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχει και διάθεση να κάνει γιορτινά πάρτι στο σπίτι του, αλλά και να πηγαίνει συχνά-πυκνά σε διάφορα μοδάτα στέκια των βορείων προαστίων.

    Η οικογένεια έχει νομική κάλυψη από πρωτοκλασάτους δικηγόρους, οι οποίοι και θα διαχειριστούν το «νέο κύμα» των εξελίξεων που δρομολογεί η εισαγγελική έρευνα. Με βάση την οποία, ο πατήρ και ο υιός Κουτσολιούτσος καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μαζί τους και τα δύο πρώην διοικητικά στελέχη της ασιατικής θυγατρικής των Folli.

    Eκ των πραγμάτων ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πότε, το εάν και τι είδους κατηγορίες θα στοιχειοθετηθούν δικαστικά για τους Κουτσολιούτσους και τους άλλους εμπλεκομένους. Ειδικά μάλιστα όταν «τρέχουν» και οι διαδικασίες αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα, που μπορεί να σηματοδοτήσει την ελάφρυνση των ποινών και για όσους κριθούν ένοχοι για το σκάνδαλο των Folli.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Ύποπτοι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος



    ΣΧΟΛΙΑ