• Business

    Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Επόμενο στοίχημα να ανταγωνιστούμε την Αμερική και την Ασία

    • NewsRoom

    Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος ΠΕΦ


    Μοναδική ευκαιρία για τη διεκδίκηση μιας ανταγωνιστικής θέσης στην παγκόσμια αγορά αποτελεί το «πακέτο» των 750 δισ. για την Ευρώπη, και κατ’ επέκταση και για  την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων.

    Εισικοτερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ο κος Τρύφων, τόνισε ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια αποτελούν μια τεράστια πρόκληση αλλά και μία μοναδική ευκαιρία για τη μετάβαση σε διαφορετικά παραγωγικά και ερευνητικά μοντέλα, έτσι ώστε η Ευρώπη και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, να κατακτήσει μία πιο ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια οικονομία μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

    «Είναι κάτι που εμείς εδώ το ζήσαμε και το φωνάζαμε με όλους τους τρόπους. Δεν μπορεί απλά να παρακολουθούμε την αποβιομηχάνιση και τη φυγή ερευνητικού και παραγωγικού δυναμικού, πόρων και επιχειρείν σε άλλες χώρες και να μειονεκτούμε ανταγωνιστικά σε σχέση με τις άλλες ηπείρους», σημείωσε.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το δυναμικό του R&D έχει μεταφερθεί σε Αμερική, Ασία και Ιαπωνία και η παραγωγή σε τρίτες χώρες, με την Ευρώπη να παρακολουθεί χωρίς καμία συνολική συνεκτική πολιτική. Εντούτοις, εκτίμησε ότι η πρωτοφανής χρηματοδότηση, αν διατεθεί σωστά και σε συνδυασμό με ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου, κάτι το οποίο για την Ελλάδα αποτελεί πρόκληση, καθώς το μέγεθος των εταιρειών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν τους επιτρέπουν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.

    «Τα επόμενα τρία χρόνια είναι πάρα πολύ κρίσιμα για την ανάπτυξη του παραγωγικού και ερευνητικού μοντέλου της χώρας και κατ’ επέκταση του φαρμακευτικού κλάδου. Το επόμενο στοίχημα είναι να ανταγωνιστεί η Ευρώπη την Αμερική σε επίπεδο έρευνας και την Ασία σε επίπεδο παραγωγής.

    Σε κάποιες χώρες, ορισμένες επιχειρήσεις το κάνουν ήδη. Και στην Ελλάδα υπάρχουν επιχειρήσεις που στέκονται ανταγωνιστικά διεθνώς, με προϊόντα και εξαγωγές, ειδικά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σε περισσότερες από 40 χώρες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές στρεβλώσεις που εντοπίζονται στο σύστημα παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων της Ευρώπης.

    «Θέλει να προμηθεύεται φάρμακα με ποιότητα Ευρώπης, σε τιμές τρίτων χωρών. Πρέπει  να υπάρχει ισορροπία σε όλα τα συστήματα και σίγουρα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης και των επενδύσεων, όπως και στις άλλες ηπείρους», τόνισε.

    Ο κος Τρύφων εκτίμησε ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση συντεταγμένα και οργανωμένα, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν σχέδιο να αναπτύξουν διαφοροποιημένα προϊόντα σε έναν διεθνώς ανταγωνιστικό κλάδο.

    «Για το φάρμακο είμαστε αισιόδοξοι. Η Ελλάδα έχει παραγωγική βάση, υπάρχει μία μεσαία τάξη σε όλο τον κόσμο που έχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για ποιοτικά ελληνικά φάρμακα, άρα εκεί υπάρχει μία μεγαλύτερη αγορά. Αν ξεπεράσουμε και τα προβλήματα υπερχρέωσης και υποχρηματοδότησης και φτάσουμε σε έναν ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στη φορολογία, τις εισφορές κ.ά., τότε σίγουρα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το αν θα τις αξιοποιήσουμε σωστά θα το δούμε στην πορεία», σημείωσε.

    Ο προεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη, η οποία αποδεικνύεται από την πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ).

    Όπως ανέφερε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να επενδύσει 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ως αποτέλεσμα της απόφασης για συμψηφισμό του clawback με αντισταθμιστικές επενδύσεις του κλάδου.

    «Οι επενδύσεις αυτές», τόνισε, «έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας», συμπέρασμα που αποτυπώνεται στην πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται, η πολλαπλασιαστική επίδραση της επένδυσης στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86%-129%.

    «Είναι ώρα να αρθούν τα αντικίνητρα και να φύγει η τροχοπέδη της υπερφορολόγησης, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών του κλάδου και φρενάρουν την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε την ανάγκη που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία: «Η δύσκολη αυτή συγκυρία απαιτεί τη χάραξη μιας νέας εθνικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα θέσει στο επίκεντρο τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει την επάρκεια της χώρας σε υποδομές και αγαθά, όπως τα φάρμακα. Μόνο με τη στήριξη διεθνώς ανταγωνιστικών και αναπτυξιακών κλάδων, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ