• Business

    Tesla: Η εριστική συμπεριφορά του Μάσκ «διώχνει» τους αγοραστές – Τι λένε οι ειδικοί

    • NewsRoom
    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla και Twitter


    Η προσωπικότητα του Έλον Μάσκ απομακρύνει τους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων Tesla στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας πληροφοριών αγοράς Caliber.

    Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη, ο κολοσσός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αναμένεται να αναφέρει αδύναμες τριμηνιαίες πωλήσεις, αρκετά χαμηλότερα από την περσινή μεγάλη άνοδο, που σημειώθηκε λόγω επιθετικών μειώσεων στις τιμές.

    Ωστόσο, η “βαθμολογία” της Caliber για την Tesla, έπεσε στο 31% τον Φεβρουάριο, σε λιγότερο από το μισό του υψηλού 70% που ανέφερε τον Νοέμβριο του 2021, όταν ξεκίνησε να παρακολουθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη μάρκα.

    Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, η βαθμολογία της Tesla μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, ακόμη και όταν οι βαθμολογίες της Caliber για τις Mercedes, BMW και Audi, που παράγουν μοντέλα κινούμενα με φυσικό αέριο καθώς και μοντέλα EV, αυξήθηκαν κατά την ίδια περίοδο, φτάνοντας το 44-47%.

    Επίσης, η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% έως σήμερα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων για την Tesla στην Καλιφόρνια – τη μεγαλύτερη αγορά τους στις ΗΠΑ – σημείωσαν την πρώτη τους πτώση εδώ και τρία χρόνια το δ’ τρίμηνο του 2023, παρόλο που οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν συνολικά.

    Από πλευράς του, ο Μασκ, έχει κατηγορήσει τα υψηλά επιτόκια για τον περιορισμό της ζήτησης οχημάτων.

    “Αμαυρώνει τη φήμη της εταιρείας”

    “Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο Μασκ να αμαυρώνει τη φήμη της εταιρείας”, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Caliber, Σαχάρ Σίλμπερσατζ, επισημαίνοντας ότι η έρευνα της εταιρείας του δείχνει ότι το 83% των Αμερικανών συνδέει τον Μασκ με την Tesla.

    Την ίδια στιγμή, το Reuters ρώτησε πέντε ειδικούς στο μάρκετινγκ, τις δημοσκοπήσεις και τα αυτοκίνητα, οι οποίοι ανέφεραν  για το θέμα ότι οι ολοένα και πιο δεξιά πολιτική και οι δημόσιες εριστικές δηλώσεις του Μασκ, επιβαρύνουν την εταιρεία και τη ζήτηση για Tesla.

    Οι οικονομικοί φόβοι, η έλλειψη προσιτών νέων μοντέλων και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από φθηνότερους ανταγωνιστές όπως η κινεζική BYD έχουν επίσης αναφερθεί από αναλυτές της Wall Street ως πίεση στην Tesla.

    Όπως εκτιμά η ερευνήτρια εταιρεία Cox Automotive, οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla στις ΗΠΑ, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3%.

    Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον πέντε αναλυτές μείωσαν την τιμή-στόχο της Tesla τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να παρουσιάσει απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

    Περασμένα μεγαλεία;

    Κάποτε όμως δεν ήταν έτσι…

    Η εκκεντρική προσωπικότητα του Μασκ, ωφέλησε την Tesla καθώς προώθησε την καμπάνια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επανασχεδιάζοντας τα αυτοκίνητα ως κομψούς, ηλεκτρικούς υπολογιστές με τροχούς που θα μπορούσαν να νικήσουν τα βενζινοκίνητα σε εμφάνιση, απόδοση και χειρισμό.

    Για περισσότερο από μια δεκαετία, κατέγραφε τεράστια άλματα στις πωλήσεις.

    Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος έχει επιδείξει προκλητική συμπεριφορά με σχόλια και ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του “εναγκαλισμού” του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και της υποστήριξης αντισημιτικών σχολίων.

    Όταν ρωτήθηκε από έναν επενδυτή κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης τον Ιανουάριο του 2023 εάν τα πολιτικά σχόλιά του έπληξαν το εμπορικό σήμα και τις πωλήσεις της Tesla, ο Μασκ είπε ότι ήταν “εύλογα δημοφιλής”, αναφερόμενος στους τότε 127 εκατομμύρια ακολούθους του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

    “Είτε με μισείς, σου αρέσω, ή δεν σε ενδιαφέρω, θέλεις το καλύτερο αυτοκίνητο ή δεν θέλεις το καλύτερο αυτοκίνητο;”, είχε ρωτήσει ο Μασκ σε μια εκδήλωση τον Νοέμβριο.

    Η εταιρεία συμβούλων αποτίμησης επωνυμίας Brand Finance διαπίστωσε ότι η φήμη της Tesla επλήγη το 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, ενώ δεν επηρεάστηκε στην Γερμανία και την Κίνα, όπου η πρόσβαση σε θέματα που αφορούσαν τον Μασκ, ήταν κάπως περιορισμένη.

    Τέλος, στις ΗΠΑ, μια έρευνα από την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών CivicScience, η οποία παρουσιάστηκε αποκλειστικά στο Reuters, διαπίστωσε ότι το 42% των ερωτηθέντων δεν είχε καλή άποψη για τον Μασκ τον Φεβρουάριο, ενώ τον Απρίλιο του 2022, όταν ο Μασκ ανακοίνωνε την εξαγορά του Twitter, το ίδιο ποσοστό άγγιζε το 34%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: Αυξάνει τις τιμές σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Έρχεται το νέο δημιούργημα του Έλον Μασκ

    Έλον Μασκ: Διαθέσιμο την ερχόμενη εβδομάδα το ανανεωμένο chatbot Grok-1.5

    Έλον Μασκ: Ανέβασε απίθανο video που δείχνει άνδρα με εμφύτευμα εγκεφάλου να παίζει ηλεκτρονικό σκάκι μόνο με τη σκέψη



    ΣΧΟΛΙΑ