• Business

    Tesla: Γιατί κατέθεσε αγωγή κατά της Σουηδικής Υπηρεσίας Μεταφορών;

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Aγωγή κατά της κυβερνητικής υπηρεσίας μεταφορών της Σουηδίας κατάθεσε η Tesla, καθώς οι απεργοί ταχυδρομικοί υπάλληλοι στη Σκανδιναβική χώρα σταμάτησαν την παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας νέων οχημάτων που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Τέξας.

    Σύμφωνα με την αγωγή που έλαβε το Associated Press, η Tesla απαιτεί από το περιφερειακό δικαστήριο πρόστιμο 1 εκατομμυρίου κορωνών (95.383 δολαρίων) για να «υποχρεώσει» τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών να επιτρέψει στην Tesla «ανάκτηση πινακίδων κυκλοφορίας» εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου.

    Η Tesla δεν είναι συνδικαλισμένη παγκοσμίως, ωστόσο οι Σουηδοί εργαζόμενοι απαιτούν από την αυτοκινητοβιομηχανία να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση εργασίας, την οποία έχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη Σουηδία.

    Σημειώνεται ότι η Tesla δεν έχει εργοστάσιο παραγωγής στη Σουηδία, αλλά διαθέτει πολλά κέντρα εξυπηρέτησης.

    Η μη πρόσβαση στις πινακίδες κυκλοφορίας «αποτελεί παράνομη μεροληπτική επίθεση που απευθύνεται στην Tesla», ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία.

    «Εμείς στη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη ότι δηλαδή η υπηρεσία εμποδίζει τη διανομή των πινακίδων κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, η Tesla αποφάσισε να μεταφέρει το ζήτημα στο δικαστήριο, το οποίο είναι δικαίωμά της», απάντησε ο κυβερνητικός Οργανισμός, μέσα του Mikael Andersson.

    «Δεν έχουμε δει ακόμη τη μήνυση και επομένως είναι δύσκολο για εμάς να δώσουμε άμεσο σχόλιο. Πρέπει να εξετάσουμε την αγωγή και το σκεπτικό της Tesla σε αυτήν», συμπλήρωσε.

    Κύμα συμπαράστασης για τις συλλογικές συμβάσεις

    Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Οκτωβρίου, 130 μέλη του πανίσχυρου συνδικάτου μεταλλουργών IF Metall αποχώρησαν από επτά συνεργεία σε όλη τη χώρα όπου εξυπηρετούνται τα δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απαιτώντας μια συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Σουηδοί μηχανικοί σταμάτησαν να συντηρούν αυτοκίνητα Tesla και πολλά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών εργαζομένων, συμμετείχαν σε ένα κύμα συμπάθειας με τα αιτήματα της IF Metall.

    Οι λιμενεργάτες στα τέσσερα μεγαλύτερα λιμάνια της Σουηδίας σταμάτησαν επίσης την παράδοση οχημάτων Tesla για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έγραψε στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα γνωστή ως Twitter, της οποίας ανήκει, ότι ήταν «τρελό» που οι Σουηδοί ταχυδρομικοί υπάλληλοι αρνούνταν να παραδώσουν πινακίδες κυκλοφορίας για νέα οχήματα.

    Η IF Metall δήλωσε νωρίτερα ότι η Tesla Sweden «αρνήθηκε να υπογράψει συλλογική σύμβαση και παραβιάζει βασικές αρχές στη σουηδική αγορά εργασίας».

    Ονόμασε μάλιστα  τέτοιες συμφωνίες «τη ραχοκοκαλιά του σουηδικού μοντέλου».

    Το σωματείο ζήτησε ακόμη από τους καταναλωτές την κατανόησή τους, λέγοντας: «Το κάνουμε αυτό για χάρη των μελών μας, για να διασφαλίσουμε ότι έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

    Διαβάστε επίσης:

    Καραμπόλα τριών αυτοκινήτων στην Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων

    Ίλον Μασκ: Να σταματήσει η προπαγάνδα που γεννά δολοφονίες

    Σδούκου: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα



    ΣΧΟΛΙΑ