• Business

    Tesla: Άνοδος της μετοχής με μοχλό τα ισχυρά κέρδη και την υπόσχεση του Elon Musk για το ρομποταξί

    • NewsRoom
    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla


    Η μετοχή της Tesla καταγράφει κέρδη άνω του 7% κατά την προσυνεδρίαση μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που συνέτριψαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και την δήλωση του CEO της Elon Musk για την κατασκευή ρομποταξί έως το 2024.

    Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο κέρδη ρεκόρ.

    Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθαν στα 18,8 δισ. δολάρια σημειώνοντας άλμα 81% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές περίμεναν πωλήσεις 17,85 δισ. δολαρίων.

    Τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας ανήλθαν στα 2,86 δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 2,27 δολάρια ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή  ανήλθαν στα 3,22 δολάρια.

    Εμπόδιο τα προβλήματα εφοδιασμού

    Ωστόσο, η Tesla επισήμανε ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα παραμείνουν βασικό εμπόδιο για το υπόλοιπο του έτους, λέγοντας ότι τα εργοστάσιά της λειτουργούν χαμηλότερα από τις δυνατότητες τους τα τελευταία τρίμηνα.

    Το Gigafactory της Tesla στη Σαγκάη, το οποίο πραγματοποίησε τη μισή παγκόσμια παραγωγή της εταιρείας πέρυσι, είχε επηρεαστεί από την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα. Όμως, μετά τις διακοπές λειτουργίας που επέβαλαν οι τοπικές αρχές, προχωρά στη σταδιακή επανεκκίνησης της παραγωγής.

    Αν και ο Musk είπε πέρυσι ότι δεν θα εμφανιζόταν πλέον σε τηλεδιασκέψεις για κέρδη, δεν τήρησε την υπόσχεση του αυτό το τρίμηνο, αναφέρει το business insider. Όπως επισήμανε, η εταιρεία αύξησε πρόσφατα τις τιμές των οχημάτων της λόγω της πίεσης του πληθωρισμού.

    “Θέλουμε οπωσδήποτε να κάνουμε τα EV όσο το δυνατόν πιο προσιτά. Ήταν πολύ δύσκολο με τον… πληθωρισμό”, είπε ο Musk.

    Τόνισε ότι οι προμηθευτές της Tesla υφίστανται σοβαρή πίεση κόστους, με ορισμένους να ζητούν αύξηση κατά 30%. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να αυξήσει ξανά τις τιμές η εταιρεία, σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες τιμές αφορούν παραδόσεις έως και 12 μήνες μετά.

    Ο Musk μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με το υπό σχεδίαση ρομποταξί, λέγοντας ότι δεν θα έχει τιμόνια ή πεντάλ. Θα είναι  “βελτιστοποιημένο στην αυτονομία” και θα αποτελέσει την “μαζική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Tesla”.

    Η Tesla μπορεί να πραγματοποιήσει εκδήλωση το επόμενο έτος για να αποκαλύψει περισσότερα.

    Η ανταγωνίστρια της Tesla, Rivian, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η έλλειψη μπαταριών EV θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα από την τρέχουσα έλλειψη τσιπ για τη βιομηχανία.

    Όμως τα περιθώρια κέρδους της Tesla στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν σε νέο υψηλό, στο 32,9%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Tesla: Στόχος αύξηση παραγωγής κατά 50%

    Elon Musk: Νέα σενάρια πυροδοτεί το αινιγματικό tweet του δισεκατομμυριούχου



    ΣΧΟΛΙΑ