• Business

    Τεράστιο πρόβλημα με τις αιτήσεις στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Λογιστής κατέθεσε την ίδια αίτηση 7 φορές (upd)


    «Έχω προσπαθήσει να καταθέσω την ίδια αίτηση 7 φορές από τις 12:00 το μεσημέρι αλλά το σύστημα, όταν φτάνω στο τέλος, με πετάει έξω. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα δεν θα κοιμηθούμε».  Τη δήλωση αυτή έκανε στο mononews.gr λογιστής που από τις 12 το μεσημέρι προσπαθεί να «περάσει» την αίτηση μίας και μόνο εταιρείας.

    Μείζονα προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες λογιστές σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που άνοιξε και πάλι τις ηλεκτρονικές του πύλες από τις 12 το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πλατφόρμα του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης υποβλήθηκαν πάνω από 50.000 αιτήσεις με αποτέλεσμα το σύστημα να “διαλύεται ” και να καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης για να γίνει αποδεκτή η αυξημένη ροή των αιτήσεων.

    Όπως εκτιμάται, το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σύντομα. Όμως μέχρι στιγμής τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα, με τους λογιστές να αγωνιούν καθώς η πίεση των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλη.

    «Έχω προσπαθήσει να καταθέσω την ίδια αίτηση 7 φορές από τις 12:00 το μεσημέρι αλλά το σύστημα, όταν φτάνω στο τέλος, με πετάει έξω. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα δεν θα κοιμηθούμε».

    Την επισήμανση αυτή έκανε στο mononews.gr λογιστής που από τις 12 το μεσημέρι προσπαθεί να περάσει την αίτηση μίας και μόνο εταιρείας.

    Τραπεζίτες επισημαίνουν στο mononews.gr ότι προσπαθούν να μιλήσουν συνεχώς με τους αρμοδίους για το ποτέ θα επιλυθεί το πρόβλημα έτσι ώστε να ενημερώσουν τους πελάτες τους.

    Σημειώνεται ότι αφού υποβληθούν στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης (https://www.ependyseis.gr/mis) τα αιτήματα των επιχειρήσεων, θα διοχετευθούν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αξιολόγησή τους.

    Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ άνοιξε σήμερα ξανά στις 12 το μεσημέρι για τη συνέχιση της υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 12:00. Η προηγούμενη περίοδος υποβολής αιτήσεων ήταν από 28/4 έως 6/5.

    Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΑΝ, οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος αυξάνονται κατά 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το παραπάνω ποσό, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ.

    Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Υπό-πρόγραμμα 3 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας/ COViD-19 για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια. Δίνεται περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

    Καλύπτονται ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID-19. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται έως 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.

    Χαρακτηριστικά χρηματοδότησης & Προϋποθέσεις: 

    * 100% επιδότηση τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια

    * 40% επιδότηση τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του Ν 128/75

    * Δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες

    * Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020, για 2 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η αρχική επιλογή των αιτήσεων πρέπει να γίνει από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΠΣΚΕ συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις στέλνει στην τράπεζα του αιτούντος. Οι τράπεζες θα στείλουν τις αιτήσεις των πελατών τους στην Ελληνική



    ΣΧΟΛΙΑ