• Συνεντεύξεις

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: «Οσοι τραπεζίτες έμειναν πίσω θα απολογηθούν στους μετόχους τους – Ήλθε η ώρα του Ταμείου Εγγυοδοσίας να δώσει 7 δισ.»

    • Γ.Ι.Δημητρομανωλάκης-Έφη Καραγεώργου
    Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν χρήματα για ένα νέο lockdown

    Άδωνις Γεωργιάδης


    “Οσες τράπεζες δεν κάνουν την δουλειά τους και να δώσουν χρηματα στις επιχειρήσεις θα λογοδοτήσουν στους μετόχους τους”.  Στην επισήμανση αυτή προχωράει προς το mononews.gr o Υπουργος Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

    Ο υπουργός ξεκαθαρίζει οτι δεν πρόκειται να επεκταθεί το μέτρο του Haircut 40% στα ενοικία της επαγγελματικής στέγης και αποκαλύπτει οτι το ταμείο εγγυοδοσίας ηδη έχει δεχτεί αιτήσεις συνολικού υψους 7 δισ. ευρώ. 

    Η συνέντευξη έχει ως εξής: 

    1.Ποια η εικόνα από την πορεία της αγοράς μετά την άρση των περιορισμών και του lockdown;

    Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ευχαριστημένος.  Το λιανικό εμπόριο έχει επανέλθει κανονικά, το ίδιο και η αγορά ασφαλειών.  

    Η εστίαση ενώ ξεκίνησε πάρα πολύ χαμηλά έχει πραγματικά καλύψει σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος και το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε πως θα πάει ο τουρισμός.

    Σε λίγο διάστημα, η αγορά θα έχει επανέλθει πλήρως. Αρκεί φυσικά να δουλέψει γενικά η οικονομία. 

    2.Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους μικρομεσαίους  ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, εσείς τι βλέπετε; Και πως εξηγείτε τον προβληματισμό σχετικά με τα μέτρα στήριξης της αγοράς;

    Είναι λογικός και δόκιμος ο προβληματισμός, κυρίως βλέποντας το τι επικρατεί στον πλανήτη. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που όλοι εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον και ιδιαίτερα εμείς οι μικρότερες χώρες από τις μεγαλύτερες αντιλαμβάνεσαι ότι μπροστά υπάρχει μεγάλος ανήφορος.

    Όταν βλέπεις τι γίνεται π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και που έχει σκαρφαλώσει η ανεργία, αντιλαμβάνεσαι τι επίπτωση έχει αυτό στην παγκόσμια οικονομία, στις δικές μας εξαγωγές, στις εξαγωγές των άλλων, στον τουρισμό μας κλπ.. 

    Πράγματι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δυσδιάκριτο οικονομικό μέλλον. 

    Παρά ταύτα με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση και τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη, η Ελλάδα προς το παρόν κρατάει καλά.  

    3.Η αγορά και ειδικά η  εστίαση ζητά επέκταση των μέτρων, κυρίως σε ότι αφορά τα ενοίκια. Θα προχωρήσετε σε νέα παρέμβαση και σε επέκταση του μέτρου μέχρι το τέλος του χρόνου; 

    Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. 

    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας παρεμβάσεως στα ενοίκια σε κανέναν κλάδο διότι σε αυτή την περίπτωση θα προκαλούσαμε ανεπανόρθωτη ζημία στην αγορά των ακινήτων, που είναι επίσης ένας πολύ μεγάλος κλάδος της οικονομίας μας.

    Δεν μπορεί να είναι αίτημα ενός κλάδου να καταστρέψει έναν άλλον. Όλοι θα χάσουμε από λίγο. 

    Δίνουμε δανειοδοτικά εργαλεία, κεφάλαια κίνησης, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ. για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να πάνε όλοι μπροστά. 

    4.Πως αξιολογείτε την πορεία του  εργαλείων παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση;

    Η ανταπόκριση είναι απίστευτη. Και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπερκάλυψε σε αιτήσεις περίπου 5 φορές το διαθέσιμο ποσό και το εγγυοδοτικό υπερκάλυψε το σύνολο των 7 δισεκατομμυρίων, σε λιγότερο από 3 μέρες. 

    Άρα η ζήτηση για κεφάλαια κίνησης είναι τεράστια.  

    Τώρα, η εκταμίευση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει πάει πάρα πολύ καλά, είναι πάνω από το 50% ήδη εκταμιευμένο και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.  

    Το εγγυοδοτικό ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις, τώρα ξεκίνησε, ακόμα είναι στις αιτήσεις. 

    Αλλά αν συνεχίσει και αυτό με τους ίδιους ρυθμούς θα έχουμε μέσα σε συνολικά 2 μήνες περίπου 12 δισεκατομμύρια ρευστότητας στην αγορά. Αυτό σίγουρα θα φανεί στην αγορά, δηλαδή θα το καταλάβουν οι επιχειρήσεις.

    5.Καλέσατε τις τράπεζες να προχωρούν γρήγορα στις χρηματοδοτήσεις και μάλιστα συστήσατε Επιτροπή Παρακολούθησης, ενώ προχθές είπατε στη Βουλή πως όποια τράπεζα θα καθυστερεί, τα  ποσά που έχει να διαχειριστεί θα πηγαίνουν σε άλλη. Γιατί κάνατε αυτήν την δημόσια τοποθέτηση…Τι δεν πάει καλά;

    Ο φόβος φυλάει τα έρμα.  Είμαι καθαρός προς όλους. Θα κριθούν οι τράπεζες και οι διοικήσεις τους από το πόσο γρήγορα θα φτάσουν τα χρήματα στις επιχειρήσεις. 

    Το τραπεζικό σύστημα είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ο καπιταλισμός. Εγώ το έχω στηρίξει  πολιτικά όσο μπορώ όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν δύσκολα, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός χωρίς τράπεζες.

    Τώρα, όμως, ο καπιταλισμός και η ελεύθερη οικονομία έχουν ανάγκη από τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους πιο ευέλικτα και πιο γρήγορα. Αν αυτό το ενστερνιστούν τα στελέχη των τραπεζών, θα πάμε όλοι καλύτερα στο μέλλον. 

    Αν κάποιοι έχουν την αντίληψη ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τους ρυθμούς προ της κρίσης του κορωνοϊού, θα μείνουν πίσω. 

    Και αυτοί που θα μείνουν πίσω στο τέλος θα χάσουν λεφτά και μετά θα πρέπει να απολογηθούν στους μετόχους τους γιατί έχασαν τα λεφτά.

    6.Οι επιταγές παραμένουν μείζον θέμα και  σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, πως θα το διαχειριστείτε;

    Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτό που λέτε.  Από τις επιταγές στις οποίες δώσαμε προστασία πληρώθηκε το 87% και έμεινε απλήρωτο το 13%.  

    Τα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις δίνονται άρα στις 15 Ιουνίου που θα ξεκινήσει η πληρωμή των επιταγών. 

    Λογικά πολλές επιχειρήσεις θα έχουν ήδη κεφάλαια κίνησης για να πληρώσουν, θα το δούμε. 

    Όπως ξέρετε οι επιταγές στην Ελλάδα είναι ένα ad hoc δικό μας μέτρο που έχει βρει  η αγορά για να καλύπτει την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι σε έναν κάποιο βαθμό  πάντως η αγορά θα αυτορυθμιστεί. 

    7.Η τουριστική αγορά άνοιξε, ωστόσο πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, η διστακτικότητα στον κλάδο είναι μεγάλη, ποια η εκτίμηση σας για την πορεία του τουρισμού;

    Ξεκινήσαμε ήδη την καμπάνια για τον τουρισμό, την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.  Διάφορες χώρες έχουν κάνει διθυραμβικά αφιερώματα στο πως τα πάει η Ελλάδα.  

    Στον τουρισμό ειδικά όλοι μας παρακολουθούν να δουν τι βήματα ακολουθούμε για να τα ακολουθήσουν και εκείνοι.Έχουμε γίνει πραγματικά παγκόσμιο παράδειγμα και στο πως διαχειριζόμαστε το άνοιγμα του τουρισμού.

    Θα σας έλεγα ότι είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος πως τελικά θα τα καταφέρουμε, εάν δεν έβλεπα ότι σε μεγάλες χώρες πελάτες μας – δεν θέλω να τους ονοματίσω τώρα- η κρίση παραμένει ακόμα  πάρα πολύ μεγάλη και άρα, όταν έχει πρόβλημα ο πελάτης, έχεις πρόβλημα και εσύ. Αλλά όμως αυτό είναι κάτι πέραν των δικών μας δυνάμεων.

    8.Θα προχωρήσετε σε νέες δράσεις στήριξης των τουριστικών  επιχειρήσεων;

    Θα προχωρήσουμε σε κάθε μέτρο που κρίνουμε ότι χρειάζεται.  Δεν σημαίνει ότι επειδή ανακοινώσαμε κάποια μέτρα αυτά είναι τα τελικά.  Εάν η αγορά δεν πάρει μπρος και χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από εμάς, θα είμαστε εδώ για να παρέμβουμε.

    9.Σε τι φάση βρίσκονται τα 40 έργα που θα επανεκκινήσουν την οικονομία. Σε ποια φάση βρισκόμαστε και πότε θα δούμε κάποια από αυτά να ολοκληρώνονται;

    Τις επόμενες εβδομάδες, θα βαρεθείτε να μας βλέπετε σε εγκαίνια έργων.  Σχεδόν κάθε εβδομάδα θα είμαστε σε ένα καινούργιο έργο. Να δω τότε που θα βλέπετε όλο μπουλντόζες,  τι άλλο θα έχετε να πείτε. 

    10.Ποια η εξέλιξη για τα έργα στο Ελληνικό, τι γίνεται με την άδεια του Καζίνο;

    Όλα προχωρούν όπως πρέπει. Νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι θα καμαρώσουμε επιτέλους την έναρξη του έργου στο Ελληνικό. 



    ΣΧΟΛΙΑ