• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Το ασαφές θεσμικό πλαίσιο καθυστερεί τις διαδικασίες – Τα «φιλέτα» του νέου ADP

    Άρης Ξενόφος

    Άρης Ξενόφος


    Οι ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο και οι εκκρεμότητες που συνοδεύουν κάθε ακίνητο (ειδικά τα μεγάλα) υπαγορεύει τον ρυθμό που προχωρά η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

    Η περίπτωση των δύο όμορων ακινήτων στα Αφάντου της Ρόδου είναι χαρακτηριστική, με τους δύο επενδυτές (M.A. Angeliadis, πλειοδότης για το Γκολφ Αφάντου και την T.N. Aegean Sun Investment Limited πλειοδότη για τη Νότια Αφάντου) να περιμένουν τέσσερα χρόνια για να υπογράψουν τις συμβάσεις αγοραπωλησίας, ενώ ακόμα και τώρα είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση των ακινήτων στα Αφάντου της Ρόδου διαρκεί πάνω από 30 χρόνια.

    Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε προ ημερών από το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) εκκρεμεί η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού για τη Νότιο Αφάντου καθώς και η δημοσίευση της διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Ο διαγωνισμός έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης υπεγράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος).

    Μεταξύ των υπολοίπων ακινήτων που περιλαμβάνει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται το ιστορικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής έκτασης 83.844 τ.μ., εκ των οποίων τα 77.019 τ.μ. αφορούν το τμήμα προς αξιοποίηση καθώς 6.825 τ.μ. έχουν παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και εξαιρούνται. Το Ακίνητο περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του «Castello» (1.968 τ.μ.), ένα νεογοτθικού ρυθμού κτίριο χτισμένο το 1900, και τέσσερα βοηθητικά κτίρια (457 τ.μ.). Το «Castello» και τρία βοηθητικά κτίρια έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα μνημεία. Η αξιοποίηση θα γίνει με την πώληση των μετοχών μιας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα ανήκει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί τμήματος του Ακινήτου – Ζώνη ΙΙ (χρήση Τουρισμός- Αναψυχής) και δικαίωμα επιφανείας επί του «Castello» – Ζώνη Ι (χρήση Τουριστικό- Παραθεριστικό Χωριό) σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικείου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

    Η επενδυτική εταιρεία Bluehouse με τον όμιλο Φάις (οι επενδυτές για το Castello Bibelli) σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και 13 πολυτελείς κατοικίες. Έχει υποβληθεί βελτιωμένη οικονομική προσφορά που έγινε αποδεκτή και η συμφωνία, όταν ολοκληρωθεί, πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Για την έκταση επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) στο δήμο Μαρκοπούλου Αττικής, με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας των τευχών του διαγωνισμού για μακροχρόνια παραχώρηση. Ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε και τώρα επικαιροποιείται το ΕΣΧΑΔΑ και η περιβαλλοντική μελέτη. Εκκρεμεί και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε σχέση με πράξη δασικού χαρακτηρισμού τμήματος της έκτασης.

    Ακίνητα με ιαματικές πηγές

    Προς αξιοποίηση οδεύει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

    Για το Ξενία (δυναμικότητας 46 δωματίων) και την Ιαματική Πηγή Κύθνου η υποβολή προσφορών, με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, είναι έως τις 25/6/2018. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου της Κύθνου, λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως ιστορικό υδροθεραπευτήριο κτισμένο από τους Hansen και Ziller, το κτιριακό συγκρότημα έχει κριθεί διατηρητέο.

    Στο ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στην Εθνική Τράπεζα, η οποία το είχε υπεκμισθώσει στον όμιλο Μήτση, ενώ διατηρούσε δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η τυπική λύση της σχέσης με ταυτόχρονη παραίτηση της ΕΤΕ από το δικαίωμα προτίμησης. Στα επόμενα βήματα είναι η σύνταξη Μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ και η παραίτηση δικαιώματος προτίμησης από ΕΤΕ με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2018.

    Για το ακίνητο camping Καμένων Βούρλων η μέθοδος αξιοποίησης τελεί υπό συζήτηση, γίνονται αυτή την περίοδο ενέργειες premarketing, ενώ εκκρεμούν οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται προς το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ στα επόμενα βήματα είναι και η σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ. Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 1.061.955 τ.μ εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850.160 τ.μ.

    Για το ακίνητο των Θερμοπύλων επίσης η μέθοδος αξιοποίησης είναι υπό συζήτηση με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν Σύνταξη Μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες).

    Στα ακίνητα προς αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται και αυτό πρώην κυριότητας της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης, έκτασης 760.807 τ.μ.. καθώς και η έκταση της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» 708.061 τ.μ. Υπό συζήτηση βρίσκεται ο τρόπος αξιοποίησης για τους πρώην εργοταξιακούς χώρους της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, συνολικής έκτασης 213.583 τ.μ..

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυξάνουν και πληθαίνουν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ: Τι νέο περιλαμβάνει η λίστα με τις πλέον 24 ιδιωτικοποιήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Υπερταμείο περνά μέχρι το τέλος του 2018 το ΟΑΚΑ – Περίπου 10.120 ακίνητα του δημοσίου στη λίστα
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρίνα Αλίμου: Στη Δικαιοσύνη κατά του ΤΑΙΠΕΔ προσφεύγει η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ –  Τι ζητάνε οι επαγγελματίες σκαφών αναψυχής



    ΣΧΟΛΙΑ