• Business

    Temenos: Απώλειες 2,4 δισ. δολαρίων για την εταιρεία του Ελληνα George Koukis, μετά τη short θέση της Hindenburg

    • NewsRoom

    Ανδρέας Ανδρεάδης, προσωρινός CEO Temenos


    H ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού, Temenos, η οποία ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία George Koukis έκανε βουτιά έως και 33%, με απώλειες στην  χρηματιστηριακή της αξία έως και 2,4 δισ. δολ., μετά την έκθεση της Hindenburg Research για σημαντικά κενά στα λογιστικά της βιβλία.

    Η εταιρεία που είναι activist short-seller ισχυρίζεται ότι η Temenos έχει υποπέσει σε «μείζονες λογιστικές παρατυπίες», τονίζοντας ότι «χειραγωγούσε τα κέρδη της».

    Η χειρότερη επίδοση από το 2002

    Οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας βούτηξαν στα 60 ελβετικά φράγκα, στη Ζυρίχη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2002. Πλέον η αξία της βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης που πέτυχε η εταιρεία το 2019, τα 13 δισ. ελβετικά  φράγκα.

    Ο Tamlin Bason, αναλυτής του Bloomberg, υποστηρίζει ότι πιθανότατα έχει επηρεαστεί βαθιά το θετικό συναίσθημα των επενδυτών, ύστερα από το αισιόδοξο outlook της εταιρείας.

    Η εταιρεία είχε ένα καταστροφικό 2022, το οποίο τίναξε στον αέρα προτάσεις που είχε δεχθεί για εξαγορά από κολοσσούς όπως οι  EQT, Permira, Nordic Capital, Thoma Bravo και KKR.

    Η ιστορία της Temenos

    Η Temenos με έδρα τη Γενεύη βρίσκεται επίσης στη μέση μιας μακράς πορείας αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου. Ο Κύπριος πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Ανδρεάδης είναι επί του παρόντος και ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, μετά την παραίτηση του Max Chuard τον Ιανουάριο του 2023 υπό την πίεση ακτιβιστών επενδυτών της.

    Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 από τον George Koukis εξελίχθηκε σε μία πρωτοπόρα εταιρεία στα πληροφορικά συστήματα των τραπεζών.

    Χρησιμοποιείται από περισσότερους από 3.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Standard Chartered, Julius Baer και Nordea, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Διαβάστε επίσης:

    Google-Alphabet: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για ανάπτυξη του ΑΙ στην Ευρώπη

    Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι τριπλασίασαν σε χρόνο «dt» τις περιουσίες τους – Ποιος λέει ότι «Θυμίζει τη φούσκα των dot com»

    Warren Buffett: Kίνηση έκπληξη από τον μεγαλοπεπενδυτή στην Apple



    ΣΧΟΛΙΑ