• Business

    Google-Alphabet: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για ανάπτυξη του ΑΙ στην Ευρώπη

    • NewsRoom

    Satya Nadella (Microsoft), Sundar Pichai (Google)


    Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια επέκτασης των αμερικανικών κολοσσών στην Ευρώπη, με στόχο να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ευρύτερη περιοχή.

    Η Microsoft ανακοίνωσε το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στην Γερμανία, ώστε ο τεχνολογικός κολοσσός να ενισχύσει την υπολογιστική του ισχύ στην Ευρώπη.

    Αντίστοιχα, η Google εγκαινίασε ένα νέο ερευνητικό κέντρο στο Παρίσι, το οποίο θα στεγάζει ερευνητικές ομάδες με επίκεντρο την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η ευελιξία των γερμανικών εταιρειών

    Σύμφωνα με τη Microsoft οι γερμανικές εταιρείες προσαρμόζουν γρήγορα τις τεχνολογίες τους στα νέα δεδομένα, με την αμερικάνικη εταιρεία να εκμεταλλεύεται αυτή τη δυναμική για να προχωρήσει σε επενδύσεις σε υποδομές cloud και δημιουργία κέντρα δεδομένων.

    Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στην OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPΤ και έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Οι επενδύσεις υποδομών θα επικεντρωθούν στις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στη Φρανκφούρτη, ενώ στα κεφάλαια που θα διαθέσει προβλέπεται και η εκπαίδευση των εργαζομένων.

    Το κέντρο ΑΙ στο Παρίσι

    Αντίστοιχα, η Google, θυγατρική της Alphabet, διεκδικεί να δημιουργήσει το πρώτο ευρωπαϊκό κέντρο νέων τεχνολογιών, φιλοξενώντας 300 επιστήμονες και μηχανικούς.

    «Το Παρίσι είναι ένα παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας και ένας μαγνήτης για τα ταλέντα της τεχνολογίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai. «Ο κόμβος θα απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της Google».

    Ο αμερικάνικος κολοσσός έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη τεχνητή νοημοσύνη, αφού καθώς οι ανταγωνιστές του όπως η Microsoft Corp. και OpenAI κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι αγορές ανησυχούν ότι η δυναμική του Chat GPT θα μπορούσε κάποια στιγμή να σπάσει τη κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζητήσεις.

    Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το πιο δυνατό της εργαλείο, πέρσι η Google συγχώνευσε τις ερευνητικές μονάδες DeepMind και Google Brain AI.

    Διαβάστε επίσης:

    Nvidia: Μετά την Amazon απειλεί να περάσει σε χρηματιστηριακή αξία και την Alphabet

    Google: Επενδύει €25 εκατομμύρια για να εκπαιδευτούν οι Ευρωπαίοι στην τεχνητή νοημοσύνη

    Google: O βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Bard μετονομάζεται σε Gemini



    ΣΧΟΛΙΑ