• Business

    Τέλης Μυστακίδης: Ο «βασιλιάς του χαλκού» έχασε τον θρόνο του…

    • NewsRoom

    Τέλης Μυστακίδης, επιχειρηματίας, μέτοχος Glen Core


    Παρελθόν για την Glencore θα είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς ο δισεκατομμυριούχος «βασιλιάς του χαλκού» Τέλης Μυστακίδης, ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία στην μεταλλευτική εταιρεία κολοσσό, η οποία, όμως, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών και δικαστικών Αρχών για τις δραστηριότητές της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – και όχι μόνο.

    Η αποχώρηση του κ. Τέλη Μυστακίδη έρχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης της διοικητικής ηγεσίας της ελβετικής εταιρείας, της οποίας ηγείται ο Ivan Glasenberg, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά την έρευνα που ξεκίνησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις δραστηριότητές της στο Κονγκό, τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία.

    Ο Τέλης Μυστακίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά χαλκού και στο παρελθόν ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής Katanga Mining της Glencore, απ’ όπου αποχώρησε πέρυσι.

    Ο Τέλης Μυστακίδης, απόφοιτος του LSE, βοήθησε την Glencore να επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές της στο Κονγκό με τη βοήθεια του Ισραηλινού πρώην συνεργάτη του Dan Gertler.

    Οι δραστηριότητες, όμως, της εταιρείας στο Κονγκό βρίσκονται στο στόχαστρο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Καναδά, η οποία ερευνά τις λογιστικές πρακτικές της.

    Τον κ. Μυστακίδη λέγεται ότι θα αντικαταστήσει στη θέση του επικεφαλής του τομέα εμπορίας χαλκού ο Νίκος Παρασκευάς, πρώην οικονομικός διευθυντής της Katanga Mining.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλης Μυστακίδης: Μήπως η βασιλεία του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά του χαλκού» πλησιάζει στο τέλος της;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυστακίδης: Ένας Αριστοτέλης, σαν Λάτσης και σαν Νιάρχος, μυθικά πλούσιος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη Paradise Papers: Ποιος είναι ο πιο πλούσιος Έλληνας η εταιρία του οποίου βγάζει λεφτά στις χώρες της διαφθοράς



    ΣΧΟΛΙΑ