• Business

    Τελικά, πόσοι «παίχτες» χωράνε στην αγορά κάνναβης;

    • Άννα Διανά
    Φωτογραφία από επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στις εγκαταστάσεις της Tikun

    Φωτογραφία από επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στις εγκαταστάσεις της Tikun Olam Ελλάδας


    Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε την πρώτη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

    Μια επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ σε μια πολλά υποσχόμενη νέα αγορά που μπορεί σε βάθος χρόνου να έχει επίδραση άνω του 1,2 δισ ευρώ στην ελληνική οικονομία.

    Ομολογουμένως, η αγορά είναι ελκυστική και το ενδιαφέρον των επενδυτών, εύλογο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις άδειες για εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων κάνναβης, που έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η γενική γραμματεία Βιομηχανίας. 123 συνολικά.

    Αλλά μόνο μία έχει επένδυση ολοκληρώθηκε και πήρε άδεια λειτουργίας. Η Tikun Olam Ελλάδας, όπου στο εργοστάσιό της στα Εξαμίλια Κορινθίας από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η καλλιέργεια και στη συνέχεια η παραγωγή των πρώτων φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

    Τι γίνεται με τις υπόλοιπες επενδύσεις και γιατί δεν προχωρούν;

    Το ερώτημα αυτό έθεσε το mononews.gr στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

    «Στην εγχώρια αγορά χωρούν 7-8 τέτοιου τύπου επενδύσεις. Όχι περισσότεροι» απαντά και συμπληρώνει: Ήδη τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί φτάνουν στα 500 εκατ. ευρώ ποσό που θα υπερδιαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια».

    Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης εξελίσσεται ραγδαία έχοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για μια αγορά που η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη σημειώνει.

    Οι επόμενες άδειες λειτουργίας που θα εγκριθούν, οι ολοκληρωμένες επενδύσεις που θα δούμε στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μια μεγάλη επένδυση με κεφάλαια από τη Μεγάλη Βρετανία στη Μακεδονία και η επένδυση του σχήματος που συμμετέχει ο Ιωάννης Κοντέλλης και αφορά στην ίδρυση καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη Βοιωτία.

    Πολλές από τα επενδυτικά project που ξεκίνησαν έχουν γίνει και με στόχο την πώληση. «Πολλές άδειες ζητήθηκαν με τη λογική να πουληθούν» αναφέρει ο υπουργός.

    Και προς επιβεβαίωση των όσων επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της κάνναβης, αναφέρει στο mononews.gr ότι ήδη πολλές άδειες είναι προς πώληση.

    Ο ίδιος εκπροσωπεί ένα μεγάλο fund καναδικών συμφερόντων που προχώρησε στην αδειοδότηση για εγκατάσταση άδειας μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε μία συνολική έκταση περίπου 70.000 τμ. Στη συνέχεια άλλαξε προσανατολισμό και η άδεια είναι προς πώληση και ο ίδιος προς αναζήτηση νέων επενδυτών. Στο ερώτημα γιατί οι καναδοί δεν ενδιαφέρονται πλέον για την επένδυση σημειώνει ότι είναι πολλές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα εμπόδια. Μπορεί να άλλαξε, όπως αναφέρει, το νομοθετικό πλαίσιο, επί κυβέρνησης ΝΔ, διευκολύνοντας τις εξαγωγές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την αγορά ΑΠΕ 112MW της Volterra – Τι σηματοδοτεί

    ΟΠΑΠ: Ισχυρή ανταμοιβή για τους μετόχους – «Πράσινο φως» για όλα τα θέματα της ΓΣ

    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας



    ΣΧΟΛΙΑ