• Business

    ΗΠΑ: Ποιοι λιανοπωλητές κινούν την οικονομία – «Λάμπει» η Walmart

    • Bloomberg

    Doug McMillon, CEO Walmart (Πηγή: corporate.walmart.com)


    Από τη Walmart, έως τη Home Depot, οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ πρόκειται να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με τα κέρδη τους, παρέχοντας στους επενδυτές πληροφορίες για τις καταναλωτικές δαπάνες, τη «μηχανή» που τροφοδοτεί τα 2/3 της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Το τελευταίο τρίμηνο, μια ομάδα λιανοπωλητών όπως η Target και η Macy’s , ανέφεραν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η οικονομία ήταν ανθεκτική με τα μισθολογικά κέρδη να ξεπερνούν τις αυξήσεις των τιμών και τις λιανικές πωλήσεις να παραμένουν δυνατές.

    Ακόμη και οι καταναλωτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι οικονομολόγοι στη Wall Street και στην Federal Reserve έχουν εγκαταλείψει τις προβλέψεις για ύφεση.

    Καθώς η Fed σηματοδοτεί ότι πλησιάζει στο τέλος της πιο επιθετικής σύσφιξης των τελευταίων ετών, αναλυτές αναφέρουν ότι οι μετοχές λιανικής των ΗΠΑ, θα παρουσιάσουν άνοδο, καθώς η πίεση στους αγοραστές από τον πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος δανεισμού μειώνεται.

    Από τα τέλη Μαΐου, ο δείκτης S&P Retail Select Industry Industry, ο οποίος φιλοξενεί τις Amazon.com, Costco Wholesale και Dollar Tree, έχει σημειώσει άνοδο 16%, υπερδιπλασιάζοντας το κέρδος 6,8% για τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 .

    Η εκπληκτική δύναμη στις λιανικές πωλήσεις ενίσχυσε την υπόθεση των bulls ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν.

    Έκτοτε, η Walmart έχει σημειώσει άνοδο 9,8%, ενώ η Macy’s και η Home Depot σημείωσαν διψήφια κέρδη.

    Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, θα προσφέρουν μερικά ακόμη στοιχεία για το εάν η ζήτηση παρέμεινε σταθερή τον περασμένο μήνα.

    Άλλοι λιανοπωλητές υψηλού προφίλ, όπως το Target, θα παραδώσουν αποτελέσματα την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η Walmart την Πέμπτη, ενώ οι Kohl’s Corp. , Macy’s,  Nordstrom  και Lowe’s, θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

    Φυσικά, οι πιέσεις στις τιμές που μειώνουν το περιθώριο κέρδους, θα παραμείνουν βασικό εμπόδιο για τους λιανοπωλητές.

    Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος δανεισμού απαιτεί χρόνο για να ισορροπήσει η οικονομία, επομένως οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να ακούσουν τις προοπτικές των εταιρειών για τον πληθωρισμό και τα περιθώρια κέρδους.

    «Οι έμποροι λιανικής πιθανότατα δεν θα προβλέψουν ένα ‘ρόδινο μέλλον’ για τα επόμενα τρίμηνα», τονίζει η Brooke May , διευθύνων σύμβουλος της Evans May Wealth.

    «Ωστόσο, είθισται να ρίχνουμε τις προσδοκίες μας, σε μια προσπάθεια να εκπλήξουμε ανακοινώνοντας ανοδικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Mytilineos: Αναλαμβάνει μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στη Χαλκιδική



    ΣΧΟΛΙΑ