• Business

    Τεχνική Ολυμπιακή: Μεγαλύτερη στροφή στα κόκκινα δάνεια και το Real Estate – Παραμένει σταθερή η ναυτιλία

    Κωνσταντίνος Στέγγος, Πρόεδρος Τεχνική Ολυμπιακής

    Κωνσταντίνος Στέγγος, Πρόεδρος Τεχνικής Ολυμπιακής


    Στους κύριους τομείς δραστηριότητας της Τεχνικής Ολυμπιακής αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Γιώργος Στέγγος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης που ολοκληρώθηκε προ ολίγου.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας που δραστηριοποιείται στα κόκκινα δάνεια, το Real Estate, τη ναυτιλία και την κατασκευή, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Τεχνικής Ολυμπιακής.

    Ο βασικότερος είναι η στροφή στα κόκκινα δάνεια, η οποία έχει ξεκινήσει με την εξαγορά της Mount Street Hellas από το 2021 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

    Στόχος της Τεχνικής Ολυμπιακής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στέγγος, είναι η Mount Street Hellas να πάψει να είναι ζημιογόνος, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την εξαγορά ακινήτων μέσω REO, όπως έγινε πρόσφατα με την εξαγορά του Project Arrow από την Intrum. Επίσης, επιδιώκεται να αυξηθεί η αξία των δανείων που διαχειρίζεται.

    Σχετικά με την κατασκευή η Τεχνική Ολυμπιακή φαίνεται ότι δεν έχει ενδιαφέρον καθώς τα αυξημένα κατασκευαστικά κόστη και η αδυναμία εύρεσης εργατικού προσωπικού δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να είναι κερδοφόρος.

    Από την άλλη πλευρά σταθερή παραμένει η δραστηριότητα στη ναυτιλία και η εισηγμένη, σύμφωνα με τον κ. Στέγγο, αναζητά διαρκώς ευκαιρίες, αλλά προς το παρόν δεν έχει εντοπίσει κάτι προσοδοφόρο ώστε να προχωρήσει σε νέες εξαγορές. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ναύλα για τα μικρά container ships  (κάτω των 5.000 TEU) υποχωρούν. Ωστόσο, οι τιμές για τα container ships από 5.900 έως και 7.000 TEU παραμένουν σταθερές με τα time-charters να κλείνουν κατά μέσο όρο στα 40.000 δολάρια.

    Όσον αφορά τις εκκρεμότητες που αφορούν σε διαιτησίες και προσφυγές, η Τεχνική Ολυμπιακή αναμένει την υποβολή των στοιχείων από την πλευρά της Beltera Investments για το Πόρτο Καράς, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος για έργο που έχει αναλάβει στη Ρουμανία και έχει βγει ήδη η απόφαση της διαιτησίας.

    Τι ψηφίστηκε

    Τα θέματα που παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το 70,29% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου στην γενική συνέλευση ήταν τα εξής:

    1.  Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου για τα πεπραγμένα της Επιτροπής
      Ελέγχου κατά τη χρήση 01/01/2022 – 31/12/2022
    2.  Υποβολή προς ενημέρωση της έκθεσης των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, και παρουσίαση αυτής προς τις και τους κκ. Μετόχους από τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
    3. Έγκριση των Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων και Ενοποιημένων Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας για τη χρήση 01/01/2022 – 31/12/2022
    4. Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της Εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη χρήση 01/01/2022 – 31/12/2022 και απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2022 σε εταιρική και ενοποιημένη βάση.
    5. Επικύρωση του συνόλου των ληφθεισών αποφάσεων του Δ.Σ. και ιδίως αυτών που αφορούν στις εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων του Ομίλου και την αξιοποίηση της περιουσίας της εταιρείας κατά τη λήξη της κλειομένης χρήσης, και έγκριση των σχετικών διαχειριστικών πράξεων ως και των πράξεων εκπροσώπησης.
    6.  Εκλογή ορκωτών ελεγκτών λογιστών (Grant Thornton) για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων ως και την έκδοση του αντίστοιχου φορολογικού πιστοποιητικού για την τρέχουσα
      εταιρική χρήση 2023 και καθορισμός της αμοιβής τους
    7. Έγκριση καταβληθεισών αμοιβών στα μέλη του Δ.Σ. για τη χρήση 2022 καθώς και προέγκριση / έγκριση προκαταβολής αμοιβών των μελών του Δ.Σ. για την οικονομική χρήση 2023.
    8.  Υποβολή προς συζήτηση και ψηφοφορία της Έκθεσης Αποδοχών της χρήσης 2022 για
      τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
    9.  Τροποποίηση του άρθρου 2 του Καταστατικού της Εταιρείας.
    10. Χορήγηση αδείας σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ή και σε διευθυντές αυτής που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διεύθυνση της εταιρείας να ενεργούν, για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, πράξεις που υπάγονται σε κάποιον από τους σκοπούς που επιδιώκει η εταιρεία και να μετέχουν ως ομόρρυθμοι εταίροι σε εταιρείες που επιδιώκουν τέτοιους σκοπούς.

    Διαβάστε επίσης

    Τεχνική Ολυμπιακή (Κ. Στέγγος): Βγαίνει στην αγορά για νέα κόκκινα δάνεια και τουριστικά ακίνητα

    Rolex-Patek Philippe: Πέφτουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα – Πόσο κοστίζουν τα δημοφιλή Daytona και Nautilus

    Τι αλλάζει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ