• Business

    Ταχύτητες σύνδεσης στο Internet: Στη 17η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στην κινητή, στην 98η στη σταθερή


    Σημαντική βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη όσο αφορά τις επιδόσεις της στην ευρυζωνικότητα μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σημείωσε η Ελλάδα, ενώ αντίθετα χειροτέρευσε στην σταθερή.

    Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων Speedext Global Index της Ookla η χώρα μας καταλαμβάνει την 17η θέση παγκοσμίως στις μέσες ταχύτητες σύνδεσης στο internet μέσω της κινητής τηλεφωνίας, σκαρφαλώνοντας μάλιστα φέτος 11 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Με μέση επίδοση 82,5 Mbps στο Download, 16,8 Mbps στο Upload και 25 ms καθυστέρηση (latency) η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων κινητής, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το δίκτυό της συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

    Όπως επεσήμανε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) οι ταχύτητες αυτές θα βελτιώνονται συνεχώς με την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G και την προετοιμασία που γίνεται για να υποδεχθούμε την τουριστική κίνηση.

    Ωστόσο, δεν πάμε καλά στις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων. Η Ελλάδα σύμφωνα επίσης με τις μετρήσεις της Ookla κατατάσσεται στην 98η θέση όσο αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, η επίδοσή της έχει χειροτερεύσει μάλιστα κατά μια θέση, με τις μέσες ταχύτητες στα 36,73 Mbps στο Download, 7,69 Mbps στο Upload και με 30 ms καθυστέρηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Γ. Ζαγορίτης, αναφέρει πως από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου αριθμού εγγράφων αναφορών και τηλεφωνικών παραπόνων σχετικά με πλημμελή παροχή υπηρεσιών πρόσβασης και ιδίως για χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο από σταθερές συνδέσεις.

    Όπως σημειώνει «μεγάλος αριθμός παραπόνων αφορά σε συνδέσεις ADSL 24 (πρόσβαση με ταχύτητες έως 24 Mbps), όπου η πραγματική ταχύτητα πρόσβασης (download) είναι πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής, της τάξης των 5-6 Mbps ή και 1-4 Mbps σε κάποιες περιπτώσεις. Οι εν λόγω ταχύτητες προ πανδημίας μπορεί να ήταν επαρκείς για την πρόσβαση σε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει υπό τις συνθήκες της πανδημίας».

    Καλύτερες της Ελλάδας και στα δύο δίκτυα είναι οι επιδόσεις της Κύπρου. Στην κινητή καταλαμβάνει την 10η θέση (βελτίωση κατά 4 θέσεις) με μέση ταχύτητα στα 106,24 Mbps στο Download, 20,61 Mbps στο Upload και 20 ms καθυστέρηση και στη σταθερή, την 77η (έπεσε δύο θέσεις) με 50,46 Mbps στο Download, 17,91 Mbps στο Upload και 19 ms καθυστέρηση.

    Με αφορμή τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την κινητή ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, σημείωσε πως «η χώρα μας κατατάσσεται στα καλύτερα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παγκοσμίως με σημαντική βελτίωση στην ποιότητα. Ο κλάδος αναπτύσσει δίκτυα που γίνονται η κινητήριος δύναμη του οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, δίκτυα που μπορούν να απογειώσουν την ψηφιακή εμπειρία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης».

    Στο μεταξύ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διεξάγει έως 18 Ιουνίου Δημόσια Διαβούλευση για τον προσδιορισμό του περιεχομένου παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ). Η πρόταση της ΕΕΤΤ εναρμονίζεται με τις διατάξεις του Νόμου 4727/2020, ο οποίος προβλέπει ότι όλοι οι καταναλωτές στη ελληνική επικράτεια έχουν πρόσβαση, σε προσιτή τιμή, σε διατιθέμενη υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. 

    Στην πρόταση της ΕΕΤΤ ως υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω σταθερής τηλεφωνίας ορίζεται η υπηρεσία με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps.

    Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ υποβάλλει σχετική εισήγηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξειδίκευση του περιεχομένου της Καθολικής Υπηρεσίας, τον ορισμό της υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα σχετικά αιτήματα, ώστε να θεωρούνται εύλογα και να ικανοποιούνται από τον πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ το 80% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 10 Mbps και το 97% άνω των 4Mbps.

    Όπως σημειώνει επίσης η Επιτροπή το κόστος για την απαιτούμενη αναβάθμιση υπαίθριων καμπινών στην περίπτωση που ως επαρκές εύρος ζώνης οριστεί εύρος ζώνης ίσο με 4 Μbps υπολογίζεται μεταξύ 26,5 – 44 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ αν οριστεί η ταχύτητα των 10 Mbps ως επαρκές εύρος ζώνης.



    ΣΧΟΛΙΑ