• Business

    Τα τουριστικά έσοδα μειώνονται και η Κουντουρά προβάλει τις περιοχές… με υπεραιωνόβια δένδρα ελιάς!


    Διαψεύδονται, κάθε ημέρα που περνά, οι ευσεβείς πόθοι της τουριστικής ηγεσίας για “ένα καλό τουριστικό 2016” με τα τουριστικά έσοδα να μειώνονται, χωρίς ωστόσο αυτό να αποθαρρύνει την αναπλ. υφυπουργό Τουρισμού κα. Ελενα Κουντουρά η οποία και ακολουθεί τον δικό της δρόμο…αυτόν της έμμεσης διαφήμισης στο εξωτερικό μέσω των διεθνών μμε!

    Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει σήμερα το ισοζύγιο πληρωμών για το Μαϊο 2016 και προκύπτει ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας το Μαϊο ήταν μειωμένη κατά 14,8%, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 4,4%, προκαλώντας μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 10,4% (1,095 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ το Μάιο του 2015).

    Η κα. Κουντουρά και το επιτελείο της, προφανώς κατόπιν προτάσεων ειδικών συμβούλων που βρίσκονται στο πλευρό της, επιδίδεται στην “πρόσκληση” με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ξένων δημοσιογράφων προκειμένου να γυρίσουν τουριστικές εκπομπές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του Οργανισμού για την ανάδειξη δημοφιλών αλλά και λιγότερο γνωστών ελληνικών προορισμών στο εξωτερικό, μέσα από την βιομηχανία του θεάματος.

    Σύμφωνα λοιπόν, με ένα τελευταίο δελτίο τύπου που εξέδωσε η κα. Κουντουρά, τηλεοπτικά γυρίσματα σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία προγραμματίζει για 24-31 Ιουλίου, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC2, με την υποστήριξη του ΕΟΤ. Ανάλογα filming trips με την υποστήριξη του ΕΟΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Πελοπόννησο και Κρήτη από το Αυστραλιανό τηλεοπτικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα “The Travel Bug TV Show” και σε περιοχές της χώρας με υπεραιωνόβια δένδρα ελιάς στην Ελλάδα, από ελληνικό συνεργείο για την DES TV ( web tv με έδρα τη Θεσσαλονίκη).

    141

    Μόνο που αυτά τα “τουριστικά ντοκυμαντέρ” δεν γίνονται καταμεσής της τουριστικής περιόδου και δη όταν ο ελληνικός τουρισμός έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες, τόσο απο το μεταναστευτικό κύμα όσο και απο την υψηλή φορολογία. Τώρα πλέον είναι αργά για την χρονιά του 2016…. Γιατί όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, όταν γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους οι ξένοι δημοσιογράφοι οι εκπομπές τους θα “παίξουν” στις τηλεοράσεις αργότερα! Οταν ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος…που λένε και στους βαριά αρρώστους! Ουσιαστικά ο ελληνικός τουρισμός είναι ένας “βαριά άρρωστος” και το μόνο που κάνει η τουριστική ηγεσία είναι να του δίνει ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο! Επί της ουσίας χρειάζεται άμεση επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, μήπως και σωθεί κάτι έστω και την τελευταία στιγμή!

    kountoura xondromatidou

    Χρειάζεται άμεση και “επιθετική” διαφήμιση, η οποία έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ πολλούς μήνες, όμως η η κα. Κουντουρά ήταν “απασχολημένη” με την οργάνωση των ταξιδιών της στην Αμερική (συνοδεύομενη πάντα απο την αντιπρόεδρο του ΕΟΤ κα. Αγγελική Χονδροματίδου) αλλά και προς την Ανατολή (Κίνα, Ιράν κ.α.). Χρειάζεται η συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας στους ξενοδόχους επιχειρηματίες, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Γενικότερα, χρειάζεται να λάβει η καθ΄υλην αρμόδια ηγεσία του τουρισμού, σημαντικές πρωτοβουλίες για την άμεση ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, διαφορετικά κινδυνεύει…ο Πρωθυπουργός να χάσει το στοίχημα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη!

    Ισως βέβαια η κα. Κουντουρά, με τις ενέργειες της, να στοχεύει στη χρονιά του 2017 και δεν μας το λέει…

    kefalogianni-arabatzi

    Η αντιπολίτευση

    “Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έρχονται, δυστυχώς, να διαψεύσουν τα ευχολόγια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την πορεία του ελληνικού τουρισμού”, σχολιάζουν η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κα. Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών Μαΐου 2016 από την ΤτΕ.

    “Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως και επανειλημμένα προειδοποιήσει και καλέσει την Κυβέρνηση να προστατέψει το εθνικό τουριστικό προϊόν”, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση των δυο κυριών.

    Να διαχειριστεί και να ενεργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία, να προστατέψει την τουριστική επιχειρηματικότητα, που ναρκοθέτησε με την εξοντωτική φορολογική πολιτική της. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει.

    • Οι αντοχές που έδειξε το τουριστικό προϊόν μειώνονται.
    • Η δυναμική που δημιουργήθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν, εξαντλείται.
    • Η κεκτημένη ταχύτητα και η αδράνεια δεν μπορεί να αποτελεί τουριστική πολιτική.

    Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αντί να αρνείται την πραγματικότητα, οφείλει, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της”.

    Stournaras-Kountoura

    Τα στοιχεία απο την ΤτΕ

    Αξιοσημείωτο από τα στοιχεία της ΤτΕ χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι οι εισπράξεις ήταν σημαντικά μειωμένες αυτό το μήνα από όλες τις κύριες εθνικότητες τουριστών, πλην των Ρώσων που είχαν αύξηση. Ως προς τις αφίξεις, το Μάιο, καταγράφεται μείωση 15,6% από τη Γαλλία και 3,3% από το Ηνωμένο Βασίλειο και αύξηση 17,1% από τη Γερμανία, 10,9% από τις ΗΠΑ και 18,9% από τη Ρωσία.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016, η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 137 εκατ. ευρώ ή 6,2% (διαμορφώθηκαν στα 2,078 δισ. ευρώ) οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 1,3% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 5,7%.

    Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 207 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 15,3% και διαμορφώθηκαν στα 108 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 29,2% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 153 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 8,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15,0% και διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν στα 290 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 13,2% και διαμορφώθηκαν στα 154 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,5%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 8,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,3% και διαμορφώθηκαν στα 190 εκατ. ευρώ.

    Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

    Η εισερχόμενη κίνηση το Μάιο του 2016 διαμορφώθηκε στις 1.953 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17,1% και διαμορφώθηκαν στις 312 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 15,6% και διαμορφώθηκαν στις 148 χιλ. ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν στις 249 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, αύξηση κατά 18,9% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 42 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,9% και διαμορφώθηκαν στις 88 χιλ. ταξιδιώτες.

    Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 μειώθηκε κατά 1,3% και διαμορφώθηκε στις 4.475 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 4.533 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στις 490 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,2% και διαμορφώθηκαν στις 231 χιλ. ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,9% και διαμορφώθηκαν στις 456 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 47,6% και διαμορφώθηκαν στις 83 χιλ. ταξιδιώτες και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 25,9% και διαμορφώθηκαν στις 213 χιλ. ταξιδιώτες.



    ΣΧΟΛΙΑ