• Business

    Τα 8 σενάρια για να κλείσει η υπόθεση Έλον Μασκ-Twitter

    • NewsRoom
    Elon Musk, Ιδιοκτήτης Twitter

    Elon Musk, Ιδιοκτήτης Twitter


    Όπως ήταν αναμενόμενο, ύστερα από μια σειρά πολλών δραματικών επεισοδίων, η υπόθεση για την εξαγορά του Twitter, αξίας 44 δις. δολαρίων, φαίνεται ότι θα καταλήξει στα δικαστήρια.

    Νωρίτερα, ο Έλον Μασκ, μετά από πολλές διφορούμενες δηλώσεις και αφού είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συμφωνία, δήλωσε ότι δεν θέλει να αγοράσει τελικά το Twitter και ο πρόεδρος του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.

    Η μετοχή του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου καταρρέει στο pre market και το CNBC παρουσιάζει οχτώ σενάρια με πιθανές προβλέψεις για το πώς θα καταλήξει η δραματική ιστορία και κόντρα μεταξύ του Έλον Μασκ και του Twitter.

    To deal καταρρέει-Ο Μασκ πληρώνει

    Η συμφωνία δεν πραγματοποιείται ποτέ, ο Μασκ πληρώνει το break-up fee, του 1 δις. δολαρίων και η υπόθεση δεν πάει ποτέ στα δικαστήρια.

    Ο συνιδρυτής του Twitter, Ev Williams, όπως όλα δείχνουν φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την προοπτική, αναφέροντας: «Μπορούμε απλά να αφήσουμε όλο αυτό το επεισόδιο να τελειώσει».

    Όμως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter δεν είναι ο Williams και όσοι το απαρτίζουν δεν φαίνεται να έχουν κάποια πρόθεση να λήξουν ήρεμα την υπόθεση.

    Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, το Twitter έχει ισχυρή θέση σε περίπτωση που η υπόθεση πάει στα δικαστήρια, ενώ μια υποχώρηση από τους ανθρώπους του Twitter, θα βύθιζε τη μετοχή του ακόμα περισσότερο.

    Ο Μασκ δεσμεύτηκε να αγοράσει την εταιρεία για 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Αν πληρώσει μόνο το τέλος διάλυσης, πιθανότατα οι μετοχές του Twitter να πέσουν ακόμα χαμηλότερα.

    Ήδη οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν και πότε θα γίνει μια συμφωνία, με τη μετοχή την Παρασκευή να κλείνει στα 36,81 δολάρια.

    «Δεν μπορούν απλά να πουν, εντάξει θα σε αφήσουμε να μας ρίξεις τη μετοχή στα 20 δολάρια κι απλά πλήρωσε το τέλος διακοπής δισεκατομμυρίων», ανέφερε η Ann Lipton καθηγήτρια εταιρικής διακυβέρνησης στη Νομική Σχολή Tulane.

    To Twitter κερδίζει, ο Μασκ αγοράζει

    Αν και δεν είναι σύνηθες ένα δικαστήριο να επιβάλλει την ολοκλήρωση μιας σύμβασης, ιδίως μίας που έχει ύψος 44 δις δολάρια, υπάρχουν περιπτώσεις δικαστών που έχουν εξαναγκάσει τους αγοραστές να ολοκληρώσουν συμφωνίες που δεν ήθελαν.

    Το 2001, το Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ έκρινε ότι η Tyson Foods έπρεπε να αγοράσει την IBP Inc., τον μεγαλύτερο διανομέα βοείου κρέατος στις ΗΠΑ, με τιμή 30 δολάρια ανά μετοχή.

    Η Tyson είχε προσπαθήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία αφού οι οικονομικές επιδόσεις και των δύο εταιρειών μειώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ακριβώς όπως στην περίπτωση του Μασκ.

    Ένας δικαστής αποφάσισε ότι η Tyson δεν μπορούσε να απομακρυνθεί και η εταιρεία αναγκάστηκε να εξαγοράσει την IBP στην αρχικά συμφωνηθείσα τιμή της, η οποία αποτιμούσε την IBP στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα, η Tyson είναι ιδιοκτήτης της IBP.

    Βέβαια, αυτό ανοίγει πολλά ζητήματα για το μέλλον της λειτουργίας του Twitter, εφόσον θα το αγοράσει κάποιος που δεν θα το θέλει.

    Το Twitter κερδίζει, ο Μασκ πληρώνει αποζημίωση

    Μία νίκη για το Twitter, δεν περιλαμβάνει μόνο εξαγορά, αλλά και αποζημίωση. Υπάρχει η περίπτωση ένας δικαστής να ζητήσει από τον Έλον Μασκ να πληρώσει αποζημίωση ακόμα και δις δολαρίων, ιδίως λόγω του προφίλ του Μασκ, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει θέματα με τα δικαστήρια.

    Ο Μασκ συμβιβάζεται με το Τwitter

    Και σε αυτή τη περίπτωση, ο Έλον Μασκ θα πρέπει να πληρώσει το break-up fee και παράλληλα να δώσει δισεκατομμύρια στον διακανονισμό με το Twitter.

    Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, το Δ.Σ. του Twitter, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους μετόχους του, για την επιλογή του να συμβιβαστεί σε διακανονισμό, ώστε να μη προχωρήσει σε δικαστική προσφυγή.

    Ο Μασκ κερδίζει, δεν πληρώνει τίποτα

    Υπάρχει όμως και το σενάριο, ο Μασκ να αποδείξει στο δικαστήριο ότι το Twitter του είπε όντως ψέματα και πως του παρείχε ψευδείς πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση, η αποχώρησή του μπορεί να γίνει χωρίς να αναγκαστεί να πληρώσει τίποτα.

    Ο επιχειρηματίας πάντως ισχυρίζεται ότι το Twitter, δεν έχει συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις του, που προκύπτουν από την υπογραφή της συμφωνίας.

    Το κύριο επιχείρημα του Μασκ είναι ότι το Twitter δεν παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία για να δείξει ότι οι λογαριασμοί spam του είναι το 5% ή λιγότερο όλων των λογαριασμών, όπως η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι.

    Ο Μασκ αλλάζει -ξανά- γνώμη

    Σε μία σειρά από πιθανά σενάρια, υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Ο Μασκ μπορεί σε λίγες μέρες να μείνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το Twitter. Να λάβει τις πληροφορίες που θέλει σχετικά με τους spam λογαριασμούς και να θεωρήσει ότι είναι έτοιμος να αγοράσει μετοχές αξίας 54,20 δολαρίων η καθεμία.

    Ο Μασκ και το Twitter συμφωνούν σε χαμηλότερη τιμή

    Οι κινήσεις του Έλον Μασκ να αποφύγει το deal, έχουν θεωρηθεί ως μία τακτική στο να χαμηλώσει την τιμή στην οποία συμφώνησε. Η αγορά και ιδίως τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν αυτή την ανάγνωση.

    Είναι πιθανό πάντως να συμφωνήσουν σε χαμηλότερη τιμή οι δύο πλευρές, δεδομένου ότι ένα σκληρό «διαζύγιο», ίσως δημιουργήσει πρόβλημα και στις δύο πλευρές.

    Ένας «λευκός ιππότης» αγοράζει το Twitter

    Με το Twitter να μην έχει δεχτεί καμία άλλη πρόταση εξαγοράς, το σενάριο αυτό, αν και δύσκολο να επιτευχθεί, θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση μιας δικαστικής διαμάχης με τον Έλον Μάσκ, όπου η έκβαση θα έβγαζε τον δεύτερο από το κάδρο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να βρεθεί κάποιος πρόθυμος αγοραστής.

    Διαβάστε επίσης:

    Bill Gates: Ο Elon Musk μπορεί να κάνει το Twitter χειρότερο

    Twitter: Θα προειδοποιεί τους χρήστες για παραπλανητικές αναρτήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ