• Business

    Tα μυστικά τηλεφωνήματα του Νίκου Καραμούζη


    Σε ανοικτή γραμμή με τους επενδυτές τους βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία ο συνδυασμός της διεθνούς αναταραχής με την εσωτερική αβεβαιότητα «χτυπά» αλύπητα τον κλάδο. Για τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη υπάρχει μια πρόσθετη πρόκληση: να απευθυνθεί και να «πείσει» τους βασικούς μετόχους της τράπεζας με τους οποίους υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης ότι η επενδυτική ευκαιρία παραμένει και ότι η παρούσα κατάσταση είναι, μία ακόμη, δυσκολία που θα ξεπεραστεί για την οικονομία και για τις τράπεζές της.

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank

    Η ομάδα των επενδυτών υπό τον Prem Watsa της Fairfax, η οποία πίστεψε δύο φορές σε μια διετία στις προοπτικές της Ελλάδας και της Eurobank,  διατηρεί συνεχή επικοινωνία με το Νίκο Καραμούζη, ο οποίος από το γραφείο του της Λεωφόρου Αμαλίας σε μικρή ακτίνα από τα κέντρα αποφάσεων, το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρεί να κωδικοποιήσει τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα και να τα μεταφέρει στους επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και φυσικά στο Τορόντο.

    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax
    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

    Και πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση αφού ο Prem Watsa, ο Wilbur και οι εκπρόσωποι των άλλων μεγάλων funds μερικές εβδομάδες πριν κατά την επίσκεψη τους στην Ελλάδα έλαβαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η χώρα θα «τρέξει» την αξιολόγηση και θα επιδιώξει επιτέλους την επιστροφή στην κανονικότητα.

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital
    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital

    Σταθερή θέση του προέδρου της Eurobank είναι η αναγκαιότητα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση έχει ασκήσει επιρροή στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες και τους τομείς ενδιαφέροντος.

    Τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές ; αν η παρούσα πολιτικοοικονομική συγκυρία εγκυμονεί κινδύνους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εν γένει την υλοποίηση του μνημονίου. Η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε σε δύσκολες συνθήκες στηρίχθηκε στην προοπτική της ανάκαμψης με αφετηρία την έγκαιρη αξιολόγηση, παραδοχή που έχει κλονιστεί, και σε συνδυασμό με τον διεθνή κλυδωνισμό ασκεί τεράστιες πιέσεις στις τράπεζες. Το προσφυγικό είναι μια πρόσθετη, ίσως πιο επικίνδυνη, παράμετρος στο ίδιο παζλ για την οποία ενδιαφέρονται οι επενδυτές.

    Ο Νίκος Καραμούζης πάντως με όλη την διοικητική ομάδα της Eurobank βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιχειρησιακά ώστε ο σχεδιασμός της τράπεζας να προσαρμοστεί στις συνθήκες και να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης ειδικά όσο αφορά το στόχο για χρηματοδότηση της οικονομίας και επιλεγμένων κλάδων, οι οποίοι στηρίζουν ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ