• Business

    Τα μυστικά για την επόμενη ημέρα στο ΧΑ


    Η αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών(ΧΑ) κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, με τις τραπεζικές μετοχές να εκτινάσσονται και σχεδόν σύσσωμη την υψηλή κεφαλαιοποίηση να συμμετέχει στην άνοδο, δημιούργησε μεν θετικές προσδοκίες, ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν και οι ισορροπίες είναι λεπτές.

    Έτσι, μπορεί το ΧΑ να ακολούθησε τη δική του ανοδική πορεία κόντρα στην αρνητική κίνηση των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, με το βλέμμα στραμμένο στα τραπεζικά αποτελέσματα και στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για το ελληνικό χρέος, ωστόσο, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη σκληρή της στάση απέναντι στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα κινηθεί η εγχώρια αγορά να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις κερδών στις διεθνείς αγορές.

    Όσον αφορά στις τράπεζες, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Πειραιώς χαρακτηρίζονται το λιγότερο ενθαρρυντικά, καθώς εν μέσω μίας διοικητικής «τρικυμίας» άνευ προηγουμένου κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάσει κερδοφορία, αλλά και να μειώσει το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μείωση 2,2 δις ευρώ στο εννεάμηνο) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (μείωση 1,1 δις ευρώ στο εννεάμηνο). Την ίδια ώρα, η Eurobank εμφάνισε τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο, μείωσε τις νέες επισφάλειες, ενίσχυσε τα έσοδα της και μείωσε τις δαπάνες της.

    Τι περιμένουμε λοιπόν από εδώ και πέρα;

    Σίγουρα η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα προσέφερε την αναμενόμενη πολιτική στήριξη που ζητούσε η Κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους και χαλάρωση της λιτότητας, ωστόσο, οι δηλώσεις του Ομπάμα συνοδεύτηκαν και από την παραίνεση για συνέχιση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

    Την ίδια ώρα, το κάλεσμα του Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απορρίπτει το Βερολίνο, σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από την Αθήνα και λίγο πριν την άφιξή του στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ενδεχόμενη χορήγηση ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα, θα αποτελούσε “κακή υπηρεσία” για την χώρα.

    Πιο ενθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λονδίνο, καθώς σύμφωνα με το reuters, υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση χρέους της χώρας στη σύνοδο του επόμενου μήνα.

    Οι επενδυτές λοιπόν, αναμένεται να εστιάσουν στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου και στις αποφάσεις του Eurogroup του Δεκεμβρίου για το ελληνικό χρέος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκλαβενίτης: ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τα νέα καταστήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σούπερ κέρδη για τη Eurobank στα 192 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΠΕ: Γιατί έγινε η συναλλαγή του πακέτου 400.000 μετοχών στα 4,5 ευρώ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ