• Business

    Αυτά είναι τα έξυπνα deals δυο Ελλήνων εφοπλιστών


    Tην κρίση σε ευκαιρία προσπαθούν να μετατρέψουν 2 ελληνικές εφοπλιστικές εταιρίες. Από την μια η Diana Shipping του Συμεών Παληού και η Eletson των οικογενειών Καρασταμάτη, Κέρτσικοφ, Χατζηελευθεριάδη προχωρήσαν σε αγορές μεταχειρισμένων πλοίων σε εξαιρετικές τιμές. Αναλυτικά:

    Συμεών Παληός

    Στο ενεργητικό του Έλληνα εφοπλιστή καταγράφηκαν 3 «έξυπνα» deals, με ισάριθμες αγορές πλοίων τύπου panama  αντί 39,8 εκατ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 100 εκατ. δολάρια κάτω από τις «κανονικές τιμές» τους, εκμεταλλευόμενος την αρνητική «φάση» που διανύει η αγορά. Kάθε νόμισμα διαθέτει, βέβαια, δύο όψεις. H μια είναι ότι με αυτό τον τρόπο ο Παληός ενισχύει τον στόλο του, που ήδη, αριθμεί 43 πλοία, αξιοποιώντας δυο «όπλα» του: την πρόσβαση του στον δανεισμό από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα της Diana, έστω ώστε να χρηματοδοτεί τις «έξυπνες» αγορές του, τώρα που έχουν πέσει οι αξίες των πλοίων.

    Συμεών Παληός. Επικεφαλής Diana Shipping (δεξιά)
    Συμεών Παληός. Επικεφαλής Diana Shipping (δεξιά)

    H άλλη όψη αφορά την σημαντική επιδείνωση των  μεγεθών της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά  ναυτιλιακής και την πτώση των εσόδων της, κάτι που αποδίδεται στην «χωρίς φρένο» μείωση των ναύλων, η οποία αγγίζει αυτή την εποχή ακόμα και το 65%! Για το 9μηνο του 2015 η Diana ανακοίνωσε ζημιές 46,5 εκατ. δολ. για τους μετόχους της, από 7,7, εκατ. δολ. και έσοδα 119,4 εκατ. δολ, από 129,4 εκατ. δολ.

    Tην ίδια ώρα, η Diana του Συμεών Παληού κατάφερε να υπογράψει μέσω τριών θυγατρικών της νέα πιστωτική «γραμμή» 75.734.900 δολαρίων με την “The Export-Import Bank of China”, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές διαθέτει παράλληλα μετρητά 220 εκατ. δολ., μια ρευστότητα ικανή να τον βοηθήσει να  «ξεπεράσει την καταιγίδα»!

    Η ELETSON

    Στα Tankers Handysize, το ‘MELIORA COGITO’ 37.620 DWT (2006 – Hyundai Mipo) και το ‘MORGANE’ 36.660 DWT (2006 – Hyundai Mipo) και τα δύο Ice Class 1A, αγοράστηκαν από την Eletson στα $ 18 εκ. το κάθε ένα. H Eletson  είναι  ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία των οικογενειών Καρασταμάτη, Κέρτσικοφ, Χατζηελευθεριάδη . Η εταιρία πριν από  5 μήνες συμφώνησε με τα κινεζικά ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao για τη ναυπήγηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων τύπου LR2 στην τιμή των 50 εκατ. ΔΟΛ. το ένα.

    Κωστής Κέρτσικωφ. Ετών 50. Επικεφαλής Eletson
    Κωστής Κέρτσικωφ. Ετών 50. Επικεφαλής Eletson

    Η επένδυση αυτή έρχεται σαν συνέχεια έπειτα από μία άλλη συμφωνία ναυπήγησης τριών πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) συνολικού ύψους 140 εκατ. δολ. περίπου.

    Η νέα συμφωνία για τα δεξαμενόπλοια με τα κινεζικά ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding αφορά ειδικότερα τη ναυπήγηση τριών πλοίων μεταφορικής ικανότητας 115.000 dwt τύπου «long range two» (LR2), τα οποία αναμένεται να παραληφθούν το 2017 και το 2018. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση ναυπήγηση τριών δεξαμενόπλοιων και μία οψιόν για ένα ακόμη.



    ΣΧΟΛΙΑ