• Business

    Τα έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Ταμείου Ανάκαμψης εξασφαλίζουν το πράσινο φως από την ΕΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MyHealth app: Διευρύνεται η εφαρμογή - Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την αρχική σύλληψή τους θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα που έχει συμπεριλάβει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ξεχωρίζει αυτό της εκτόξευσης τριών μικροδορυφόρων με το κονδύλι που θα διατεθεί τελικά να διαμορφώνεται σε 248 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ). Πρόκειται για έργο που αφορά την παροχή αρχικά υποστήριξης σε κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα με προοπτική επέκτασής τους και για εμπορικούς σκοπούς.

    Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να εντάξει τους μικροδορυφόρους στη συνδεσιμότητα (connectivity) καθώς και να δημιουργήσει το δικό της πρωτόκολλο με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency – ESA) να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική βιομηχανία του διαστήματος η οποία προσδοκά να αναλάβει την υλοποίηση μεγάλου τμήματος του έργου των μικροδορυφόρων, αποκτώντας τεχνογνωσία ώστε στη συνέχεια να διαδραματίσει ευρύτερα ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής στην Ευρώπη.

    Από τα έργα που αφορούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές ξεχωρίζει επίσης η ανάπτυξη του wireless network 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (2011 χιλιόμετρα) για το οποίο με βάση το αρχικό σχέδιο θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ. Το έργο θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομής επόμενης γενιάς (next-generation infrastructure) από τους πολίτες θα διατεθούν 131 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου θα βασιστεί στο μοντέλο του «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δράση «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Superfast Broadband – SFBB)», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται σήμερα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

    Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω του SFBB λαμβάνουν χρηματοδότηση για δύο χρόνια προκειμένου να έχουν σύνδεση με οπτική ίνα στο χώρο τους. Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 15,6 εκατ. από τα 50 εκατ. συνολικά (χρήση του κουπονιού έχει γίνει για 43.400 συνδέσεις). Η δράση θα ολοκληρωθεί 31 Μαρτίου 2022, εκτός αν αποφασιστεί η παράτασή της. Το τελευταίο διάστημα καθώς διευρύνεται η διαθεσιμότητα των δικτύων οπτικών ινών έχει αυξηθεί η ζήτηση για το κουπόνι η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από επιχειρήσεις.

    Από τα έργα του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης το Ultra Fast Broadband (UFBB) έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) αναμένεται να προκηρυχθεί εντός Ιουνίου.

    Το χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση του UFBB στενεύει και αν καθυστερήσει περισσότερο πιθανότατα να κινδυνεύσει η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει από το τρέχον ΕΣΠΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ.  Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό) σε περιοχές της χώρας που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

      Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα και με ενδιαφέρον αναμένεται ποιοι εν τέλει θα καταθέσουν προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ