• Business

    Τα επόμενα βήματα Καραμούζη-Καραβία μετά την ΑΜΚ

    • Contributor
    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Η διοίκηση της Eurobank σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους γράφει «Κερδίσαμε κρίσιμες μάχες, αλλά τον “πόλεμο” δεν τον έχουμε κερδίσει ακόμη, ιδιαίτερα αν δεν βελτιωθούν περαιτέρω οι μακροοικονομικές συνθήκες». Και συνεχίζει λέγοντας «Οι προκλήσεις για εμάς παραμένουν σημαντικές: ανάκτηση των χαμένων καταθέσεων, επιστροφή στην κερδοφορία άμεσα, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλήρης αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης (προνομιούχες μετοχές και εγγυήσεις Δημοσίου) καθώς και αναβάθμιση των σχέσεων με τους πελάτες και το προσωπικό».

    Αναλυτικά η επιστολή:

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών που διενήργησε η ΕΚΤ και η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, διεθνή και ελληνικά, με βάση το δυσμενές σενάριο, βρίσκει τη Eurobank στην πρώτη γραμμή επιτυχίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Για όλους εμάς τους εργαζόμενους στη Eurobank, που πιστέψαμε στη δύναμη και τις προοπτικές αυτής της Τράπεζας, ακόμη και όταν η συγκυρία δεν ήταν θετική, όταν οι προβλέψεις για το μέλλον της ήταν ζοφερές, οι τελευταίες επιτυχίες αποτελούν μια μεγάλη ηθική επιβράβευση και δικαίωση. Αναβαθμίζουν το κύρος της Τράπεζας και την εμπιστοσύνη των πελατών και των αγορών.

    Παρά το αρνητικό εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, το βιβλίο προσφορών στην αύξηση κεφαλαίου έκλεισε μεσημαντική υπερκάλυψη. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη νέα σύνθεση του μετοχολογίου μας, που αποτελείται από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές όπως οι Fairfax Financial Holdings, WL Ross & Co, Brookfied και Highfields, θεσμικοί επενδυτές υψηλού κύρους όπως sovereign funds και θεσμικοί φορείς όπως η EBRD και το IFC.

    Η Fairfax Financial Holdings, ο μεγαλύτερος μέτοχός μας, αύξησε το ποσοστό της, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες και τις προοπτικές μιας Τράπεζας που γνωρίζει καλά, παρά τις αρνητικές εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς. Έχουμε την ενεργό στήριξη των διεθνών επενδυτών μας και η συμμετοχή τους στο πιο διεθνοποιημένο Διοικητικό Συμβούλιο ελληνικής τράπεζας αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

    Πέρα από τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εντυπωσιακή προσπάθεια στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό πελατών (corporate, shipping, private και personal banking) με σημαντική τελική συμμετοχή τους στην αύξηση. Ωστόσο, πέρα από το ποσό που συγκεντρώθηκε, μεγαλύτερη αξία έχει η εκστρατεία κύρους, η προβολή του ονόματος και των προοπτικών της Τράπεζας, που έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης.

    Από αυτή τη βάση, κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση αλλά όχι με έπαρση και χωρίς εφησυχασμό. Κερδίσαμε κρίσιμες μάχες, αλλά τον “πόλεμο” δεν τον έχουμε κερδίσει ακόμη, ιδιαίτερα αν δεν βελτιωθούν περαιτέρω οι μακροοικονομικές συνθήκες. Οι προκλήσεις για εμάς παραμένουν σημαντικές: ανάκτηση των χαμένων καταθέσεων, επιστροφή στην κερδοφορία άμεσα, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλήρης αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης (προνομιούχες μετοχές και εγγυήσεις Δημοσίου) καθώς και αναβάθμιση των σχέσεων με τους πελάτες και το προσωπικό. Είναι η ώρα ναεπανακαθορίσουμε τους στόχους μας. Είναι η ώρα για κινητοποίηση και συστράτευση, για μια φυγή προς το μέλλον. Αλλά φυγή προς το μέλλον δεν σημαίνει άλμα στο άγνωστο. Θα γίνει με σχέδιο, με μικρά, σταθερά βήματα.

    Πρώτος στόχος, επιστροφή των καταθέσεων. Εσείς πλέον πρέπει να μετατρέψετε τις πρόσφατες επιτυχίες μας, το κύρος που επανέκτησε η Τράπεζα σε καταθέσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να αναπτύξουμε περαιτέρω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, που θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων στην Τράπεζά μας.

    Δεύτερος στόχος, ανάπτυξη εργασιών, νέα έσοδα. Να ενισχύσουμε τα έσοδα από προμήθειες, να εκμεταλλευτούμε τη στροφή που υπάρχει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Η στάση μας, η συμβολή μας, η αποτελεσματικότητά μας στην εξεύρεση λύσεων, που θα βοηθήσουν ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επιβιώσουν είναι καθοριστική για το μέλλον της οικονομίας και για την αξιολόγησή μας από την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ο καταλύτης για ένα αναπτυξιακό άλμα και για την άντληση των κεφαλαίων που χρειάζεται η οικονομία και ελπίζουμε πως σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε στο πλευρό μας, σε πνεύμα συνεργασίας, την υγιή επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας.

    Τρίτος στόχος, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σκοπός μας είναι να πείσουμε τους πελάτες μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ότι μπορούμε να τους προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις. Σκοπός μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα τα μετατρέψουμε πλέον σε υγιή, προσφέροντας τα κατάλληλα προϊόντα στους πελάτες μας που είναι μεν σε δυσκολία αλλά που παραμένουν συνεργάσιμοι.

    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Η Eurobank, έχοντας ξεπεράσει την κρίση του 2015 και βγαίνοντας από αυτή ισχυρότερη, ξεκινά με αισιοδοξία αλλά και συναίσθηση των προκλήσεων τη φυγή προς το μέλλον, με στόχο να γίνει η Τράπεζα της νέας εποχής της ελληνικής οικονομίας, η Τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών, η Τράπεζα που θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην υλοποίηση των νέων επιχειρηματικών σχεδίων, στη στήριξη των νοικοκυριών, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Έχουμε όλες τις ισχυρές προϋποθέσεις:

    • Ιδιωτικό χαρακτήρα, με ελάχιστη πλέον κρατική συμμετοχή και ισχυρούς μετόχους, που μας στηρίζουν και μας συμπαρίστανται ενεργά

    • Θωρακισμένο ισολογισμό με δείκτη κεφαλαίων πάνω από 17%

    • Ξεκάθαρο επιχειρηματικό σχέδιο

    • Άξιο, ικανό, εκπαιδευμένο προσωπικό

    Για όλα αυτά ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των πελατών μας για τις επιδόσεις, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις δυνατότητες που δίνει σε όλους η Eurobank. Το μήνυμά μας είναι«Προτεραιότητα σε εσένα». Αλλά το μήνυμα δεν αρκεί, αν δεν έχει κάτι απτό για τους αποδέκτες του, τους σημερινούς και αυριανούς πελάτες μας. Η Eurobank είναι οι εργαζόμενοι του Ομίλου στην Ελλάδα και σε άλλες επτά χώρες. Εσείς θα δώσετε περιεχόμενο σε αυτό το μήνυμα. Εσείς θα χτίσετε τις βαθιές και διαρκείς σχέσεις, τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Αυτή είναι η ειδοποιός μας διαφορά. Είναι καθήκον μας τώρα να επιβεβαιώσουμε στην πράξη όσους πιστεύουν σε εμάς και μας εμπιστεύθηκαν ξανά.

    Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να αποδείξουμε πως μπορούμε να δημιουργούμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αξία για όλους: την οικονομία, τους πελάτες, τους εργαζομένους και την κοινωνία. Δεν θα τους διαψεύσουμε.

    Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ.

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος



    ΣΧΟΛΙΑ