• Business

    Τα distress funds ετοιμάζονται να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά (και στην Ελλάδα)


    Οι επενδυτές που εξειδικεύονται στα distress funds ετοιμάζονται να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά. “Προφανώς μιλάμε για distress funds που θα εστιάσουν στον κλάδο ενέργειας και στα εμπορεύματα και θυμίζουν την μεγάλη ώθηση που σημειώθηκε στον κλάδο τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στις αρχές του 2000”, δήλωσε ο Angelo Rufino, διαχειριστής κεφαλαίου της.

    “Είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά πρέπει να κινηθεί το χρήμα”, είπε ο Rufino, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 240 δισ. δολαρίων.

    Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι και στην Ελλάδα, θα εισρεύσει μέρος των κεφαλαίων των distress funds, καθώς οι ελληνικές τράπεζες πωλούν κατά κόρον τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων που κατέχουν.

    Τι λέει η Standard & Poor’s

    Ένα κατρακύλισμα στις τιμές των εμπορευμάτων προκάλεσε πανικό πωλήσεων στην αγορά καθώς οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας έχασαν τις πληρωμές των τόκων των ομολόγων τους. Τα επιτόκια κινούνται με το μεγαλύτερο ρυθμό από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη που εξέδωσε ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s.

    Έχουν υπάρξει αρκετές αθετήσεις πληρωμών ομολόγων αξίας 50 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s. Τα επιτόκια υψηλών αποδόσεων των εταιρειών του κλάδου ενέργειας έχουν ανέβει κοντά στο 20%, ενώ σε άλλους κλάδους παρατηρείται μια μέτρια αύξηση του 3,5%, σύμφωνα με μια έκθεση των Oleg Melentyev και Daniel Sorid της Deutsche Bank.

    Ο Howard Marks, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Oaktree Capital Group, πιστεύει ότι η συσσώρευση χρέους είναι μια “καινούργια τακτική”. Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίου όπως η Apollo και η Blackstone έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν στην αναδιάρθρωση τω επενδύσεων τους στον κλάδο ενέργειας, με την προσδοκία ότι πλησιάζει ένας νέος κύκλος για τοποθετήσεις των distress funds.

    “Η κατεύθυνση που έχει πάρει η νομισματική πολιτική τώρα δεν μας αφήνει περιθώρια να παρομοιάσουμε την κατάσταση με την αντίστοιχη του 2011”, δήλωσε ο Michael Lipsky, συνεργάτης και διαχειριστής κεφαλαίου του distress fund της MatlinPatterson.

    Και ενώ κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι ο κίνδυνος νέας ύφεσης απομακρύνεται, κάποιοι άλλοι έχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι το χάος που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου μπορεί να εξαπλωθεί και να διαλύσει την οικονομία.

    “Από τα 300 δισ. δολάρια που επενδύουν τα distress funds, μόνο το 55% αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από τον κλάδο της ενέργειας και των εμπορευμάτων”, είπε ο Rufino. “Τα πλοκάμια του κλάδου της ενέργειας εκτείνονται πιο μακριά από ό,τι νομίζαμε και αγγίζουν πολλούς κρίκους της αλυσίδας αξιών και προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τις επενδύσεις μας”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ekplixi-apo-g-aligizaki-i-elinoil-dini-merisma-016-evro-stous-metochous/48266

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sto-stochastro-tis-ing-plio-ellinikis-eterias-gia-palia-chrei-pros-tin-ow/47384

     



    ΣΧΟΛΙΑ