• Business

    Τα αγκάθια του νέου πολυνομοσχεδίου: Πλειστηριασμοί, απεργίες, αφορολόγητο

    Βουλή


    Περισσότερα από 300 άρθρα, με τα οποία «κλείνουν» περί τα 50 προαπαιτούμενα, θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Και μπορεί στο Μαξίμου να μην… αγχώνονται ιδιαίτερα για πιθανές “διαρροές” από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όμως είναι γεγονός πως στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ορισμένα δύσκολα μέτρα, που αρκετοί θα ψηφίσουν με… πόνο καρδιάς.

    Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του πολυνομοσχεδίου είναι αυτό που αφορά στους πλειστηριασμούς, καθώς πλέον θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ενδεχομένως ακόμα και από 500 ευρώ και πάνω, κάτι που μένει να αποσαφηνιστεί), και μάλιστα με βάση όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά την εμπορική, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δραματικά χαμηλότερη. Είναι μάλλον προφανές ότι η ενεργοποίηση αυτών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική του βάση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πολύωρη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους θεσμούς επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, και μάλιστα έπεσε στο τραπέζι η σκέψη να μην ενταχθεί η επίμαχη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η διάταξη θα μπει κανονικά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να περάσει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, και τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση.

    Εξίσου δύσκολο θεωρείται και το κομμάτι που αφορά στις απεργίες. Πρόκειται για τη γνωστή διάταξη που είχε επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να περάσει “νύχτα” με τροπολογία και αποσύρθηκε άρον-άρον μετά από αντιδράσεις, η οποία καθιστά πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας, απαιτώντας την παρουσία τουλάχιστον του 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών του συνδικαλιστικού σωματείου για να κηρυχθεί απεργία. Εδώ οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα), ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν αισθάνονται άνετα με μία τέτοια διάταξη.

    Ένα άλλο “αγκάθι” του πολυνομοσχεδίου είναι οι περικοπές που προβλέπονται στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, ως αποτέλεσμα της θέσπισης νέων, αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ τα κριτήρια αυτά θα οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην απώλεια των επιδομάτων τους.

    Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, η οποία προβλέπεται μεν να γίνει το 2020, όμως στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί νομοθετική ρήτρα που θα προβλέπει ότι τον ερχόμενο Μάιο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο με βάση την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα επισπευσθεί και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις–Στην Αθήνα σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πέντε «κλειδιά» στο πολυνομοσχέδιο που ξεκλειδώνουν επιχειρηματικότητα και επενδύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Καμμένος: Δεν ψηφίζουμε ονομασία με τη λέξη Μακεδονία



    ΣΧΟΛΙΑ