• Business

    Super deal από τη Microsoft: Εξαγοράζει την Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολαρίων

    • Newsroom

    Bill Gates


    Η Microsoft συμφώνησε την Τρίτη να εξαγοράσει την Activision Blizzard, την κατασκευάστρια βιντεοπαιχνιδιών που βρίσκεται πίσω από μεγάλες επιτυχίες όπως το Call of Duty και το Candy Crush, έναντι 68,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, αναφέρουν οι New York Times.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στην 46χρονη ιστορία της Microsoft και ένα μεγάλο στοίχημα για τη μελλοντική της πορεία.

    Η συμφωνία βάζει την Microsoft στην μάχη για την κυριαρχία στο λεγόμενο metaverse, το διαδίκτυο επόμενης γενιάς που συνδυάζει τον παραδοσιακό διαδικτυακό κόσμο με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα.

    Παράλληλα αποτελεί μία πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για να περιοριστεί η δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών.

    Με την εξαγοράς της Activision, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις, η Microsoft φαίνεται να αγνοεί την διαμάχη σχετικά με την κουλτούρα της κατασκευάστριας παιχνιδιών στο χώρο εργασίας.

    Σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί αυτοί επηρέασαν την Activision, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 27% από τότε που η Καλιφόρνια προχώρησε σε μήνυση κατά της εταιρείας τον Ιούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

    Μετά από το δημοσίευμα για την εξαγορά, η μετοχή της Activision έφτασε να κερδίζει 40% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.

    Το υψηλό premium

    Πάντως η συναλλαγή μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη για τον Bobby Kotick, τον επί μακρόν διευθύνοντα σύμβουλο της Activision, τον οποίο ορισμένοι επικριτές του προσπάθησαν να εκδιώξουν λόγω της διαμάχης.

    Ο Kotick διαπραγματεύτηκε ένα μεγάλο premium για τους επενδυτές – η Microsoft πληρώνει 95 δολάρια ανά μετοχή, περίπου 45% πάνω από την τιμή της μετοχής της εταιρείας πριν από την ανακοίνωση – και θα συνεχίσει να διευθύνει την εταιρεία.

    Η Microsoft θα αποκτήσει τους σχεδόν 400 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες παιχνιδιών της Activision και θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του μετασύμπαντος.

    «Το gaming είναι η πιο δυναμική και συναρπαστική κατηγορία ψυχαγωγίας σε όλες τις πλατφόρμες σήμερα και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφορμών metaverse», δήλωσε ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

     Διαβάστε ακόμη:

    Microsoft: 3 Data Centers σε Σπάτα και Κορωπί – Αίτηση ένταξης στις στρατηγικές επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ