• Business

    Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας «πέρασαν» τα Λιπάσματα για 50 χρόνια – Οι όροι της παραχώρησης


    Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας παραχωρήθηκε και επίσημα η έκταση των 86.000 τμ., στην περιοχή «Λιπάσματα» Δραπετσώνας, καθώς χθες το μεσημέρι αναρτήθηκε η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), όπου ορίζονται οι προϋποθέσεις της παραχώρησης.

    Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ ορίζει ότι «η χρονική διάρκεια της παραχώρησης είναι τα 50 έτη, ενώ ως χρόνος ενάρξεως αυτής ορίζεται η ημερομηνία δημοσιεύσεως της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Επιπλέον, απαγορεύεται η αλλαγή της χρήσης και η χρησιμοποίηση του παραχωρούμενου χώρου από τον Δήμο για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο παραχωρείται. Απαγορεύεται δε η υπεκμίσθωση, όπως και η περαιτέρω παραχώρηση της χρήσης της παραχωρούμενης έκτασης ή μέρους αυτής, σε τρίτους, με αντάλλαγμα ή χωρίς αντάλλαγμα.

    Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ακόμη ότι ο Δήμος δύναται δύο μήνες προ της λήξεως του χρόνου της παραχώρησης να αιτηθεί την παράταση αυτής. Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος από το Ελληνικό Δημόσιο, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται το χρονικό διάστημα της παράτασης του χρόνου της παραχώρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016 ψηφίσθηκε νόμος στην Βουλή των Ελλήνων για την παραχώρηση της έκτασης, ωστόσο μέχρι σήμερα εκκρεμούσε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση της κυριότητας.

    Η εν λόγω έκταση, η οποία βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ και εκτείνεται από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων) είχε εξαιρεθεί από την σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco.

    Παρά την εκκρεμότητα με την ΚΥΑ, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε ένα κομμάτι της έκτασης είχε ξεκινήσει στις αρχές του τρέχοντος  εργασίες ανάπλασης του χώρου, τις οποίες και ολοκλήρωσε στις αρχές του καλοκαιριού.

    Στο πλαίσιο των εργασιών, το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις και την χαρακτηριστική πανύψηλη καμινάδα μεταμορφώθηκε σε ένα πολυχώρο εκδηλώσεων, το Πάρκο Εργατιάς, το οποίο φιλοξένησε τον περασμένο Ιούνιο και καλλιτεχνικό Φεστιβάλ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΛΘ: «Πέφτουν» οι υπογραφές την Πέμπτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Μητράκος: Ένας νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός αλλάζει τα δεδομένα για τράπεζες και καταθέτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι συνεχείς αποχωρήσεις Intralot από θυγατρικές και ο ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ