• Business

    Μετοχές: Με αρνητικό πρόσημο ΕΤE-Alpha-Folli

    • NewsRoom


    Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, χάνοντας την επαφή με το κρίσιμο επίπεδο των 630 μονάδων, το οποίο θα βελτίωνε σημαντικά την τεχνική εικόνα του ενόψει του δύσκολου πρώτου διμήνου του νέου έτους.

    O Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,57% στις 617,59 μονάδες, ενώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 613,38 μονάδες, όταν υποχωρούσε κατά 1,25%. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 36,85% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 79,32 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,55 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,89%, φτάνοντας στις 177,31 μονάδες, ήτοι στη στήριξή του, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει κίνηση στις 175 ή και τις 172 μονάδες.

    stock market

    Υποχώρησαν Εθνική -Alpha-Folli

    Για ακόμη μία φορά ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης τράβηξε τη “μοναχική” ανοδική του πορεία, κλείνοντας στις 820,16 μονάδες και στο +0,36%, καταγράφοντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κέρδη. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32% στις 56,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 3,23%, υπό το βάρος των μετοχών της Εθνικής και της Alpha Bank.

    Εθνική και Alpha Bank βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, όπως και η Folli Follie, με την “τριάδα” αυτή να κλείνει με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής διακίνησε 86,5 εκατ. τεμάχια, από τα 146,5 εκατ. τεμάχια του συνόλου της αγοράς, ενώ 8,84 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στην Alpha Bank.

    Από την άλλη, “αντοχές” στα επίπεδα του 1 ευρώ επιδεικνύει η μετοχή της Eurobank, η οποία τα διαφύλαξε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε σημαντικές ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Για δεύτερη ημέρα μάλιστα, η μετοχή αντιδρά από το επίπεδο των 0,9910 ευρώ, όπου “βγαίνουν” αρκετά χαρτοφυλάκια και απορροφούν τις εντολές πώλησης.

    Στον αντίποδα, τρίτη ημέρα συνεχόμενης ανόδου για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία μάλιστα σήμερα διακίνησε και 35,4 εκατ. τεμάχια, κλείνοντας τελικά στο +1,08% και στα 0,2820 ευρώ, ήτοι στα υψηλά ημέρας.

    stocktrading

    Καλά πήγε η ΕΥΔΑΠ

    Τα πρόσημα στο υπόλοιπο ταμπλό ήταν σχεδόν μοιρασμένα, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, πλην εκείνες του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Ο δεύτερος έδειξε σήμερα σημάδια εξομάλυνσης της μεταβλητότητας που επέδειξε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, κλείνοντας, μεν, με απώλειες 0,69%, κινούμενος, δε, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στα χθεσινά επίπεδα κλεισίματος.

    Από την άλλη, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα έκλεισε σήμερα η ΕΥΔΑΠ, η οποία κέρδισε 4% στα 5,20 ευρώ, έχοντας μόλις ένα αρνητικό πρόσημο στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.  Θετική κατά 2,16% έκλεισε και η Grivalia, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχαλκο, Aegean, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

    Μπορεί το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη να “αδικεί” την ανοδική αντίδραση αρκετών μετοχών σήμερα, δεδομένης της μεγάλης βαρύτητας που είχαν οι απώλειες των Alpha Bank και Εθνικής, ωστόσο, η εγχώρια αγορά έδειξε να προτιμά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την αναδίπλωση σε πιο “ασφαλή” επίπεδα, δείχνοντας να ζητά περισσότερες “ειδήσεις”, και όχι προσδοκίες, για να τροφοδοτήσει μια αποφασιστική ανοδική κίνηση και να βελτιώσει ριζικά την τεχνική της εικόνα.

    Μπορεί λοιπόν οι τελευταία συνεδρίαση του 2015 να δημιούργησε προσδοκίες για ένα πολύ καλύτερο νέο έτος, ωστόσο οι δύο πρώτες συνεδριάσεις του 2016 “προσγείωσαν” τους αισιόδοξους στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, οι οποίες σταδιακά λαμβάνουν το δικό τους βάρος στην επενδυτική ατζέντα.



    ΣΧΟΛΙΑ