• Business

    Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου αποθέματα και αισχροκέρδεια

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το ζήτημα της επάρκειας των τροφίμων και της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Επιπλέον η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «στοπ» σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που ενδέχεται να παρατηρηθούν στην αγορά για προϊόντα τα οποία εξαρτώνται άμεσα από Ρωσία και Ουκρανία.

    Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη 1.30 μεσημέρι αναμένεται να συμμετάσχουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αλέξης Πατέλης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Κώστας Σκρέκας, Άδωνις Γεωργιάδης καθώς και ο Γιώργος Γεωργαντάς.

    Κυβέρνηση όπως και παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν πάντως ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας προϊόντων ωστόσο η χώρα μας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να προκύψουν τυχόν ελλείψεις σε τρόφιμα και πρώτες ύλες λόγω του πολέμου, θέλοντας να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει ζήτημα στην αγορά.

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε την περασμένη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε σχετικά με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ενόψει της σημερινής σύσκεψης ότι «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

    Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να τεθεί είναι τόσο η επάρκεια όσο και η αύξηση των τιμών σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Σημειώνεται εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως προτίθεται να διαθέσει 40 εκατ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με τον τρόπο που θα γίνει αυτό να ανακοινώνεται εντός των επόμενων ημερών.

    Στο επίκεντρο και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

    Η αποφυγή φαινόμενων αισχροκέρδειας στη αγορά από κάποιους που ενδεχομένως επιχειρήσουν να επωφεληθούν της αναταραχής που επικρατεί στην αγορά αυτή την περίοδο, είναι επίσης ένα μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε τροπολογία των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους, υποχρεούνται να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε βασικές κατηγορίες προϊόντων από σιτηρά, έως έλαια και ζωοτροφές. Έτσι ώστε τα αρμόδια υπουργεία να έχουν πλήρη εικόνα των αποθεμάτων και να αποφευχθούν φαινόμενα «τεχνητών» ελλείψεων και ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων.

    Η σχετική ΚΥΑ μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί σήμερα ώστε εντός 48 ωρών οι επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τα αποθέματά τους καθώς και το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Αφορά αναλυτικά σε:

    • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
    • λιπάσματα
    • ζωοτροφές
    • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
    • άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
    • ηλίανθο και
    • φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

    «Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπει κυρώσεις όπως κατάσχεση των συγκεκριμένων ειδών και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σούπερ μάρκετ: Γιατί βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις σε ηλιέλαιο και άλευρα



    ΣΧΟΛΙΑ