• Business

    MIG: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το «τρελό» ράλι της μετοχής – Ποιοι παίζουν με την φωτιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Κόκκορης, Σάββας Αθανασίου
    Βασιλική Λαζαράκου

    Βασιλική Λαζαράκου, Νομικός και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Άγνοια κινδύνου ή ένα συγκροτημένο σχέδιο ανατιμητικής κερδοσκοπίας; Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάνει το…ορθόδοξο επενδυτικό ή ακόμα και επιχειρηματικό ενδιαφέρον; Και τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει με το «τρελό» ράλι ανόδου της αποτίμησης;

    Τα ανοικτά αυτά ερωτήματα προκύπτουν ανάγλυφα από τα όσα απίστευτα και όμως αληθινά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με τη μετοχή της MIG.

    H οποία με τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της δείχνει έτοιμη να καταργήσει όχι μόνο το νόμο της βαρύτητας, αλλά και αυτόν της κοινής λογικής.

    Μάλιστα χθες, η νέα εκρηκτική άνοδος της τιμής κατά 30% οδήγησε στο κλείσιμο της μετοχής στα 0,0988 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα υψίπεδα των 92,8 εκατ. ευρώ.

    Κι όλα αυτά με το συναλλακτικό όγκο των 37,366 εκατ. μετοχών ( αξίας 3,6 εκατ. ευρώ) να αγγίζει το 4% της εταιρείας.

    Ενώ με όρους ελεύθερης διασποράς (free float) ξεπερνά το 6,5%.

    Τα χθεσινά δεδομένα μοιάζουν με κερασάκι στην τούρτα, καθώς στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, οι οποίες ακολούθησαν μετά τη δημοσιοποίηση της απόκτησης ποσοστού 5,48% από την πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου, η τιμή της μετοχής έχει ανέβει…91,84% ψηλότερα. Με το συναλλακτικό της όγκο να έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο περίπου 10,8% του συνόλου των μετοχών της MIG.

    Αληθινή παραζάλη.

    Τις πτυχές της οποίας, έχει ήδη αναλάβει να διερευνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάζοντας στο…μικροσκόπιο των ελέγχων της όλο το πλέγμα των συναλλαγών της MIG. Των πρόσφατων, αλλά εκείνων που προηγήθηκαν της εμφάνισης Ηλιόπουλου.

    Ακόμη είναι νωρίς για τη σύνθεση και την αξιολόγηση των στοιχείων, για τα οποία η πρώτη εικόνα είναι αυτή της ύπαρξης ισχυρών αγοραστών.

    Χωρίς ακόμη να έχει γίνει η πλήρης και αναλυτική ταυτοποίησή τους, που εν συνεχεία θα δώσει μια πρώτη γεύση για το αν και κατά πόσο έχουν τηρηθεί τα νόμιμα.

    Ποιοι και γιατί μπορεί να «παίζουν με τη φωτιά»

    Επί του παρόντος αποτελεί αναπάντητο ερώτημα το εάν και κατά πόσο πίσω από την ακραία υπερθέρμανση της τιμής της μετοχής της ΜIG βρίσκεται ο αντισυμβατικός εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της Seajets Μάριος Ηλιόπουλος.

    Συνεχίζει άραγε να αγοράζει, είτε ό ίδιος είτε η κόρη του στο όνομα της οποίας αποκτήθηκε το αρχικό ποσοστό άνω του 5%;

    Είναι  σε κάποιου είδους σύμπλευση με τον επιχειρηματία Αναστάσιο Στάμου, που κι εκείνος ενίσχυσε το ποσοστό του, φτάνοντας στις 2 Φεβρουαρίου στο 5,028%;

    Και εν τέλει βάσει και των χθεσινών δεδομένων, ο ίδιος μπορεί να θεωρεί ότι τα επίπεδα αποτίμησης της MIG είναι συμβατά με τις όποιες επιδιώξεις του, που επί του παρόντος παραμένουν άδηλες;

    Τουλάχιστον ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι οι όψιμοι αγοραστές μετοχών της MIG «παίζουν με τη φωτιά» αναλαμβάνοντας υπέρμετρους κινδύνους, εν ονόματι εξαιρετικά αμφίβολων προσδοκιών.

    Η χθεσινή… εναρκτήρια γενική συνέλευση της εταιρείας (καθότι θα ακολουθήσει και η επαναληπτική της 13ης Φεβρουαρίου) δεν έθιξε το βασικό ζητούμενο που είναι η έγκριση της απόφασης για την ανταλλαγή χρέους ( 443,8 εκατ. ευρώ) με τη παραχώρηση του 79,38%  της ακτοπλοϊκής Attica Group.

    Εξέλιξη την οποία κατά τα φαινόμενα επιθυμεί να τορπιλίσει ο Μάριος Ηλιόπουλος.

     Σε κάθε περίπτωση όμως, και όπως έχει ήδη έχει αναφέρει σε δημοσίευμά του τo mononews, τα «όπλα» που διαθέτει η  MIG είναι σε θέση να αποκρούσουν τις επιθετικές κινήσεις από την πλευρά Ηλιόπουλου και των πιθανώς συνασπισμένων σε αυτήν.

    Και τούτο γιατί οι μέτοχοι γνωρίζουν καλά τα της συμφωνίας με την Attica Group, αλλά και του κινδύνους που συνεπάγονται αν δεν προχωρήσει αυτή.

    Αν για παράδειγμα η Πειραιώς ως βασικός μέτοχος θεωρήσει ότι διακυβεύονται βασικά στοιχεία της συμφωνίας, τότε άμεσα μπορεί να αντιδράσει μετατρέποντας σε μετοχές το ομολογιακό των 160,8 εκατ. ευρώ.

    Φτάνοντας με τον τρόπο αυτό να πάρει σχεδόν το 82% της MIG και να θέσει εκτός μάχης τους μειοψηφούντες μετόχους. Μεταξύ των οποίων είναι βέβαια ο Μάριος Ηλιόπουλος, αλλά και όσοι πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες τις τάξεις των αγοραστών.

    Για τους οποίους ο κίνδυνος να μείνουν με τον «μουτζούρη στο χέρι» είναι μάλλον προφανής.

    Διαβάστε επίσης

    H μεγάλη σύγκρουση της MIG: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Κατσούλα- Ηλιόπουλου στην Γενική Συνέλευση

    MIG: Περίπου 10% η πλευρά Ηλιόπουλου στη ΓΣ – Αμφισβητούσε τις εισηγήσεις του ΔΣ – Τι αποφασίστηκε (upd)

    Τα όπλα της MIG στην ιδιότυπη «μάχη» με την πλευρά Μάριου Ηλιόπουλου και με φόντο την ακτοπλοϊκή Attica



    ΣΧΟΛΙΑ