• Business

    Στις “πονηριές” το μυαλό του Λ. Λαυρεντιάδη. Σε ποιον ανήκουν τα Ελληνικά Λιπάσματα;

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ανθρώπου που θέλησε να γίνει ισχυρότερος ακόμη και από τον κ. Θόδωρο Αγγελόπουλο, φαίνεται ότι δεν το σταματάει κανείς και τίποτε. Μπορεί να έχει γίνει μια “σκιά” του παλιού του εαυτού, που ελάχιστα βγαίνει από το σπίτι. Μπορεί η φυλακή να τον άλλαξε στην εμφάνιση. Αλλά τίποτα δεν άλλαξε στον χαρακτήρα του. Ο τρόπος σκέψης του πάλαι ποτέ «παιδιού-θαύμα» του ελληνικού επιχειρείν παραμένει ίδιος και απαράλλακτος.

    Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξέρει να  χρησιμοποιεί την ευφυΐα που διαθέτει και να επινοεί μεθόδους και τεχνάσματα, που δεν μπορούν να φανταστούν οι άλλοι, με άμεσο στόχο να καταφέρει αυτό που θέλει. Αυτό φαίνεται ότι γίνεται και στην περίπτωση της ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα), της μεγαλύτερης εγχώριας βιομηχανίας λιπασμάτων από την οποία εξαρτώνται άμεσα χιλιάδες παραγωγοί και πλήθος καλλιεργειών. Ο ρόλος και η θέση της επιχείρησης χαρακτηρίζονται νευραλγικής σημασίας όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά ευρύτερα για την νοτιοανατολική μεσόγειο.

    Στη ΔΕΘ του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε την πώληση της ιστορικής Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στον Λ. Λαυρεντιάδη. Το 2010 η εταιρεία εντάσσεται στον όμιλο Λαυρεντιάδη ως ELFE. Μέχρι το 2011 το εργοστάσιο της Καβάλας κάνει ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων, αλλά η ELFE δεν ωφελείται από τα κέρδη, καθώς το οικονομικό αποτέλεσμα διαχέεται στο δαιδαλώδη όμιλο.

    lavrentiadikateri

    Από το 2012 παρά τη μεγάλη ζήτηση λιπασμάτων η παραγωγή διακόπτεται για μεγάλα διαστήματα διότι δεν εξασφαλίζονται έγκαιρα πρώτες ύλες και ανταλλακτικά και έτσι παρά την κερδοφορία η εταιρεία φαίνεται να οφείλει σήμερα πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Από αυτά περί τα 70 εκατ. ευρώ είναι οφειλές στη ∆ΕΠΑ ενώ τα υπόλοιπα  τραπεζικά δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγµή οι πιστωτές αποφασίσουν µπορούν να µετοχοποιήσουν τα χρέη και να ελέγξουν την εταιρεία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, θεωρείται πολύ δύσκολο η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το παρών ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σήμερα η ELFE ελέγχεται από εταιρεία όπου συμμετέχει η Κατερίνα Nικολίτση, πρώην σύζυγος του επιχειρηματία.

    Διαβάστε ακόμα: Η νέα (μοναχική) ζωή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και η νέα δίκη για το ΤΤ

    Ο άλλοτε επιφανής επιχειρηματίας προφανώς επιδιώκει να “καλύψει τα νώτα του” απέναντι σε πιθανή απώλεια ελέγχου των ELFE, με τρόπο παράδοξο. Αυτό που ούτε λίγο ούτε πολύ ψιθυρίζεται στον κλάδο είναι ότι ο Λ.Λαυρεντιάδης βρίσκεται πίσω από μια νέα εταιρεία με το όνομα Ελλαγρολιπ (Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσματα). Η νεοσυσταθείσα επιχείρηση έχει υπογράψει σύμβαση με την  ΕLFE για να εμπορεύεται τα λιπάσματα της και να “τρέχει” και τις μονάδες Νιτρικών, Θειϊκού οξέος και Αμμωνίας. Μάλιστα, το προσωπικό  της Ελλαγρολιπ αποτελείται από εργαζόµενους, κατά κύριο λόγο πωλητές οι οποίοι πρώτα απολύθηκαν από την ELFE, στη συνέχεια αποζηµιώθηκαν από αυτή και µετά προσλήφθηκαν στην Ελλαγκρολιπ!

    Αυτά καταγγέλλει ο Σύλλογος εργαζομένων στην ELFE, «φωτογραφίζοντας» τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ως ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας, κάνοντας λόγο για απόπειρα «διχοτόµησης» των ELFE. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς λιπασμάτων, με αυτή την τακτική ο Λ.Λαυρεντιάδης επιδιώκει να συνάψει συµβόλαια µακροχρόνιας αποκλειστικής συνεργασίας µε τα ELFE και τα οποία σε περίπτωση που αλλάξει χέρια η ELFE, ο νέος ιδιοκτήτης πολύ δύσκολα θα µπορούσε να σπάσει αν δεν ήθελε να πληρώσει.

    Διαβάστε ακόμα: Οι κροίσοι που “εξαφάνισε” η κρίση 

    Ως βασικός µέτοχός της Ελλαγρολιπ, εµφανίζεται µια κυπριακή εταιρεία χωρίς περισσότερες λεπτοµέρειες. Πέρα από την οµοιότητα στην ονοµασία της «Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσµατα» µε τα «Ελληνικά Λιπάσµατα», εντύπωση προκαλεί ότι το λογότυπα είναι πανομοιότυπα. Και ότι η διεύθυνση της είναι η ίδια  με την …ALAPIS!

    logotypo



    ΣΧΟΛΙΑ