• Business

    Στις καλένδες ο διαγωνισμός Σπίρτζη για τα αναλογικά διόδια χωρίς συμφωνία με τους παραχωρησιούχους

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη
    Ιόνια Οδό


    Στα χαρτιά θα μείνει ο διαγωνισμός «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση», αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα συλλέγονται τα διόδια και πώς θα καταβάλλονται στους παραχωρησιούχους, ώστε να εξυπηρετούνται οι δανειακές συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων που έχουν γίνει με συμβάσεις παραχώρησης.

    Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε την Παρασκευή στην κήρυξη προσωρινού αναδόχου στον εν λόγω διαγωνισμό, προϋπολογισμού 322,5 χωρίς ΦΠΑ και συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (24%) 400,6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

    Ωστόσο, πέρα από το σύστημα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα ο χρήστης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδος, Ιόνια οδός και Μορέας) να καταβάλλει αναλογικότερα διόδια, το όλο εγχείρημα δεν πρόκειται να προχωρήσει, αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης (της επόμενης που πιθανότατα να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει τις ίδιες στοχεύσεις), των παραχωρησιούχων και των πιστωτριών τραπεζών που έχουν χρηματοδοτήσει τα έργα.

    Ο τρόπος είσπραξης των διοδίων είναι κομβικής σημασίας στα έργα παραχώρησης και εφόσον αλλάζει χρειάζεται να υπογραφεί νέα συμφωνία. Πριν λίγες εβδομάδες παραχωρησιούχοι και τράπεζες έστειλαν επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας να μάθουν πως εξασφαλίζεται η είσπραξη των διοδίων και η πληρωμή των δανειακών συμβάσεων.

    Οι παραχωρησιούχοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας χαρακτηρίζουν το θέμα μείζονος σημασίας τη στιγμή που σήμερα, με το υπάρχον σύστημα, είναι αυτοί που έχουν τον άμεσο έλεγχο των εισπράξεων.

    Η υπόθεση των αναλογικών διοδίων ήταν από τις πρώτες που ασχολήθηκε ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίτζης και όπως φαίνεται από την πορεία της διαδικασίας τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιες υπηρεσίες «έτρεξαν» προκειμένου να ανακοινωθεί ο προσωρινός ανάδοχος.

    Πρόκειται για την κοινοπραξία των ΆκτωρIntrakat – Ιntrasoft Inl- Autostrade Tech (Ιταλία) με συνολική βαθμολογία (συνδυασμός τεχνικής και οικονομικής προσφοράς) 95,40 έναντι 92,85 που πέτυχε η δεύτερη κοινοπραξία των Μυτιλιναίος – Nusz (Ουγγαρία) που έχει παραμένει στη διαδικασία.

    Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Άκτωρ κέρδισε την πρώτη θέση στην κατάταξη κυρίως με την τεχνική της προσφορά η οποία έλαβε 117,45 βαθμούς έναντι 106,95 της Μυτιληναίος, αφού στην οικονομική προσφορά της η έκπτωση που παρείχε ήταν 10% (290,3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) όταν αυτή του δεύτερου σχήματος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, 30,72% (223,5 εκατ. ευρώ).

    Με βάση τη διαδικασία τα δύο σχήματα έχουν το δικαίωμα των προδικαστικών προσφυγών ενώπιον της ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) όπως συνέβη κατά το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

    Αρχικό ενδιαφέρον για τον εν λόγω διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει άλλες 3 κοινοπραξίες: 1. ΟΤΕ – T-Systems International GmbH (θυγατρική του ομίλου Deutsche Telekom). 2. Strabag – SkyToll (Σλοβενία) και 3. Τέρνα – Vinci – Kapsch Traffic Com (Γερμανία).

    Η κοινοπραξία υπό την Τέρνα προσήλθε και κατά την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, όμως, δεν υπέβαλε τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά και βγήκε εκτός.

    Ως εκ τούτου ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε με την προοπτική να ανταγωνιστούν πέντε σχήματα έφθασε στο στάδιο που βρίσκεται με δύο.

    Όπως εκτιμάται, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά και τίποτα, εφόσον εν τέλει ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη αναδόχου και επιλυθεί το θέμα της εισπραξιμότητας των διοδίων. Προφανώς, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν ο νέος υπουργός Υποδομών θα συμπεριλάβει τα αναλογικά διόδια στις προτεραιότητές του.

    Με βάση τα προαναφερθέντα, δεν υφίσταται χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου συστήματος.

    Βάσει της διακήρυξης του έργου για τα οχήματα Επαγγελματικής Χρήσεως, η λειτουργία του συστήματος διοδίων θα γίνεται με την εγκατάσταση Εποχούμενων Συσκευών (On Board Units – OBUs) μέσω των οποίων θα καταγράφεται δορυφορικά η κίνησή του επί του οδικού δικτύου. Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων θα μετρά αυτόματα τη απόσταση που διανύει το όχημα και θα υπολογίζει το οφειλόμενο οδικό τέλος. Το οφειλόμενο τέλος θα καταβάλλεται από τον χρήστη ηλεκτρονικά, με τρόπο που θα επιλέγει ανάμεσα σε πολλαπλά προσφερόμενα κανάλια.

    Για τα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης προβλέπεται η λειτουργία του συστήματος διοδίων βάσει της οπτικής αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας του κάθε οχήματος. Το σύστημα αυτό Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Κυκλοφορίας (Automatic Number Plates Recognition – ANPR ή σύστημα “video tolling”), θα ταυτοποιεί το όχημα από τις πινακίδες κυκλοφορίας του κατά την είσοδό του στο οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη, και θα το ταυτοποιεί επίσης κατά την έξοδό του από το οδικό δίκτυο -πάλι με τον ίδιο τρόπο. Βάσει της χιλιομετρικής απόστασης που αυτό έχει διανύσει, θα υπολογίζει αυτόματα το οφειλόμενο οδικό τέλος.



    ΣΧΟΛΙΑ