• Business

    «Έκλεισε» με ερωτηματικά ο διαγωνισμός για το στοίχημα στην Τουρκία

    Αντώνης Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος Intralot


    Ανοίχθηκαν οι οικονομικές προσφορές  για τον διαγωνισμό για το επίγειο και online αθλητικό στοίχημα στην Τουρκία και τη σύναψη δεκαετούς σύμβασης με τη SporToto, παιχνίδι που μέχρι σήμερα διεξαγόταν από την Inteltek (την κοινοπραξία της Intralot με την Turkcell). Μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία Demiroren GroupScientific Games με προσφορά προμήθειας 0,2% επί του τζίρου, όταν η προσφορά της Inteltek ήταν στο 0,5%. Σημειώνεται ότι το βασικό κριτήριο του διαγωνισμού ήταν η προμήθεια του κάθε υποψηφίου παρόχου ενώ η σημερινή προμήθεια της Inteltek (της κοινοπραξίας της Intralot με την Turkcell) που μέχρι σήμερα διεξάγει το στοίχημα είναι  1,4%.

    Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μια προμήθεια στο 0,2% είναι τόσο χαμηλή που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αναπτυχθεί το παιχνίδι σε 6.000 τερματικά, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, και ενδεχομένως αυτό θα ληφθεί υπόψιν από την τουρκική κυβέρνηση πριν υπογραφεί η τελική σύμβαση, σε τρεις εβδομάδες.

    Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση αύξησε το payout του παιχνιδιού, από το 50% στο 70%, με στόχο να το κάνει πιο δημοφιλές. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να τριπλασιάσει τα έσοδα του παιχνιδιού και του παρόχου και αυτό ελήφθη υπόψιν από τους υποψήφιους παρόχους στη διαμόρφωση  των προσφορών για την προμήθεια. Ωστόσο με δεδομένο ότι το ποσοστό του μειοδότη στο 0,2% είναι πολύ χαμηλό και δεν μπορεί να καλύψει τα κόστη του παιχνιδιού, δημιουργούνται ερωτηματικά αν θα πραγματοποιήσει την ανάπτυξη στην οποία στοχεύει ο διαγωνισμός.

    Ωστόσο, αν τελικά πράγματι η τουρκική κυβέρνηση υπογράψει σύμβαση με τους μειοδότες Demiroren GroupScientific Games, η Ιντελτεκ (στην οποία η Intralot συμμετέχει με 45%), χάνει μια δραστηριότητα στην Τουρκία με EBITDA 40 εκατ. ευρώ και επομένως για την Intralot η απώλεια EBITDA ανέρχεται σε  20 εκατ. ευρώ το χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ