• Business

    Στην τελική ευθεία η διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου απο την ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα


    “Φώς στο τούνελ” της πολύμηνης διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής του κ.Γ. Περιστέρη όσον αφορά στο έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνολικού κόστους 160 εκατ.ευρώ, καθώς σύντομα αναμένεται να δοθεί στο ανάδοχο σχήμα συγκεκριμένη πρόταση με προτεινόμενες αλλαγές στη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    Στην τελευταία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, υπό τον συντονιστή υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, έγινε εκτενής ενημέρωση για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης σχετικά με το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι συγκεκριμένοι όροι που έχει θέσει στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση.

    Πρόκειται για την εξειδίκευση των όρων που παλαιότερα έχει θέσει η Διυπουργική και σχετίζονται με το τίμημα, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και τη συμβατότητα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να οδηγήσει στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας με στόχο τις τελικές υπογραφές. Αυτό θα συμβεί υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν οφέλη και για τις δύο πλευρές όπως και ότι δεν θα πλήττεται η βιωσιμότητα του έργου που έχει λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Εντος 10 μηνών από την υπόγραφη της σύμβασης, προβλέπεται η πιλοτική διαχείριση των απόρριμμάτων της Πελοποννήσου από την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο προβλέπει την υλοποίηση δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία απαιτούνται 24 μήνες.

    Παρ΄όλα αυτά, παραμένει άγνωστο το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεγαλύτερης επένδυσης στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, με δεδομένη την κωλυσιεργία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση όχι μόνο ως προς την προσέλκυση καινούργιων επενδύσεων αλλά και ως προς τη διατήρηση των υφιστάμενων. Εξάλλου, η Διυπουργική αναμενόταν, από τα τέλη του 2015, να δώσει το “πράσινο φως” για τις οριστικές υπογραφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Ï õðïõñãüò áíáðëçñùôÞò ÐÁÐÅÍ ÃéÜííçò Ôóéñþíçò óôçí  óõíÝíôåõîç ôýðïõ ãéá ôçí ðáñïõóßáóç ôïõ íÝïõ Åèíéêïý Ó÷åäéáóìïý Äéá÷åßñéóçò ÁðïâëÞôùí, åíüøåé ôçò äçìüóéáò äéáâïýëåõóçò ãéá ôçí ïñéóôéêïðïßçóÞ ôïõ, ôçí ÔåôÜñôç 3 Éïõíßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÆÙÍÔÁÍÏÓ) (EUROKINISSI/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÆÙÍÔÁÍÏÓ)

    Οι αντιδράσεις Τσιρώνη και όχι μόνο

    Είναι γνωστή η γενικότερη αντίθεση όπως έχει εκφραστεί στο παρελθόν από πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για τα έργα ΣΔΙΤ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου τον Ιούνιο του 2015, μαζί με τον γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευ.Καπετάνιο, είχαν ανακοινώσει την ακύρωση του έργου.!

    Βέβαια, σε άλλες δηλώσεις, υπάρχουν στελέχη που δεν καταφέρονται ενάντια στα ΣΔΙΤ καθώς μπορούν να δώσουν οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως ο υπ.Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής ο οποίος ανέφερε πρόσφατα ότι “η οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία θα ολοκληρωθεί με τη μονάδα επεξεργασίας ΣΔΙΤ”. Επίσης και ο κ. Τσιρώνης έχει επισημάνει σε άλλες δηλώσεις το ότι εκείνο που έχει πρωτίστως σημασία είναι αν θα δοθεί λύση στο θέμα της μείωσης παραγωγής απορριμμάτων.

    Μετά από περιπέτειες πολλών μηνών η εταιρεία του Γ. Περιστέρη φαίνεται ότι θα καταφέρει να υπογράψει την πολύπαθη αυτή σύμβαση η οποία περιλαμβάνει χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια ύψους 68 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό 60 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και ίδια κεφάλαια της ΤΕΡΝΑ ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία στη συνέχεια του έργου.



    ΣΧΟΛΙΑ