• Business

    Στην Ευρώπη “βρέχει” λεφτά, ενώ στην Ελλάδα οι τράπεζες “κρατάνε” ομπρέλα


    Τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ κόστισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στις τράπεζες, η καθυστέρηση της αξιολόγησης και αυτό μόνο στο «μέτωπο» της ρευστότητας. Μετά από δύο κακούς μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν τον Μάρτιο και η εξάρτηση από το ευρωσύστημα και συγκεκριμένα από τον ΕLA παραμένει μεγάλη.

    Το κόστος αυτό και κυρίως από επιτόκιο του ELA που είναι 1,55% αλλά και τη χρήση ομολόγων του πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη φθάνει για το πρώτο τρίμηνο τα 250 εκ.ευρώ για το σύστημα. Οσο καθυστερεί περαιτέρω η αξιολόγηση, το κόστος διατηρείται τη στιγμή, που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη η χρηματοδότηση είναι άφθονη και μάλιστα κατά το κοινώς λεγόμενο «βρέχει λεφτά».

    Πρόκειται για ετήσιο κόστος της τάξης του 1 δις,ευρώ, το οποίο οι τράπεζες προσδοκούν να περιορίσουν σταδιακά όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες, κάτι που συνεχώς απομακρύνεται. Αυτό αφορά τόσο την απεξάρτηση από τον ELA όσο και την αποπληρωμή του πυλώνα ΙΙ, εξελίξεις που έχουν περιλάβει στο σχεδιασμό που έχουν παρουσιάσει στους επενδυτές τους.

    Η αξιολόγηση θεωρείται σημείο μηδέν αφού όταν ολοκληρωθεί αναμένεται καταρχάς η επαναφορά του waiver ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα εκ νέου από την ΕΚΤ, να μειωθεί το «κούρεμα» στο οποίο υπόκεινται, ενώ σε επόμενο βήμα θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της χώρας στο περίφημο QE.

    Οσο δεν γίνεται κάτι τέτοιο, το κόστος για τις τράπεζες παραμένει υψηλό, υπονομεύοντας τη δυνατότητα κερδοφορίας, ενώ εύλογα δεν γίνεται λόγος για παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

    Η αποκλιμάκωση του ΕLA γίνεται ακόμη με αργό ρυθμό και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ύψος του είναι της τάξης των 70 69,9 δισ. ευρώ ενώ η συνολική εξάρτηση από το ευρωσύστημα φθάνει τα 108 δις.ευρώ αφού έχουν δανειστεί ακόμη 37 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ.

    Ένα ακόμη κρίσιμο βήμα μετά την αξιολόγηση θα είναι η επάνοδος καταθέσεων, με σαφώς πιο αργό ρυθμό πάντως.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν στα 121,6 δισ. ευρώ από 122,23 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχαν και πάλι υποχωρήσει κατά 1,1 δισ. ευρώ. Συνολικά η μείωση των καταθέσεων το 2015 ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, ενώ από τα 237,8 δισ. ευρώ καταθέσεων τον Δεκέμβριο του 2009 έχουν χαθεί για τις ελληνικές τράπεζες 116 δισ. ευρώ.

     Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/polemos-sti-gucci-gia-tin-nea-diafimistiki-tis-kampania/36057



    ΣΧΟΛΙΑ