• Business

    Στοίχημα για το ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ-Αγωνία για το τίμημα

    • NewsRoom


    Μεγάλη κινητικότητα σήμερα στα επιτελεία των δύο ξένων κοινοπραξιών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ και αναμένεται να υποβάλλουν σήμερα, Τετάρτη, τις βελτιωτικές προσφορές τους ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο αναμένεται πως θα ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

    Η κοινοπραξία της ισπανικής Snam με την βελγική Fluxys και την ισπανική Enagas που συμμετέχουν επίσης στον αγωγό ΤΑP και η κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa με την ρουμανική Transgaz και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στις 16 Φεβρουαρίου. Οι προσφορές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 400 εκ. ευρώ όπως διαρρέουν κύκλοι της ελληνικής πλευράς. Την πρώτη φορά που είχε επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar είχε επικρατήσει προσφέροντας 400 εκ. ευρώ.

    Η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις της κατά 55%(στα 241,8 εκατ. αυρώ), αυξάνοντας παράλληλα τα καθαρά κέρδη της κατά 150%, σε 85,6 εκατ. Οι επιδόσεις αυτές συνέβαλαν στην εντυπωσιακή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών και στη δημιουργία «λίμνης ρευστότητας» με ταμειακά διαθέσιμα 228 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τις αρχικές προσφορές φαίνεται ότι προβάδισμα έχει αποκτήσει η κοινοπραξία της ισπανικής Regasificadora με τη ρουμανική Transgaz και την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία εμφανιζόταν μέχρι τώρα ως αουτσάιντερ.

    Το προσφερόμενο τίμημα

    Κατά πληροφορίες, η ισπανορουμανική κοινοπραξία προσέφερε 446 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Το κοινοπρακτικό σχήμα των διαχειριστών μεγάλων ευρωπαϊκών συστημάτων διανομής αερίου, επικεφαλής του οποίου είναι η ιταλική Snam, πρόσφερε 404 εκατ.

    Στις βελτιωμένες προσφορές που θα καταθέσουν την Τετάρτη, τα δύο επενδυτικά σχήματα αναμένει ότι θα αυξήσουν το προσφερόμενο τίμημα, το οποίο αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 470 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΟΖ: Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Handelsblatt: Η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τη μάχη με την Τουρκία στα εξοπλιστικά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου για επεισόδιο στη Ρω: Το τουρκικό ελικόπτερο πήγαινε με σβηστά φώτα



    ΣΧΟΛΙΑ