• Business

    Στέφανος Γιουρέλης (Υπερταμείο): Στο open data hub προσφέρουμε ανοιχτά τα δεδομένα των θυγατρικών μας

    Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου


    Τη συγκέντρωση και τη διάθεση των δεδομένων από τις εταιρείες του Yπερταμείου, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα,  στο Open data hub ανακοίνωσε το Υπερταμείο.

    Η δημιουργία μιας κουλτούρας ανοικτών δεδομένων,  που θα  αξιοποιούνται από το κοινό, εξάλλου, αποτελεί υποχρέωση βάσει νομοθεσίας ενώ ο κόμβος θα έχει πλήρη διαλειτουργικότητα με τον κόμβο ανοιχτής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι κάποιες από τις θυγατρικές του Υπερταμείου είναι υποχρεωμένες να έχουν ανοιχτά δεδομένα.

    Το Open Data Hub των δημόσιων επιχειρήσεων στοχεύει στην παραγωγή, διαχείριση και διάθεση Ανοικτών Δεδομένων και είναι  μία κίνηση ενίσχυσης της διαφάνειας και της καινοτομίας. Ειδικότερα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της οικονομίας των δεδομένων, αλλά και την αξία των δεδομένων που παράγονται από τις θυγατρικές του, το Υπερταμείο διαμορφώνει ένα ψηφιακό κόμβο όπου θα προσφέρονται τα ανοιχτά δεδομένα ως πρώτη ύλη για την έρευνα και την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

    Πρόκειται κυρίως για ανοιχτά δεδομένα στις θεματικές περιοχές ύδρευσης και αποχέτευσης, μεταφορών και ταχυδρομείου αλλά και της διανομής τροφίμων, της διαχείρισης ακινήτων και άλλους τομείς της δραστηριότητάς του. Τα αρχικά μεγέθη είναι 41 σύνολα δεδομένων από τις 7 θυγατρικές του Υπερταμείου.

    Ο κόμβος θα διαθέτει στην αρχική φάση λειτουργίας του, μεταξύ άλλων, δεδομένα για τα αποθέματα ταμιευτήρων ύδρευσης, την παραγωγή και τις καταναλώσεις πόσιμου νερού, τη διακίνηση αλιευμάτων σε ιχθυόσκαλες της χώρας, τις τιμές οπωρο-λαχανικών και κρεάτων, την κίνηση οχημάτων σε υποδομές κεντρικής αγοράς, δεδομένα ταχυδρομικών πληροφοριών (π.χ. εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων), δεδομένα σταθμών και σημείων εξυπηρέτησης μέσων μεταφοράς (π.χ. προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, δίκτυο πώλησης εισιτηρίων και έκδοσης καρτών, στάσεις λεωφορείων).

    Για το σχεδιασμό, ανάπτυξη και πρώτη διαχείριση δεδομένων ο  προϋπολογισμός του έργου για το στήσιμο του  κόμβου είναι 150.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε από την Crowdpolicy. “Τα δεδομένα προσφέρονται δωρεάν, ωστόσο για κάποια δεδομένα θα μπορούσε να ζητηθεί κόστος, αυτό  όμως αποτελεί υπόθεση των θυγατρικών στις οποίες ανήκουν και τα δεδομένα”, σημείωσε ο κ. Γιουρέλης.

    Ο κόμβος είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα που είναι δυναμικό και εμπλουτίζεται. Δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και παρέχεται και λειτουργικότητα, δηλαδή διαφορετικές απεικονίσεις των δεδομένων.

    Τα οφέλη είναι πολλά και για τις δημόσιες επιχειρήσεις. Στόχος είναι η διαρκής ανάπτυξης του Hub με νέα δεδομένα με την επεξεργασία των οποίων προκύπτει σημαντική γνώση ή εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από την επιστήμη ή το κοινό.

    Η ανοικτή διάθεση των δεδομένων δημοσίων επιχειρήσεων αφενός θα ενισχύσει τη συμμετοχή, τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο και αφετέρου θα προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, καθώς θα εξασφαλιστεί ότι πανεπιστήμια, ερευνητικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα έχουν τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα, ώστε να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, επωφελείς προς το κοινωνικό σύνολο.



    ΣΧΟΛΙΑ