• Business

    Στεφάν Μπανσέλ: Στα 3 δισ. εκτοξεύθηκε η περιουσία του 48χρονου CEO της Moderna

    Stéphane Bancel, Ceo Moderna


    Ο Στεφάν Μπανσέλ (Stéphane Bancel), διευθύνων σύμβουλος της Moderna Therapeutics, στα 48 του, έχει περιουσία που ξεπερνά πλέον τα 3 δισ. σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα του Forbes.

    Μέσα σε μόνο μία ημέρα η περιουσία του αυξήθηκε κατά 264 εκατ. δολάρια ή 9,5%, μετά την ανακοίνωση ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στην Covid-19, από την εταιρεία στην οποία ηγείται, φθάνει το 94,5%. Μόλις τον Απρίλιο του 2020, η αποτίμηση του ποσοστού του στην Moderna άγγιξε το 1 δισ. και πλέον βρίσκεται στα 3 δισ.

    Αντίστοιχη αύξηση στις περιουσίες του είδαν και άλλα μέλη της ομάδας. Ο επιστήμονας του MIT Robert Langer, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Moderna και έχει μερίδιο 3% στην εταιρεία, είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται σε περίπου 1,2 δισ. δολάρια. Ενώ και ο καθηγητής του Χάρβαρντ και κάτοχος 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Moderna, Timothy Springer, είδε την περιουσία του να αγγίζει τα 1,6 δισ. δολάρια.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna κοιμήθηκε μόνο 3 ώρες την Κυριακή το βράδυ. Όπως περιγράφει το Forbes, στις 4:00 π.μ., πήγε για τρέξιμο, και μερικές ώρες αργότερα συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα: «Προκαταρκτικά δεδομένα από τη δοκιμή φάσης 3 της Moderna για εμβόλιο κατά της Covid-19».

    «Δεν θα μπορούσα να περιμένω καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο Μπανσέλ. Τα δεδομένα έδειξαν ότι 11 από τα άτομα που έλαβαν το δοκιμαστικό φάρμακο εμφάνισαν Covid-19, αλλά κανένας δεν εμφάνισε τη σοβαρή μορφή της νόσου. «Αυτό σημαίνει ότι εάν λάβετε το εμβόλιο της Moderna, έχετε 95% πιθανότητα να μην κολλήσετε ή να εμφανίσετε ήπια συμπτώματα. Αυτό είναι φανταστικό.»

    Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος, κατέχει περίπου το 9% των μετοχών της Moderna και έγινε CEO το 2011. Η μετοχή της Moderna έκανε ράλι έως και 14% χθες στη Wall Street ενώ η κεφαλαοποίησή της σήμερα αποτιμάται στα 38,7 δισ δολάρια.

    Πριν ενταχθεί στη Moderna, ο Μπανσέλ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας BioMérieux, που ιδρύθηκε από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Αλάν Μεριέ. Στη BioMérieux, o Μπανσέλ είχε τη φήμη του αυστηρού διευθυντή, και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες σε όσους είχαν χαμηλή απόδοση, «προειδοποιούσε ότι έπρεπε να ψάχνουν για άλλη δουλειά».

    Μεγάλωσε στη Γαλλία, σπούδασε στη γαλλική σχολή «Eco Central Paris» και στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

    Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει στο Business Insider ότι «κάθε Αμερικανός θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο έως τον Ιούνιο». Είπε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίου τόσο της  Moderna όσο και της Pfizer.

    Η Moderna ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο COVID-19, στις 16 Μαρτίου 2020 και χθες ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έφτασε το 94,5% σε προκαταρκτική ανάλυση. Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 30.000 εθελοντές έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna απέτρεψε ουσιαστικά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις την εμφάνιση συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.

    Ξεπέρασε έτσι το υψηλό επίπεδο που επιτεύχθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα από την Pfizer και τη συνεργαζόμενη BioNTech. Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η αμερικανική και η γερμανική εταιρεία βρέθηκε να έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90%. Τα δεδομένα της Moderna έδειξαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά πρόσκαιρες και δεν υπήρξαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, ενώ δεν αναπτύχθηκαν σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης Covid μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους έγινε το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, οποιοδήποτε εμβόλιο πρέπει να είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 50%.

    Δείτε ακόμα:

    Δρ. Φάουτσι για εμβόλιο Moderna κατά του κορονοϊού: «Απίστευτα εντυπωσιακό!»

    Moderna vs. Pfizer: Πού μοιάζουν, πού διαφέρουν τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19

    Νέες ελπίδες: Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό

     



    ΣΧΟΛΙΑ