• Business

    Starship: Το νέο επίτευγμα του Έλον Μασκ για ταξίδια σε Άρη, Σελήνη και γύρω από τη Γη!

    • Βίκυ Βενιού
    Elon Musk: Πώς κέρδισε 36 δισ. δολάρια σε μία ημέρα - Ένα τρισ. δολάρια η αξία της Tesla

    Έλον Μασκ


    To νέο του «κατόρθωμα» παρουσίασε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Space X, Έλον Μασκ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο νότιο Τέξας.

    Εκεί, κοντά στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα κατασκευάζεται το πρωτότυπο ΜΚ1 του «Αστρόπλοιου» (Starship), ένα διαστημόπλοιο, το οποίο προορίζεται να πραγματοποιεί τα ξίδια γύρω από την Γη. Παράλληλα, προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο θα μπορεί να πηγαίνει και στη Σελήνη, αλλά και στον Άρη σε μερικά χρόνια. Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι κατασκευαστές του, το σκάφος, έπειτα από κάθε ταξίδι, θα επιστρέφει στη βάση του στην Γη, προσγειούμενο κάθετα, ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα διαστημικό σκάφος ύψους 50 μέτρων, γυαλιστερό, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, ο οποίος, μαζί με τον υπερμεγέθη πυραυλικό φορέα του, Super Heavy, θα αγγίζει το συνολικό ύψος των 118 μέτρων.

    Σύμφωνα με όσα προβλέπει η κατασκευή του, το Αστρόπλοιο θα μπορεί να μεταφέρει έως 100 ανθρώπους και φορτίο ανάλογο εκείνου που μετέφερε ο πύραυλος «Κρόνος 5», o οποίος έστειλε τους αστροναύτες της NASA στο φεγγάρι, αλλά με το πρόσθετο μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν είναι μιας χρήσης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, όπως ένα αεροπλάνο.

    Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δώσει ο Μασκ, η πρεμιέρα για τη λειτουργία του Starship εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των επόμενων δύο μηνών. Στο παρθενικό του ταξίδι, το σκάφος αναμένεται να φτάσει σε ύψος έως 19.800 μέτρων, προτού επιστρέψει στη Γη. Επιπροσθέτως, σε περίπου έξι μήνες θα ακολουθήσει το πρώτο ταξίδι του σε τροχιά γύρω από τη Γη.

    Το 2020, θα ακολουθήσουν οι αποστολές με ανθρώπους στο διάστημα.

    Αρχικά, οι άνθρωποι αυτοί θα είναι εξειδικευμένοι αστροναύτες, ενώ στη συνέχεια το σκάφος θα χρησιμοποιήσουν και ιδιώτες επιβάτες. Πρώτος, μάλιστα, επιβάτης του Starship, όπως έχει γίνει γνωστό, θα είναι ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, Γιουσάκου Μαεζάβα, που θα ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη, μάλλον το 2023.

    Επιπροσθέτως, το Starship προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες, πιο απλές λειτουργίες, όπως για την ανάπτυξη, από την Space X, του δικτύου παροχής διαδικτύου Starlink, που σχεδιάζει πάνω από τη Γη και το οποίο θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους. Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι, με μια μόνο εκτόξευση, θα μπορούν να τεθούν σε τροχιά έως 400 δορυφόροι ταυτόχρονα.

    Παράλληλα, το «Αστρόπλοιο» προγραμματίζεται να κάνει και διηπειρωτικά ταξίδια-εξπρές, π.χ. Νέα Υόρκη-Τόκιο σε μόνο μισή ώρα, ανταγωνιζόμενο το αεροπλάνο.

    Το σχετικό εισιτήριο, βέβαια, στην αρχή τουλάχιστον αναμένεται να είναι υπέρογκο. «Βασικά πρόκειται για ένα διηπειρωτικό πύραυλο, χωρίς πυρηνική βόμβα, ο οποίος προσγειώνεται και τίποτε δεν ταξιδεύει ταχύτερα από ένα τέτοιο πύραυλο», δήλωσε ο Μασκ.

    Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο Μασκ για το νέο δημιούργημα της εταιρείας του, «Αυτό είναι κατά βάση το ιερό δισκοπότηρο του διαστήματος, η κρίσιμη τομή που μας χρειάζεται για να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός, το να κάνουμε το διαστημικό ταξίδι σαν τα αεροπορικά». Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας γιορτάζει παράλληλα αυτό τον καιρό την 11η επέτειο από την πρώτη πτήση σε τροχιά του πυραύλου Falcon 1 της Space X, η οποία είχε ιδρυθεί το 2002.

    Το συγκεκριμένο επίτευγμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει ευχαριστήσει καθόλου τους λιγοστούς κατοίκους του γειτονικού απομονωμένου χωριού Μπόκα Τσίκα, που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο της εταιρείας, όπου κατασκευάζεται και δοκιμάζεται το Αστρόπλοιο, ενώ ζουν παράλληλα με τον φόβο μήπως ο πύραυλος πέσει στο κεφάλι τους.

    Ο φόβος αυτός δεν είναι παράλογος, καθώς, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μασκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «ο πραγματικός κίνδυνος για το χωριό είναι μικρός, αλλά όχι αμελητέος. Έτσι ίσως στο μέλλον θα ήταν καλύτερα να αγοράσουμε τα γύρω χωριά και ήδη κάναμε σχετική πρόταση».

    Οι κάτοικοι, ωστόσο, δεν πήραν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση, με μερικούς εξ αυτών να έχουν ήδη αρνηθεί να δεχθούν τη (μη διαπραγματεύσιμη) τιμή εξαγοράς των σπιτιών τους σε αξία τριπλάσια από εκείνη της αγοράς ακινήτων.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι η εταιρεία Space X του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ως η πιο πετυχημένη ιδιωτική διαστημική εταιρεία, έχοντας πρώτη αναπτύξει επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους (Falcon 9 και Falcon Heavy), καθώς και τις επαναχρησιμοποιούμενες διαστημικές κάψουλες Dragon (μη επανδρωμένη) και Crew Dragon (για αστροναύτες). Η ετιαρεία διαθέτει εγκαταστάσεις εκτόξευσης στη Φλόριντα, στην Καλιφόρνια και στο Τέξας.



    ΣΧΟΛΙΑ