• Business

    Starlink: Έρχεται στην Ελλάδα το δορυφορικό Internet του Elon Musk

    • NewsRoom
    Elon Musk, CEO της Tesla

    Elon Musk, CEO της Tesla


    «Πράσινο φως» στην δοκιμαστική λειτουργία του δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αδειοδότηση των συστημάτων δορυφορικού ίντερνετ που θα δημοσιευτεί της επόμενες ημέρες στο ΦΕΚ

    Η ΚΥΑ θα αφορά στην αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών που είναι απαραίτητες για το δορυφoρικο ίντερνετ ώστε αυτό θα λειτουργήσει στο μοντέλο της δορυφορικής τηλεόρασης, δηλαδή να μην χρειάζεται ο κάθε συνδρομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του δικού του εξοπλισμού.

    Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ η Starlink θα μπορεί να αρχίσει την παροχή υπηρεσιών. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που διαθέτει ήδη σε γειτονικές χώρες  όπως η Βουλγαρία και η  Ιταλία, ενώ στη συνέχεια θα κατασκευάσει επίγειο σταθμό στην Ελλάδα.

    Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Τηλεπικοινωνιών και Κτηματολογίου, κ. Θ. Λιβάνιος, η σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει φτάσει προς επεξεργασία και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη ΚΥΑ για την άδεια των πρότυπων κεραιών που θα χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες για να μπουν στα σπίτια των καταναλωτών. Η διαδικασία θα αφορά μία άπαξ αδειοδότηση, ώστε να μη χρειαστεί ο κάθε πολίτης να αδειοδοτείται ξεχωριστά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Να σημειωθεί ότι οι προπαραγγελίες της Starlink είχαν ανοίξει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα, ήδη από την Άνοιξη ενώ η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο STARLINK GREECE και διαχειριστές τους κ. Samuel Chadwick Gibbs και κα Cynthia B. Gibbs.

    Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι ύψους χιλίων (1.000€) ευρώ, τα οποία προέρχονται από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V, όπως αποδεικνύεται από την σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ.

    Η Space Exploration Technologies, έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.500 δορυφόρους μέχρι στιγμής και η Starlink λειτουργεί σε περίπου δώδεκα χώρες, δήλωσε ο Musk το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο συνέδριο Mobile World Congress.

    Αυτό έχει πολύ υψηλό κόστος. Η συνολική επένδυση της SpaceX στο δίκτυο θα κυμανθεί μεταξύ 5 δισεκατομμυρίων και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προτού εξασφαλίσει θετικές ροές εσόδων, τόνισε ο μεγιστάνας.

    Μπορεί να χρειαστούν περίπου 20 δισεκατομμύρια ή 30 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμα για να διατηρήσει η Starlink την ανταγωνιστική θέση της, πρόσθεσε ο Elon Musk. Η υπηρεσία, η οποία έχει περισσότερους από 69.000 ενεργούς χρήστες, μπορεί να φτάσει το μισό εκατομμύριο τους επόμενους 12 μήνες, εκτίμησε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα φθάσει στη χώρα μας το δορυφορικό internet του Elon Musk

    Elon Musk: Η Starlink υπόσχεται ίντερνετ σε όλο τον πλανήτη



    ΣΧΟΛΙΑ