• Business

    Στα… τυφλά ο ισολογισμός της Αvramar

    • Άννα Διανά
    Θορ Τάλσεθ, Διευθύνων Σύμβουλος της Avramar

    Θορ Τάλσεθ, Διευθύνων Σύμβουλος της Avramar


    Χωρίς την έκθεση του ορκωτού λογιστή δημοσιοποίησε η Avramar τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα του 2022 με τα οποία προσθέτει άλλα 29,1 εκατ. ευρώ ζημιές με το συσσωρευμένο χρέος να υπερβαίνει πλέον τα 350 εκατ. ευρώ.

    Η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες, όπως έγραψε η στήλη Wiseman από τις 17 Ιανουαρίου, θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες όπως είναι οι ιχθυοτροφές και δεν αρκεί για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου χωρίς αναχρηματοδότηση του συνόλου των συμβατικών υποχρεώσεων της. Αυτό άλλωστε αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στον ισολογισμό που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο ΓΕΜΗ και η οποία δεν συνοδεύεται από την έκθεση της EY που είχε εκλεγεί στη θέση του ελεγκτή.

    Στις οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνεται η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, μέτοχοι της οποίας, είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δισ. δολ. και το αμερικανικό fund Amerra Capital.

    Αθέτηση όρων δανειακών συμβάσεων από το 2022

    Από τον Δεκέμβριο του 2022 είχε αθετήσει όρους δανειακών συμβάσεων με αποτέλεσμα την αναταξινόμηση των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 264 εκατ. ευρώ και 264,1 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και τον όμιλο αντίστοιχα σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Λόγω αυτής της αναταξινόμησης, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ και 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

    Ζημιές και ίδια κεφάλαια μικρότερα από το μισό μετοχικό κεφάλαιο

    Επιπλέον η εταιρεία και ο όμιλος εμφάνισαν ζημίες 26,4 εκατ. ευρώ και 29,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2022, με συνέπεια, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να καταστεί μικρότερο από το μισό του Μετοχικού της Κεφαλαίου.

    Ως εκ τούτου πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 119 του 4548/2018, το οποίο προβλέπει πως «Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».

    Η διοίκηση της Avramar σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα θέσει το θέμα αυτό στην επόμενη Γενική Συνέλευση για να αποφασιστούν τα μέτρα που απαιτείται να εφαρμοστούν για την διευθέτησή του».

    Ο τζίρος της Avramar και διαμορφώθηκε στα 399,3 εκατ. ευρώ από 184,1 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω της ενσωμάτωσης στα έσοδα των πωλήσεων της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες και τα έσοδα της θυγατρικής εταιρείας Avramar Εμπορική. Στις like-to- like πωλήσεις σημειώνεται αύξηση ύψους 23,26.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών αλλά και των ποσοτήτων στο ολόκληρο ψάρι, λαβράκι και τσιπούρα.

    Το λειτουργικό EBITDA προσαρμοσμένο από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα της χρήσης 2022 για τον Όμιλο ανήλθε σε 34,30 εκατ. ευρώ έναντι 7,11 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, το οποίο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείες, αποδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα στον Όμιλο και οι συνέργειες που έχουν προκύψει μετά την συγχώνευση και της Νηρεύς.

    Μείωση πωλήσεων το 2023

    Μείωση πωλήσεων είχε και το 2023 η Avramar γεγονός που αποδίδεται στις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και στον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Όπως αναφέρεται το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους. Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της.

    Οι κύριοι συντελεστές που οδήγησαν στα παραπάνω είναι οι εξής:

    • Ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Τουρκία που της απέφερε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 7%, γεγονός το οποίο συνδυάστηκε με ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης των ψαριών από Έλληνες παραγωγούς κατά 14% το 2023 έναντι των αντιστοίχων πωλήσεων στο 2022

    • Οι υψηλές τιμές πώλησης που παρουσιάζουν τα ελληνικά ψάρια έναντι των τουρκικών.

    Με βάση το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο, η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή του προφίλ του ιχθυοπληθυσμού, με πώληση πλεονάζουσας βιομάζας (“excess biomass”) 1.658 τόνων, με ζημία 5.9 εκατ. ευρώ και θανάτωση (“culling”) 1.411 τόνων αποθέματος με ζημία 9.5 εκατ. ευρώ.

    Πέρυσι η Avramar προχώρησε στην πώληση του κτιρίου και των εγκαταστάσεών της στο Κορωπί έναντι τιμήματος ποσού 3,5 εκατ. ευρώ από την οποία συναλλαγή το κέρδος ανήλθε σε € 0,3 εκατ. επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της επόμενης χρήσης.

    Επίσης, τον Μάρτιο του 2023, η Εταιρεία δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στους τραπεζικούς της λογαριασμούς η οποία κρίθηκε ανεπιτυχής καθώς υπήρξε άμεση αντίδραση από την διοίκηση και ανακτήθηκε το σύνολο σχεδόν των ποσών στους σχετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες

    Με τον δανεισμό να φτάνει στα 350 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις να ακολουθούν καθοδική πορεία η εταιρεία προχώρησε σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες τον Μάιο του 2023 και βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας της πρότασης αναχρηματοδότησης. Τον Ιούνιο του 2023, οι δανείστριες τράπεζες ζήτησαν μια Ανεξάρτητη Επιχειρηματική Επισκόπηση από τις Ελληνικές Θυγατρικές Εταιρίες του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου Αvramar, μια Έκθεση δέουσας επιμέλειας Due Diligence Report (FDD) , καλύπτοντας τις ιστορικές οικονομικές πληροφορίες του Ομίλου για το 2021 έως τον Μάιο 2023 και μια απογραφή ψαριών που θα πραγματοποιείτο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

    Τον Νοέμβριο του 2023, μετά την ολοκλήρωση τόσο του IBR και του FDD όσο και της απογραφής ψαριών, οι τράπεζες κοινοποίησαν στην Εταιρεία μία ενημερωμένη ενδεικτική και μη δεσμευτική συμφωνία για μια νέα βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση που θα τεθεί άμεσα στη διάθεση των ελληνικών εταιρειών.

    Οι βασικοί όροι αυτής της χρηματοδότησης είναι οι εξής:

    • Δανειολήπτης: Avramar Iχθυοκαλλιέργεις Α.Ε • Δανειστές: Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα • Χρηματοδότηση: Κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ή / και δάνειο κεφαλαίου κίνησης μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού • Ποσό: έως ΕΥΡΩ 20 εκατ.

    • Χρήση Δανείου: Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την υποστήριξη της συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας

    • Εξασφαλίσεις: Όλες οι μετοχές των Ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar θα ενεχυριαστούν υπέρ των τραπεζών Δεδομένης της αναμενόμενης παροχής μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πληρωμών για έξι μήνες και των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τις τράπεζες, η Διοίκηση έχει την πεποίθηση ότι η επιτυχής επίλυση της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες.

    Με βάση τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διοίκηση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, η επικαιροποιημένη πρόβλεψη των ταμειακών ροών των Ελληνικών Εταιρειών του ομίλου Avramar για το 2024- εκτιμάται από τη διοίκηση- δείχνει ότι θα υπάρχει επάρκεια σε ρευστότητα για την κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Vodafone Posidonia: Μια συντονισμένη δράση χαρτογράφησης για την ανάδειξη και προστασία της Ποσειδωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ