• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα σκαριά μεγάλη συγχώνευση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

    • Bloomberg
    Renault

    Carlos Ghosn/CEO Renault


    Σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσης βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Nissan Motor, ένα deal που, αν τελικά προχωρήσει, θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία θα εκπροσωπείται στην χρηματιστηριακή αγορά με μία και μόνο μετοχή.

    Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα σημάνει, φυσικά, το τέλος της συμμαχίας που έχουν μέχρι σήμερα και θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας εταιρείας. Αυτήν τη στιγμή, η Renault ελέγχει το 43% της Nissan, ενώ η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης με ποσοστό 15%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικεφαλής της νέας εταιρείας που θα προκύψει, αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, θα αναλάβει ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και των δύο εταιρειών, ο οποίος και κατευθύνει τις συζητήσεις.

    Η είδηση έδωσε ώθηση στη μετοχή της Renault, η οποία, νωρίς την Πέμπτη, έφτασε να σημειώνει άνοδο έως 8,3%, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο που έχει καταγράψει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

    Ωστόσο, η επίτευξη οριστικής συμφωνίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι το 15% ανήκει στο γαλλικό Δημόσιο, το οποίο είναι πιθανό να μη θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο του μεριδίου του ή να το δει να μειώνεται.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει το deal, πρέπει πρώτα να εγκριθεί τόσο από τη γαλλική όσο και από την ιαπωνική κυβέρνηση, οι οποίες θα λάβουν υπόψη, για την απόφασή τους, και το πού θα βρίσκεται η έδρα της νέας εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνάντηση κορυφής στον Πειραιά για 4 ηγετικές προσωπικότητες της ελληνικής Ναυτιλίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Intralot: Αύξηση εσόδων 11,4% και μεγάλες διεθνείς συνεργασίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σημαντική διάκριση επιχειρηματικής αριστείας για την ELPEN



    ΣΧΟΛΙΑ