• Business

    Σπύρος Λάτσης: Το μυστικό πίσω από την αγορά των ΕΛΠΕ.Η Goldman Sachs, o Στεργιούλης και ο Τσοτσορός

    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)

    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)


    Θετικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση και το Ελληνικό δημόσιο. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι από την αρχή του έτους ο όμιλος έχει  αγοράσει 8,6 εκατ. μετοχές  ή το 2,84% του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα 6,5 εκατ. μετοχές από την Τράπεζα Πειραιώς αγοράστηκαν πριν από δυο 24ωρα. Επομένως το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι ο Σπύρος Λατσης βγαίνει σταθερός αγοραστής στη μετοχή έχοντας προφανώς απόλυτη εμπιστοσύνη στο management των κ. Στεργιούλη και Τσοτσορού αλλα και στις προοπτικές της εταιρίας. Στο ταμπλό ο τίτλος βρίσκεται πέριξ των 3,80 ευρώ με οριακές απώλειες και χαμηλό όγκο συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Goldman Sachs αναβάθμισε την μετοχή των ΕΛΠΕ γεγονός που εκτιμάται ότι  επηρέασε την απόφαση του Σπύρου Λάτση.

    Αποπληρωμή ομολόγου 

    Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου η εταιρία προχώρησε την αποπληρωμή του διετούς δολαριακού ευρω-ομολόγου ύψους 400 εκ. δολαρίων. Το ομόλογο είχε επιτόκιο 4,625% και ήταν πλήρως εγγυημένο από την ΕΛΠΕ, μητρική εταιρεία της HPF plc. Η διοίκηση της εταιρίας για το 2015 αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα καθώς πρώτος στόχος είναι η σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών. Στην γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ αναφορικά  με την ομαλοποίηση των οικονομικών ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγορης Στεργιούλης, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Όπως είχε αποκάλυψε, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τα περιθώρια διύλισης πάνω από τα 5 δολάρια, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς και κυρίως τις νέες συμβάσεις που υπογράφει με μεγάλους προμηθευτές.

    “Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως προς τους όρους πιθανού νέου δανεισμού και νέου ομολογιακού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση τον μεγεθών και την επαναμόχλευση. Οι μέτοχοι θα εισπράξουν αυτό που αξίζουν σύντομα”, είχε πει  ο κ. Στεργιούλης.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση από τον όμιλο των ευκαιριών στο μέτωπο της προμήθειας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με το Ιράν, την Αίγυπτο, και την ρωσική Rosneft. Έχουμε πλέον πολλές εναλλακτικές και ευκαιρίες προμήθειας. Οι επιτυχημένες συμφωνίες έχουν αλλάξει το όνομα των ΕΛΠΕ στην διεθνή αγορά, είχε εξηγήσει  ο δ/νων σύμβουλος των ΕΛΠΕ.

    Τονίζεται ακόμα ότι  κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στους αναλυτές, η διοίκηση των ΕΛΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών για την ελληνική αγορά, εξέλιξη που αναμένεται να βελτιώσει το χρηματοδοτικό κόστος για τον όμιλο με ανάλογα οφέλη και για τον ισολογισμό του.

    Οι συμφωνίες με το Ιράν 

    Η Ελληνικά Πετρέλαια  ήταν μία από τις πρώτες δυτικές εταιρείες που ανακοίνωσαν μακροπρόθεσμη συμφωνία θεσμικού πλαισίου παροχής πετρελαίου από την κρατική ιρανική εταιρία  NIOC μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν τον Ιανουάριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/goldman-sachs-giati-dini-ipsila-perithoria-anodou-gia-elpe-ke-motor-oil/62632

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/dikeosi-gia-tin-igesia-ton-elpe-stin-diamachi-tin-energean-olo-paraskinio/60700



    ΣΧΟΛΙΑ