ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου ανακύκλωσης σπάνιων γαιών και ενός ερευνητικού κέντρου στον Καναδά ανακοίνωσε η Cyclic Materials, μια startup που υποστηρίζεται από την Amazon.com και τη Microsoft, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ειδικότερα, η εταιρεία επενδύει 25 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της εγκατάστασης στο Κίνγκστον του Οντάριο, ανέφερε η Cyclic την Τετάρτη σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τεχνολογία της Cyclic ανακτά σπάνιες γαίες από προϊόντα που δεν βρίσκονται σε χρήση, όπως ανεμογεννήτριες και σκληρούς δίσκους κέντρων δεδομένων.
Η εταιρεία διαθέτει ήδη μια πρώτη εγκατάσταση στο Κίνγκστον.
Να σημειωθεί ότι η ζήτηση για σπάνιες γαίες, που χρησιμοποιούνται σε όλα, από τα smartphones μέχρι τα οχήματα που τροφοδοτούνται με μπαταρία, αυξάνεται παγκοσμίως.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξορύκτρια σπάνιων γαιών στον κόσμο και έχει χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στην αλυσίδα εφοδιασμού για να αντιδράσει στους δασμούς των ΗΠΑ, περιορίζοντας τις εξαγωγές αυτών των στοιχείων.
Η αντίδραση της Κίνας έχει ωθήσει τους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές.
«Δημιουργούμε μια νέα ροή εφοδιασμού για τα πιο κρίσιμα μέταλλα, μια ασφαλή εφοδιασμό και μια τοπική προμήθεια», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ahmad Ghahreman, διευθύνων σύμβουλος της Cyclic Materials.
«Τα στοιχεία σπανίων γαιών αποτελούν πιθανώς μια αγορά 20 έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, αλλά ξεκλειδώνουν βιομηχανίες αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε.
Η εγκατάσταση στο Κίνγκστον, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει 500 τόνους πρώτης ύλης σε ένα προϊόν που περιέχει κρίσιμα εξαρτήματα για μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από μια εγκατάσταση κυκλικής παραγωγής στην Αριζόνα και από ένα δίκτυο συνεργατών, ανέφερε η εταιρεία.
Το παραγόμενο οξείδιο σπάνιων γαιών θα διατίθεται σε αγοραστές όπως ο βελγικός όμιλος χημικών Solvay, ο οποίος είχε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο με πτώση των καθαρών πωλήσεων και κερδών του λόγω των δασμών Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τo εμπορικό πλαίσιο με την Κίνα, το οποίο προβλέπει την προμήθεια σπάνιων γαιών από το Πεκίνο «εκ των προτέρων», καθώς και πρόσβαση Κινέζων φοιτητών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Όλα τα μέταλλα και οι απαραίτητες σπάνιες γαίες θα παρέχονται εκ των προτέρων από την Κίνα», σημείωσε ο Τραμπ. «Αντίστοιχα, θα παρέχουμε στην Κίνα αυτό που συμφωνήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων φοιτητών που χρησιμοποιούν τα κολέγια και τα πανεπιστήμιά μας (κάτι που πάντα μου άρεσε!). Εμείς έχουμε συνολικά δασμούς 55%, ενώ η Κίνα 10%. Η σχέση είναι εξαιρετική!».
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Συμφωνήσαμε με Κίνα για δασμούς 55-10% – Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες
ΕΛΕΤΑΕΝ: Τρεις προκλήσεις για την αιολική ενέργεια
Φυσικό αέριο: Σε άνοδο οι τιμές στην Ευρώπη καθώς ο υδράργυρος χτυπά «κόκκινο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Και επίσημα στην Μπράιτον ο Μπάμπης Κωστούλας – Η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή
- Rene Haas (CEO Arm): Στο πλευρό της Nvidia ενάντια στους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα
- Η Ιταλία ζητά περισσότερο χρόνο για να πετύχει τον νέο στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες
- Κάρνεϊ για συνομιλίες με ΗΠΑ: Έχουμε εντατικές συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο
