• Business

    SpaceX: Kατασκευάζει νέο κατασκοπευτικό σύστημα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

    To Starship της SpaceX


    Η SpaceX του Έλον Μασκ κατασκευάζει ένα δίκτυο αποτελούμενο από εκατοντάδες κατασκοπευτικούς δορυφόρους στο πλαίσιο απόρρητης σύμβασης με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πέντε πηγές που έχουν γνώση του προγράμματος. Η σύμβαση αυτή αποτυπώνει την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της διαστημικής εταιρείας του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

    Το δίκτυο κατασκευάζεται από την επιχειρηματική μονάδα Starshield της SpaceX στο πλαίσιο σύμβασης 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2021 με το National Reconnaissance Office (NRO), μια υπηρεσία πληροφοριών που διαχειρίζεται κατασκοπευτικούς δορυφόρους που αποτελεί τμήμα της CIA, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Τα σχέδια δείχνουν την έκταση της συμμετοχής της SpaceX σε αμερικανικά έργα πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών και δείχνουν ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο επενδύει σε τεράστια δορυφορικά συστήματα σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη που στοχεύουν στην υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων.

    Ο αμερικανικός στρατός θα εντοπίζει στόχους παντού στον κόσμο

    Εάν το πρόγραμμα πετύχει τους στόχους του, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα ενισχυθεί σημαντικά η ικανότητα της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ να εντοπίζουν γρήγορα πιθανούς στόχους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

    Το συμβόλαιο σηματοδοτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών προς μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης συγκρούστηκε με την κυβέρνηση Μπάιντεν και δεν δίστασε να ανοίξει  διαμάχη σχετικά με τη χρήση της δορυφορικής συνδεσιμότητας Starlink στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανέφεραν οι πηγές.

    Η Wall Street Journal είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της τον Φεβρουάριο την ύπαρξη της απόρρητης σύμβασης Starshield 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει η διαστημική εταιρεία του Μασκ με μια άγνωστη υπηρεσία πληροφοριών χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς τους σκοπούς του προγράμματος.

    Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

    Το Reuters αποκάλυψε σήμερα για πρώτη φορά ότι η σύμβαση της SpaceX αφορά ένα ισχυρό νέο κατασκοπευτικό σύστημα με εκατοντάδες δορυφόρους που έχουν δυνατότητες να λειτουργήσουν ως σμήνος σε χαμηλές τροχιές και να δίνουν απεικονίσεις της γης και ότι η υπηρεσία κατασκοπείας με την οποία συνεργάζεται η εταιρεία του Μασκ είναι το αμερικανικό NRO, που αποτελεί υπηρεσία της CIA.

    Η SpaceX, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης δορυφόρων στον κόσμο, δεν απάντησε στο ερώτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τη σύμβαση, τον ρόλο της σε αυτήν και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων που κατασκευάζει ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο παρέπεμψε το πρακτορείο για σχολιασμό στο NRO και το SpaceX.

    Σε δήλωσή του, το NRO αναγνώρισε την αποστολή τους να αναπτύξει ένα εξελιγμένο δορυφορικό σύστημα και τις συνεργασίες του με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και κράτη, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters σχετικά με την έκταση της συμμετοχής της SpaceX στην προσπάθεια.

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλο deal στην ενέργεια: Η KKR εξαγοράζει την Encavis αντί 2,8 δισ. ευρώ

    Καλάθι της Σαρακοστής: Πού κυμαίνονται οι τιμές στα σούπερ μάρκετ – Πόσο κάνει η λαγάνα φέτος

    Η ΔΕΗ είναι πλέον «Εθνικός Πρωταθλητής» και το οφείλει στο management του Γιώργου Στάσση – Άρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ